Γνωρίζετε αρκετά καλά οτι έχουμε μια μακρά παράδοση με τα ηλεκτρικά πατίνια της Xiaomi και εδώ και χρόνια σας παρουσιάζουμε σχεδόν κάθε μοντέλο της εταιρείας που διατίθεται στην Ελλάδα. Άλλωστε, αφού πρακτικά αυτά είναι που έφεραν στη χώρα μας (και σε πολλές χώρες του κόσμου) την έννοια της μικροκινητικότητας, ίσως νωρίτερα απ’ότι θα συνέβαινε χωρίς αυτά. Έτσι, το νέο Xiaomi Electric Scooter 5 Max, βρέθηκε στα χέρια μας για δοκιμή και ιδού οι εντυπώσεις μας!
Xiaomi Electric Scooter 5 Max video
Σημειώνουμε πως τα ηλεκτρικά πατίνια της Xiaomi διανέμονται στην Ελλάδα από την Info-Quest Technologies και έρχονται με δύο (2) χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας. Η τιμή του Xiaomi Electric Scooter 5 Max στην Ελλάδα είναι €749 και θα το βρείτε σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Αρχικά να αναφέρουμε οτι το 5 Max (για συντομία) είναι μέλος της νέας οικογένειας πατινιών της Xiaomi, η οποία περιλαμβάνει, από το “μικρότερο” προς το “μεγαλύτερο”, τα Xiaomi Electric Scooter Elite, το Xiaomi Electric Scooter 5, το Xiaomi Electric Scooter 5 Pro και το 5 Max. Προς το παρόν δεν υπάρχει “αντικαταστάτης” του περσινού Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra (δείτε τη δοκιμή μας εδώ) οπότε το 5 Max είναι η νέα “ναυαρχίδα” και ήρθε η ώρα να δούμε πως τα καταφέρνει.
Επίσης να αναφέρουμε οτι στη γκάμα της Xiaomi θα βρείτε πλέον και τα νέα της αξεσουάρ, όπως την 2ης γενιάς ηλεκτρική τρόμπα της εταιρείας (Xiaomi Portable Electric Air Compressor 2), που είναι εξαιρετικά χρήσιμη για κάθε κάτοχο πατινιού και ποδηλάτου, αλλά και το κράνος της (Mi Commuter Helmet) που αφ’ενός είναι υποχρεωτικό βάση του Κ.Ο.Κ. για τους αναβάτες πατινιών, αφ’ετέρου μπορεί να σας σώσει από μια δυσάρεστη κατάσταση σε περίπτωση πτώσης.
Τέλος, τις επόμενες μέρες θα δείτε μέσω του GetElectric.gr τη δοκιμή και των υπόλοιπων τριών ηλεκτρικών πατινιών της Xiaomi που προαναφέραμε, αλλά και θα έχετε τη δυνατότητα να κερδίσετε τη νέα ηλεκτρική τρόμπα της μέσω ενός giveaway μας, προσφορά της Info-Quest Technologies!
Κατασκευή και εμφάνιση
Το Xiaomi Electric Scooter 5 Max σχεδιαστικά είναι ένα οικείο σχήμα και λίγες αλλαγές πάνω του το ξεχωρίζουν από την προηγούμενη γενιά πατινιών της εταιρείας. Κυρίως το νέο εμπρός πηρούνι με ανάρτηση και η νέα αντιολισθητική επιφάνεια του deck, που είναι ελαφρώς “ανασηκωμένο” στο πίσω μέρος για χρήση footrest, αλλά και ορισμένες μικρολεπτομέρειες.
Από πλευράς διαστάσεων, μοιραία θα κάνουμε μια σύγκριση με το μοντέλο που αντικαθιστά το 5 Max, το 4 Pro Gen 2. Το 5 Max είναι σαφώς ανώτερο, φυσικά, κυρίως χάρη στις αναρτήσεις του, η απουσία των οποίων ήταν το μειονέκτημα του περσινού μοντέλου. Δεν θα μπορούσε, όμως, να κρατήσει και τις ίδιες διαστάσεις, έτσι το μήκος του φθάνει τα 119,4 cm, το πλάτος τα 58,6 cm (τιμόνι) και το ύψος τα 127,2 cm (μειώνεται στα 58,3 cm όταν το πατίνι αναδιπλωθεί). Έτσι οριακά θα χωρέσει π.χ. σε ένα μικρό-μεσαίο πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου και κάπως δύσκολα σε ένα μικρό ασανσέρ.
