Αναπόφευκτα, η έλευση των ηλεκτρικών δικύκλων στις ζωές μας θα φέρει και νέες “απειλές” από τους επίδοξους ληστές οχημάτων και όχι μόνο. Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στο ζήτημα, ενώ γενικά παροτρύνουμε όλους όσους έχουν ελαφρύ ηλεκτρικό όχημα, είτε είναι πατίνι, είτε ποδήλατο, είτε σκούτερ, να το προσέχουν… σαν τα μάτια τους και να προσέχουν που το σταθμεύουν, πως το κλειδώνουν, αν είναι υπό επίβλεψη κ.λπ. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά σκούτερ, το πιθανότερο είναι οι ληστές να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στις μπαταρίες, αφού έχουν σημαντική αξία, με σχετικά μικρό όγκο και βάρος. Τα δεδομένα κλοπών που έρχονται από το Μιλάνο επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, δυστυχώς.

12 άτομα συνελήφθησαν πρόσφατα για κλοπές μπαταριών ηλεκτρικών σκούτερ στην ιταλική πόλη. Στόχος τους ήταν κυρίως τα σκούτερ που ανήκουν σε ride-sharing στόλους και σταθμεύονται υπαίθρια, σε δημόσιες τοποθεσίες. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, αν και η αξία της μπαταρίας εκεί είναι μικρότερη. Οι ληστές στη συνέχεια προωθούν τις μπαταρίες σε παράνομα εργαστήρια. Εκεί είτε “καθαρίζονται” ώστε να επαναπωληθούν στη “μαύρη” αγορά, είτε αποσυναρμολογούνται σε στοιχεία ώστε να δημιουργηθούν νέες μπαταρίες με αυτά ή να πωληθούν ως “πρώτη ύλη” σε τοπικούς κατασκευαστές/εμπόρους.

Κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, υπολογίζεται οτι 700 μπαταρίες ηλεκτρικών σκούτερ κλάπηκαν στο Μιλάνο. Η City Scoot, μια από τις εταιρείες ride-sharing που δραστηριοποιούνται στην πόλη, δήλωσε περίπου 600 κλοπές μπαταριών από μοντέλα της μέσα στο 2020. Η απώλεια υπολογίζεται σε περίπου €600.000, με την κάθε μπαταρία να στοιχίζει περίπου €1.000.

Προσοχή στο σκούτερ σας!

Τα “κοινόχρηστα” ηλεκτρικά δίκυκλα είναι ευκολότερο να στοχοποιηθούν σε σχέση με τα ιδιόκτητα. Έτσι, οι εταιρείες θα πρέπει σύντομα να βρουν νέους τρόπους να αποφύγουν αυτές τις απώλειες.

Όσον αφορά τους ιδιώτες, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ένα πρόβλημα είναι και η ασφάλιση. Πολλές εταιρείες αυτή τη στιγμή δεν ασφαλίζουν τα ηλεκτρικά σκούτερ για το ενδεχόμενο κλοπής, μερικής ή ολικής. Αυτό δημιουργεί “πονοκέφαλο” στους κατόχους τους, ειδικά όσους δεν διαθέτουν κλειστό χώρο στάθμευσης για τις βραδυνές ώρες. Το μόνο που μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι ένα. Να αφαιρείτε την μπαταρία σας το βράδυ και να την παίρνετε μαζί σας στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό πορείτε αφ’ενός να την φορτίζετε και να ξεκινάτε την ημέρα σας “γεμάτοι”, αφ’ετέρου θα αποθαρρύνετε τους ληστές, αφού το υπόλοιπο σκούτερ είναι πολύ πιο ογκώδες για να κλαπεί και τα υπόλοιπα τμήματά του έχουν μικρότερη αξία (μεμονωμένα). Έτσι, δεν μπορούν εύκολα να διατεθούν στην αγορά ή να αποσυναρμολογηθούν και να πωληθούν ως εξαρτήματα. Σε κάθε περίπτωση… προσοχή!

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης: 

Κλοπή ποδηλάτου σε video – Μεγάλη προσοχή στο ebike σας!

Πηγή: Rideapart

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.