Ένα από τα προβλήματα που εξ’ορισμού αντιμετωπίζουμε όσοι χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό πατίνι για τις καθημερινές μετακινήσεις μας, είναι το οτι δε μπορούμε εύκολα να “δείξουμε” την πρόθεσή μας να στρίψουμε με το χέρι, όπως ένας μοτοσυκλετιστής ή ένας ποδηλάτης. Το μικρό σε μήκος τιμόνι και ο μεγάλος λόγος ύψους κολώνας τιμονιού/ύψος τροχού καθιστούν πολύ ασταθές το πατίνι, αν αφήσουμε έστω και ένα από τα δύο χέρια μας.
Αν το οδόστρωμα είναι καλό, χωρίς εγκάρσιες ανωμαλίες, τότε κάτι τέτοιο είναι δυνατόν σε ένα βαθμό, αλλά και πάλι δε το συστήνουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε το τιμόνι, ούτε με το ένα από τα χέρια σας, όπως αναφέρουμε και στο αφιέρωμά μας στην οδική ασφάλεια με πατίνι.
Και το πρόβλημα είναι προφανές: Πως θα “δείξουμε” στο όχημα που μας ακολουθεί ότι θέλουμε να στρίψουμε και άρα να επιβραδύνουμε ή να αλλάξουμε λωρίδα, χωρίς κινδυνεύσουμε; Τη λύση έρχονται να δώσουν τα έξυπνα, ποδηλατικά κράνη της Livall με Bluetooth, τηλεχειριστήριο και ενσωματωμένα LED φλας, όπως το Livall BH60SE που είχαμε στα χέρια μας για δοκιμή!
Το BH60SE είναι ένα από τα “basic”, connected μοντέλα της Livall και θα το βρείτε διαθέσιμο προς αγορά μέσω ευρωπαϊκών ή κινέζικων e-shops, σε τιμές κοντά στα €80. Δυστυχώς δεν μεταπωλείται στην Ελλάδα, τουλάχιστον εμείς δε το βρήκαμε. Βρήκαμε, όμως, άλλα μοντέλα της Livall που κάνουν εξ’ίσου καλή ή και καλύτερη δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να το αποκτήσετε, μπορείτε να το κάνετε (π.χ. από το Amazon).
Κατασκευή και εργονομία
Το Lival BH60SE έρχεται σε μαύρο ή λευκό χρώμα, για μεγέθη κεφαλιών 55-61, έχει ρυθμιζόμενα straps και το κλασικό, περιστροφικό κούμπωμα στο πίσω μέρος. Στο εσωτερικό έχει μαλακή επένδυση ώστε να μην σας κουράζει/ενοχλεί και να μην αφήνει σημάδια στο δέρμα σας, αφού το αφαιρέσετε.
Στη συσκευασία θα βρείτε:
- Το κράνος
- Το τηλεχειριστήριο
- Τα mounting parts του τηλεχειριστηρίου
- Ένα quick guide
- Ένα καλώδιο φόρτισης USB (Type-A)
Είναι αρκετά ελαφρύ (280gr) και άνετο στην πολύωρη χρήση, ενώ έχει 24 οπές εξαερισμού και αεροδυναμικό σχεδιασμό. Σημειώνουμε, ωστόσο, πως δεν έχει σκιάδιο οπότε αν είστε “κόντρα” στον ήλιο, θα σας ενοχλεί. Ακριβώς πάνω από το μέτωπο σας θα βρείτε 3 κουμπιά στο κράνος, την υποδοχή φόρτισης και το μικρόφωνο για τις συνομιλίας, ενώ ακριβώς πάνω από κάθε αυτί σας υπάρχει ένα μικρό ηχείο.
LEDs και λειτουργικότητα
Ωραίο σαν ποδηλατικό κράνος το BH60SE αλλά η “μαγεία” ξεκινάει όταν το ενεργοποιήσετε. Αρχικά θέλει μια πλήρη φόρτιση (3 ωρών με φορτιστή κινητού, για παράδειγμα) και αφού το ενεργοποιήσετε, στο πίσω μέρος αρχίζουν να αναβοσβήνουν τα LEDs του, σε κόκκινο χρώμα, με ορισμένα να είναι σταθερά αναμμένα και τα υπόλοιπα να κάνουν ένα “animation”. Μέσα από το app της Livall μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 3 διαφορετικών animations, αν και το default είναι μάλλον το ιδανικό για να σας βλέπουν οι πίσω.
Στη συνέχεια, πατώντας ένα πλήκτρο στο remote και έχοντάς το κοντά στο κράνος, γίνεται το pairing μεταξύ τους. Πλέον μπορείτε να ελέγξετε το κράνος μέσω του remote, το οποίο θα τοποθετήσετε πάνω στο τιμόνι του πατινιού/ποδηλάτου σας. Πατώντας το “αριστερά” ή το “δεξιά” στο D-Pad μπορείτε να ενεργοποιήσετε το φλας αντίστοιχα, το οποίο κρατάει 5 δευτερόλεπτα και έπειτα επανέρχονται τα κόκκινα LEDs. Μπορείτε να τα δείτε όλα στο video μας.