Στα θετικά το μεγάλο μήκος του deck (59cm από άκρη σε άκρη) ενώ το πλάτος του είναι σε κανονικά επίπεδα (18cm), αρκετό για τους περισσότερους αναβάτες. Χάριν σύγκρισης, το deck του 4 Pro Gen 2 ήταν 47x15cm, έτσι έχουμε σαφή βελτίωση. Βελτιωμένη είναι και η απόσταση από το έδαφος, από τα 8,5 στα 10 cm, για να μη “βρίσκει” εύκολα κάτω το πατίνι, σε σαμαράκια/ράμπες κ.λπ. Αλλά βελτίωση (για τους ψηλούς αναβάτες) έχουμε και στην απόσταση deck από τα χερούλια, η οποία είναι 102cm και έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα ύψους 1,90m και άνω.
Όσο για το βάρος, προφανώς και αυτό αναμενόταν αυξημένο, λόγω των αναρτήσεων κυρίως. Έτσι ανέβηκε στα 22,3 Kg από τα 19 Kg, κάτι που πρέπει να λάβετε υπ’όψιν αν πρέπει να το μεταφέρετε με τα χέρια συχνά και καθημερινά (π.χ. αν μένετε σε όροφο και δεν χωράει στο ασανσέρ σας). Στην κολώνα του τιμονιού θα βρείτε και ένα σκληρό, πλαστικό γαντζάκι που μπορεί να υποστηρίξει βάρος 3 Kg. Το πίσω φτερό που φέρει και το κόκκινο LED φως είναι το νέας γενιάς, μεγαλύτερου μεγέθους και έχει στηρίγματα εκατέρωθεν για να μη ραγίζει από τους κραδασμούς.
Να σημειώσουμε επίσης οτι όλα τα νέα πατίνια της Xiaomi είναι στεγανά απέναντι στο νερό με βάση το IPX5 πρότυπο, άλλη μια βελτίωση σε σχέση με το IPX4 της περσινής γενιάς.
Τροχοί, φρένα και μηχανισμός αναδίπλωσης
Oι τροχοί των 10″ έγιναν, έπειτα από διεργασίες που κράτησαν μερικά χρόνια, το “πρότυπο” στα ηλεκτρικά πατίνια. Τα tubeless ελαστικά της CST (60/70-6,5″) είναι ό,τι πρέπει για το Xiaomi Electric Scooter 5 Max, από πλευράς διαστάσεων, πρόσφυσης και ποιότητας, αν και δεν είναι self-healing.
Ο μηχανισμός αναδίπλωσης είναι ο κλασικός, πλέον, της Xiaomi, με τη μπίλια στο εσωτερικό του, η οποία τον καθιστά στιβαρό και ταυτόχρονα επιτρέπει το να διπλώσετε/ξεδιπλώσετε το πατίνι με το ένα χέρι, κάτι βολικό σε πολλές περιπτώσεις. Δεν παρατηρήσαμε κάποιο τριγμό ή τζόγο στα πρώτα 100 Km με το πατίνι και μας άφησε καλές εντυπώσεις από πλευράς σταθερότητας.
Στον τομέα των φρένων, έχουμε συνηθίσει πλέον να μη βλέπουμε δισκόφρενο παρά μόνο σε μοντέλα με ισχύ άνω των 1.000W, κατά προσέγγιση. Έτσι και στο 5 Max έχουμε ταμπούρο εμπρός, με τη μανέτα στο αριστερό σας χέρι, ενώ πίσω η πέδηση εξασφαλίζεται από το e-brake του ηλεκτροκινητήρα, με E-ABS. Είναι ένας συνδυασμός επαρκής για το πατίνι αυτό και τις ταχύτητες που αναπτύσσει, οπότε δεν έχουμε να αναφέρουμε κάτι το αρνητικό. Το KERS (αναγεννητική πέδηση) είναι αρκετά ισχυρό στο “High” και βοηθά πολύ στο φρενάρισμα, ανεξαρτήτως του επιπέδου που έχετε επιλέξει. Τέλος, το πατίνι διαθέτει και αυτόματη ρύθμιση του KERS, από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει οτι σε μεγάλες κλίσεις (κατηφόρα) το πατίνι αυτόματα εφαρμόζει το μέγιστο επίπεδο αναγεννητικής πέδησης, ανεξαρτήτως του τι έχετε επιλέξει, ενώ μειώνει την έντασή του σε ευθεία και ανηφόρα.
