Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Αντί των ποσοστιαίων δασμών, η Κίνα ίσως να συμφωνήσει σε ένα σταθερό ποσό για κάθε αυτοκίνητο που πωλείται στην Ευρώπη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η πρόταση πέφτει στο τραπέζι. Πρωτοεμφανίστηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και τώρα, τροφοδοτούμενη από τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα κινούνται και πάλι προς αυτή την κατεύθυνση. Η γερμανική Handelsblatt ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στις επικείμενες επαναδιαπραγματεύσεις. Αναφέρει ότι ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς μίλησε με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουένταο και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν πιθανότατα την Παρασκευή, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ επισκεφθεί το Πεκίνο. Έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ο Sánchez θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές των τιμωρητικών δασμών της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής.

byd-greece-ellada-2024-2025-atto-2-sealion-7
EVs της κινέζικης BYD στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Handelsblatt, η συμφωνία που φέρεται να επιδιώκουν οι δύο πλευρές «υπερβαίνει κατά πολύ το θέμα των δασμών». Η ΕΕ προφανώς επιμένει στις δεσμεύσεις ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα κατασκευάσουν μόνο εργοστάσια συναρμολόγησης στην Ευρώπη, αλλά θα «δημιουργήσουν ολόκληρα βιομηχανικά κέντρα» – συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών για τους ευρωπαίους προμηθευτές και της μεταφοράς τεχνολογίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί δασμοί που έχει επιβάλει η ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα θα αντικατασταθεί από ελάχιστες τιμές. Κάτι τέτοιο υποτίθεται ότι προστατεύει τους ευρωπαίους κατασκευαστές από τις τιμές ντάμπινγκ για οχήματα που παράγονται φτηνά στην Κίνα. Το πλεονέκτημα για τις κινεζικές εταιρείες είναι ότι μπορούν να κρατήσουν τη διαφορά από την ελάχιστη τιμή – και δεν χρειάζεται να την πληρώσουν στην ΕΕ ως τελωνειακό δασμό.

Πριν από δώδεκα χρόνια, η ΕΕ αντικατέστησε τους τελωνειακούς δασμούς στα ηλιακά panels με ελάχιστες τιμές. Ωστόσο, το σύστημα δεν λειτούργησε πραγματικά – οι κινεζικές εταιρείες ήταν σε θέση να το παρακάμψουν αρκετά εύκολα και οι ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές και οι πολιτικοί ήταν καταβεβλημένοι από το έργο του ελέγχου των ελάχιστων τιμών. Υπάρχουν φόβοι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Οι ειδικοί δασμοί που εισήχθησαν το 2024 προορίζονταν στην πραγματικότητα να ισχύσουν για πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την Handelsblatt, το γεγονός ότι οι συζητήσεις για την κατάργησή τους διεξάγονται ήδη εκ νέου τον Μάρτιο/Απρίλιο του 2025 θεωρείται στις Βρυξέλλες ως υποχώρηση απέναντι στο Πεκίνο. Ωστόσο, η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2024 – και η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θέλουν να συνεργαστούν στενότερα. Ως ένδειξη χαλάρωσης των εντάσεων, η Κίνα έχει ήδη σταματήσει ένα σχέδιο δασμών: οι προγραμματισμένοι τιμωρητικοί δασμοί στα οινοπνευματώδη ποτά από την ΕΕ αναβλήθηκαν.

Το βέβαιο είναι οτι οι κινήσεις του Τραμπ αλλάζουν ταχύτατα τα δεδομένα παγκοσμίως και όχι μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ως εκ τούτου, τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε μάλλον άλλη μια ταραχώδη περίοδο…

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Δασμοί έως και 38,1% στα κινέζικα EVs από την Ε.Ε.

Πηγή: Electrive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.