Αν έχετε συνδέσει, επιπλέον, το κινητό σας μέσω Bluetooth με το Livall BH60SE, μπορείτε να αναπαράγετε μουσική από τις playlists σας, να ελέγχετε την ένταση των ηχείων του κράνους, να απαντάτε σε κλήσεις ομιλίας ή να τις απορρίπτετε κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να ελέγξετε την κάμερα του κινητού σας μέσω του remote (αν για παράδειγμα το έχετε στερεωμένο πάνω στο τιμόνι ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση) αλλά και να ενεργοποιήσετε το PTT (Push To Talk), σαν ενδοεπικοινωνία με άλλους ποδηλάτες/patinistas που βρίσκονται στο group σας και έχουν αντίστοιχα μοντέλα της Livall, ενώ πάτε βόλτα.
SOS signal και αυτονομία
Αν και το app της Livall προσφέρει αρκετές δυνατότητες, το σημαντικότερο, ίσως, χαρακτηριστικό του, σε συνδυασμό με το κράνος, είναι το SOS signal. Ουσιαστικά ορίζετε μια επαφή (κινητό ή email) που σε περίπτωση ανάγκης θα ειδοποιηθεί αυτόματα για το συμβάν και τη θέση σας. Αν το κράνος ανιχνεύσει πτώση ή σύγκρουση και το κινητό σας έχει ενεργά data, εντός 10 δευτερολέπτων στέλνει μήνυμα στην επαφή που ορίσατε για το οτι κάτι συνέβη. Αν η ζωή σας είναι σε κίνδυνο, είστε σε δύσβατη τοποθεσία, αναίσθητοι, τραυματισμένοι κ.ο.κ., η επαφή σας θα ενημερωθεί (αν έχετε ανοιχτό και το GPS, θα λάβει και το στίγμα σας). Μια λειτουργία που πραγματικά μπορεί να σώσει τη ζώη σας.
Το κράνος έχει αυτονομία περίπου 10 ωρών με μόνο τα LEDs ενεργοποιημένα και 3-6 ωρών αν ακούτε ταυτόχρονα μουσική ή μιλάτε στο τηλέφωνο. Αυτά χάρη στη μπαταρία των 450mAh που βρίσκεται ενσωματωμένη, αλλά χωρίς να αυξάνει ιδιαίτερα το βάρος του κράνους. Σημειώνω πως αν συνδέσετε το καλώδιο φόρτισης σε πηγή μικρής έντασης, π.χ. θύρα laptop, μπορεί να μη φορτίσει, καλύτερα να το συνδέσετε σε ένα φορτιστή κινητού ή σε ένα powerbank.
Συμπέρασμα
Έχοντας χρησιμοποιήσει το Livall BH60SE για μερικές μέρες εντός πόλης, μπορώ να πω οτι είναι ένα πολύ άνετο κράνος και σίγουρα υψηλής ποιότητας, ενώ η δυνατότητα φλας μου προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, ειδικά όταν κάποιο όχημα με ακολουθεί σε πολύ κοντινή απόσταση και θέλω να στρίψω. Φυσικά, εξακολουθώ να προτείνω το χέρι μου (με ποδήλατο) και να ρίχνω μια κλεφτή ματιά προς τα πίσω ή στον καθρέφτη μου για να βεβαιωθώ ότι είναι ασφαλές να στρίψω/αλλάξω λωρίδα, καθώς δε μπορείτε να βασιστείτε 100% στο οτι σας είδαν οι πίσω.
Τα LEDs είναι εύκολα ορατά το απόγευμα/βράδυ όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει το όχημα που σας ακολουθεί να είναι πολύ κοντά σας για να τα διακρίνει, ειδικά αν είστε υπό ήλιο. Στη σκιά τα πράγματα είναι καλύτερα, και πάλι όμως θα ήθελα τα LEDs να είναι αρκετά ισχυρότερα. Το καλό είναι πως τα κράνη της Livall που είναι μεταγενέστερα και πιο “ψηλά” στη γκάμα της, έχουν πολύ πιο ευκρινή LEDs, όπως το Livall BH51 που σας είχαμε δείξει σε video.
Όσο για τα ηχεία και το μικρόφωνο, κάνουν πολύ καλή δουλειά και μπορείτε άνετα να ακούσετε μουσική ή να κάνετε μια τηλεφωνική συνομιλία ενώ κινείστε. Προσωπικά βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο το να έχω το κράνος και ένα smartwatch που δείχνει ποιος με καλεί. Έτσι, βλέπω την επαφή στο ρολόι χωρίς να σταματήσω και, αν θέλω, πατάω το κεντρικό κουμπί στο remote για να μιλήσω μαζί του. Πραγματικά “λύνει τα χέρια” αυτή η δυνατότητα.