Τι είδαμε, όμως, για πρώτη φορά σε πατίνι της Xiaomi; Τη λειτουργία anti-slope που ενεργοποιείτε μέσω του app της εταιρείας και ουσιαστικά θυμίζει… “χειρόφρενο” στις ανηφόρες και τις κατηφόρες. Πρακτικά αν βρίσκεστε σε κλίση άνω των 2 μοιρών και κρατήσετε για 3″ πατημένη τη μανέτα του φρένου, το πατίνι μπαίνει σε “P” mode και δεν κυλά προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, καθώς “μπλοκάρει” ο ηλεκτροκινητήρας. Αν κάνετε ένα “tap” στο γκάζι, βγαίνετε από P mode και είστε έτοιμοι να φύγετε. Εξαιρετικό βοήθημα όταν πρέπει να ακινητοποιηθείτε σε μια μεγάλη ανηφόρα/κατηφόρα, έστω και για λίγο! Ίσως το επόμενο βήμα είναι να δούμε ένα hill assist που να σας επιτρέπει να ξεκινήσετε σε ανηφόρες με μικρότερη ώθηση με το πόδι…
Ανάρτηση και συμπεριφορά
Μακράν το μεγαλύτερο “selling point” του Xiaomi Electric Scooter 5 Max είναι οι διπλές αναρτήσεις του, φέτος. Βασικά, είναι και η μοναδική διαφορά του σε σχέση με το 5 Pro, καθώς στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά τα πατίνια δείχνουν παρόμοια, όμως το 5 Pro διαθέτει “απλή” ανάρτηση με διπλά ελατήρια εμπρός και μονό ελατήριο πίσω. Αντί αυτών, το 5 Max διαθέτει εμπρός υδραυλική ανάρτηση που όμως διαθέτει και δύο ελατήρια εσωτερικά, ενώ πίσω διαθέτει διπλά ελατήρια. Η διάταξη αυτή είναι ανώτερη από του 5 Pro και προσφέρει καλύτερη απόσβεση κραδασμών, το αν αξίζει τη διαφορά των €150 (σχεδόν), θα το μάθετε όταν ολοκληρώσουμε και τη δοκιμή του 5 Pro.
Όσον αφορά την ανάρτηση καθαυτή, λοιπόν, έχουμε το πηρούνι εμπρός, το οποίο αν και απέχει από το μπράτσο “<” του 4 Ultra, κάνει καλή δουλειά στο δρόμο. Σε συνδυασμό με την πίσω διπλή ανάρτηση (που δίνει και αισθητικά “πόντους” στο πατίνι), το Xiaomi Electric Scooter 5 Max μπορεί να σας ξεκουράσει σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις καθημερινά, μέσα από λακκούβες και εγκάρσιες ανωμαλίες. Προφανώς η ανάρτηση βοηθά και στον τομέα της σταθερότητας και της ασφάλειας, έτσι από εμάς παίρνει υψηλή βαθμολογία για την κατηγορία στην οποία βρίσκεται το πατίνι.
Γενικώς η συμπεριφορά του είναι καλή, με ικανοποιητική αίσθηση και πλάτος τιμονιού, το οποίο “κόβει” και αρκετά ώστε να κάνετε ελιγμούς σε σημεία με στενότητα χώρου.
Φώτα, φλας, λειτουργίες, connectivity
“Στάνταρ” είναι πλέον τα φλας σε όλα τα πατίνια της Xiaomi, για λόγους ασφαλείας, έτσι και το Xiaomi Electric Scooter 5 Max τα διαθέτει στις άκρες των χερουλιών του. Το εμπρός φως είναι projector με ισχύ 2,5W, με ισχυρή δέσμη τύπου “κούπας” και καλύπτει μεγάλο μέρος του πλάτους του δρόμου, ενώ φωτίζει περίπου 10-15 μέτρα μπροστά σας. Όσο για το πίσω, κόκκινο φως, είναι μεγάλο, ισχυρό και ορατό μέρα και νύχτα, μας ικανοποίησε πλήρως.
