Η αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Ευρώπη αλλά και στις Η.Π.Α. μεγαλώνει με γοργό ρυθμό, αν και στην Ελλάδα ο αρχικός ενθουσιασμός της διετίας 2020-2021 έχει “ξεφουσκώσει” και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σαφώς μικρότερος. Στη Γερμανία, πάντως, έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι με την αγορά αυτή, καθώς το 2023 πωλήθηκαν 2,1 εκατομμύρια e-bikes, ξεπερνώντας για πρώτη χρονιά τα συμβατικά ποδήλατα (1,9 εκ.).

Με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πωλήσεις συνολικά, ο κλάδος των ποδηλάτων έχει αψηφήσει το γενικότερο αρνητικό καταναλωτικό κλίμα. Και όπως αναφέρει η ένωση του κλάδου ZIV στο δελτίο τύπου της, οι πωλήσεις το 2023 έχουν φτάσει σε επίπεδο “συγκρίσιμο με το 2020”. Το 2023, ο στόλος ποδηλάτων στη Γερμανία αυξήθηκε στα 84 εκατομμυρία (2022: 82,8 εκατομμύρια), εκ των οποίων περίπου 11 εκατομμύρια ήταν ηλεκτρικά.

Το εργοστάσιο παραγωγής e-bikes της Riese & Muller (Πηγή: GetElectric.gr)

“Τα ποδήλατα και τα e-bikes είναι πολύ δημοφιλή στους καταναλωτές παρά την οικονομική κατάσταση”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ZIV, Burkhard Stork. Σημείωσε, επίσης, το υψηλό ποσοστό των εξειδικευμένων λιανοπωλητών για e-bikes, σε ποσοστό 77%.

Η αξία των ποδηλάτων που πωλήθηκαν στη Γερμανία το 2023 ανήλθε σε €7,06 δισ., έναντι 7,36 δισ. το προηγούμενο έτος. Το 2019, πριν από την πανδημία, ήταν μόλις 4 δισ.. Στην αύξηση αυτή έπαιξαν το ρόλο τους και τα ηλεκτρικά ποδήλατα που γνώρισαν μεγάλη άνθηση, με μέση τιμή €2.950, έναντι μόλις €470 ανά συμβατικό ποδήλατο.

Το εργοστάσιο παραγωγής e-bikes της Riese & Muller (Πηγή: GetElectric.gr)

Όχι μόνο οι πωλήσεις, αλλά και η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε. Ωστόσο, το ιστορικό υψηλό του 2022 δεν ξεπεράστηκε, αλλά η ZIV αναφέρει ότι η παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί στα 2,3 εκατομμύρια ποδήλατα και e-bikes – περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2020. Εάν ληφθεί υπ’όψιν και η κατασκευή από γερμανικές εταιρείες εκτός συνόρων, η γερμανική ποδηλατοβιομηχανία παρήγαγε πέρυσι 3 εκατομμύρια ποδήλατα και e-bikes.

“Τα στοιχεία της αγοράς που δημοσιεύσαμε δείχνουν σαφώς ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία θεωρούν σημαντική την ποδηλασία στην καθημερινή ζωή και στον ελεύθερο χρόνο τους”, λέει ο Stork. “Οι πολιτικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να πλαισιώνουν αυτή την τάση με κατάλληλα μέτρα”.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Πως φτιάχνεται ένα e-bike: Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Riese and Muller!

Πηγή: Electrive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.