Η οθόνη είναι η γνώριμη της εταιρείας, ευκρινής μέρα και νύχτα (αν έχετε αναμμένα τα φώτα κάνει “dim” αυτόματα οπότε δεν είναι πολύ ευκρινής την ημέρα), με το πλήκτρο εναλλαγής modes στο κάτω μέρος της.
Εκτός από το anti-slope που ήδη αναφέραμε, το Xiaomi Electric Scooter 5 Max διαθέτει και TCS στον πίσω τροχό, ουσιαστικά ένα traction control ώστε να διακόπτεται η ολίσθηση του τροχού ενώ πατάτε γκάζι σε ολισθηρό οδόστρωμα. Προσπαθήσαμε να σας το δείξουμε στο video review μας οπότε μπορείτε να ανατρέξετε στο συγκεκριμένο σημείο.
Επίσης, η Xiaomi προσέθεσε στο app της τη λειτουργία εντοπισμού του πατινιού με χρήση του Bluetooth. Αν είστε κοντά του αλλά δεν το βρίσκετε (ή… σας το έχουν πάρει και βρίσκεται σε κλειστό χώρο, κοντά σας), με τη λειτουργία αυτή το πατίνι ηχεί και αναβοσβήνει τα LEDs του για εύκολο εντοπισμό. Δεν φτάσαμε ακόμα στο σημείο να έχει ενσωματωμένο GPS αλλά είναι κι αυτό μια αρχή!
Επιπλέον, το Xiaomi Electric Scooter 5 Max είναι το πρώτο πατίνι της Xiaomi (αν δεν κάνουμε λάθος) με ambient φωτισμό! Δύο γαλάζιες ταινίες LED κάτω από το deck προσφέρουν ένα ωραίο εφέ με γαλάζιο φωτισμό το βράδυ, στο δρόμο κάτω από τα πόδια σας. Την ημέρα δεν είναι ορατός και το βράδυ είναι μάλλον διακριτικός, αλλά βοηθά στο να σας βλέπουν και οι άλλοι οδηγοί, εκτός του ωραίου εφέ. Φυσικά, μπορείτε να τον απενεργοποιήσετε, αν δεν τον θέλετε. Τέλος, το πατίνι διαθέτει και αυτόματο mode φώτων, όπως συνηθίζει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα, με αισθητήρα περιβάλλοντος φωτισμού για να αναβοσβήνει τα φώτα μόνο του, αν το θέλετε.
Ισχύς και επιδόσεις
Η Xiaomi έχει θέσει τα 1.000W ως όριο για την συγκεκριμένη κατηγορία πατινιών, στην οποία τοποθετείται το Xiaomi Electric Scooter 5 Max. Έτσι, μόνο τα “Ultra” μοντέλα αποδίδουν πάνω από 1.000W και το 5 Max δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχουμε 400W διαρκούς ισχύος (nominal) με 1.000W peak, όπως και στο 5 Pro, αλλά και στο περσινό 4 Pro Gen 2. Φυσικά, η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 25 Km/h και η εταιρεία ανακοινώνει άνοδο σε κλίση έως και 22%. Ο ηλεκτροκινητήρας ευτυχώς έχει πλέον μείνει στο πίσω άξονα στα περισσότερα πατίνια της εταιρείας και της αγοράς γενικότερα, αφού τα πολλά Watts στον εμπρός τροχό κάνουν το πατίνι επιρρεπές σε “torque-steering” και απώλεια πρόσφυσης και σταθερότητας πιο εύκολα.
Σε flat κομμάτια τα 25 Km/h έρχονται αρκετά γρήγορα, προφανώς, αλλά η πραγματική δοκιμασία αφορά τις ανηφόρες. Εκεί, με γεμάτη μπαταρία και αναβάτη 80 Kg, το 5 Max ανέβηκε με περίπου 10 Km/h μια κλίση 10% (Sport mode), αλλά σε κλίση 15% δεν τα κατάφερε, έστω και για λίγο. Όπως ήταν αναμενομενο, λοιπόν, δεν προσφέρει τις επιδόσεις του 4 Ultra, αλλά ακόμα κι έτσι θα κινηθείτε με περίπου 20-25 Km/h στις περισσότερες ήπιες ανηφόρες. Ίσως να το θέλαμε λίγο ισχυρότερο στην πράξη, πάντως, αλλά για πολύ μεγάλες ανηφόρες χρειάζεστε πάνω από 1.000W, αυτό το ξέρετε καλά αν διαβάζετε τα reviews μας.
Αυτονομία
Περνώντας στην αυτονομία, χαιρόμαστε που τα 48V έγιναν το νέο “στάνταρ” και τα 36V παραμένουν μόνο στα entry-level πατίνια (όπως το Elite της Xiaomi). Για την ακρίβεια το Xiaomi Electric Scooter 5 Max έχει μπαταρία 46,8V με χωρητικότητα 10,2Ah για συνολικά 477Wh. Η Xiaomi ανακοινώνει έως 60 Km αυτονομίας. Το δοκιμάσαμε στην πράξη εννοείται, σε μικτή διαδρομή με ανηφόρες, κατηφόρες και flat κομμάτια. Βέβαια, δεν κάναμε πολλά “σταμάτα-ξεκίνα”, όντας εκτός αστικού ιστού, αλλά παραμείναμε διαρκώς στο Sport mode με τελική ταχύτητα. Το αποτέλεσμα ήταν 33 Km με μια φόρτιση, τα οποία θα καλύψουν έναν απλό commuter για μικρομεσαίες αποστάσεις (π.χ. 10-15 Km “πήγαινε” και άλλα τόσο στο “γύρνα”). Ομολογουμένως είναι ελαφρώς μικρότερη η αυτονομία από αυτή που περιμέναμε, κατά περίπου 5-6 Km, αλλά όχι κάτι φοβερά εκτός των προβλέψεών μας.
Παρά τις μεγάλες μπαταρίες η Xiaomi επιμένει στην “αργή” φόρτιση, με εξαίρεση το 4 Ultra. Έτσι, ο φορτιστής παραμένει στα 70W (75W peak είδαμε στον μετρητή μας), με ένταση 1,3A. Αυτό κάνει τη φόρτιση να διαρκεί περίπου 8,5 ώρες και απαιτεί 0,6 KWh ενέργειας. Η θυρα φόρτισης είναι στη “διαγώνιο” του σασί και καλύπτεται από μαγνητικό, λαστιχένιο πορτάκι.
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε οτι ο φόρτιστής, παρ’ότι έχει ίδια τάση/ισχύ με των Xiaomi Electric Scooter 5 Pro και Xiaomi Electric Scooter 5 Max, έχει διαφορετικό βύσμα. Τέλος, η Xiaomi αναφέρει οτι το Xiaomi Electric Scooter 5 Max υποστηρίζει ταχυφορτιστή για μια πλήρη φόρτιση σε 3 ώρες (!), αλλά αυτός πωλείται ξεχωριστά και δεν ξέρουμε αν θα διατεθεί επίσημα στην Ελλάδα.
Συμπέρασμα
Το Xiaomi Electric Scooter 5 Max είναι, ως συνήθως, μια βελτιωμένη εκδοχή των προκατόχων του, με την έμφαση φέτος να έχει δοθεί στον τομέα της άνεσης. Οι διπλές αναρτήσεις εμπρός και πίσω (με ημιυδραυλική διάταξη εμπρός) επιτέλους μας δίνουν αυτό που έλειπε από το περσινό μοντέλο της Xiaomi και οι νέες, έξυπνες λειτουργίες είναι βοηθητικές και σίγουρα εκτιμήσαμε την ύπαρξή τους. Με €749 μπορείτε να πάρετε έναν ικανό “σύντροφο” για τις καθημερινές σας μετακινήσεις, ο οποίος θα σας καλύψει στο 95% των περίπτωσεων, πλην των πολύ μεγάλων κλίσεων με φορτίο άνω των 75-80 Kg. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε και το 5 Pro, για μικρότερο κόστος με παρεμφερείς δυνατότητες αλλά το 5 Max είναι αυτή τη στιγμή η νεότερη “ναυαρχίδα” της Xiaomi!
Xiaomi Electric Scooter 5 Max photo gallery