Ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε νησί-πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω του προγράμματος «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», δεν εστιάζει μόνο στη σε βάθος χρόνου αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά, όσον αφορά στις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Υπάρχει πρόβλεψη και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εγκαταλελειμμένων οχημάτων σε διάφορα σημεία του νησιού. Ένα αποτύπωμα που είναι ρυπογόνο όχι μόνο με την αυστηρή έννοια του όρου αλλά και ως «εικόνα», δεν συνάδει με τη νέα, πιο «πράσινη» και φιλική προς το περιβάλλον καθημερινότητα που διαμορφώνεται για κατοίκους και επισκέπτες της Αστυπάλαιας, μέσα από το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάει άμεσα μία δράση ανακύκλωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων του νησιού. Με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή, εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων και την αρωγή της Kosmocar-Volkswagen, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, διάσπαρτα σε όλο νησί, θα καταγραφούν, θα μεταφερθούν και θα συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένο χώρο. Στη συνέχεια, θα προωθηθούν δια θαλάσσης σε ειδική μονάδα διαχείρισης ανακύκλωσης στην Αττική. Έχουν προγραμματιστεί τρεις τέτοιες μεταφορές, που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Αστυπάλαια υπάρχουν σε αχρηστία, εγκαταλελειμμένα σε διάφορα σημεία του νησιού, περισσότερα από 50 οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η συγκεκριμένη δράση θα έχει και κάποιο σημαντικό έσοδο, από την ανακύκλωση των υλικών, το οποίο θα «επιστραφεί» στους κατοίκους. Συγκεκριμένα, με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα γίνει η προμήθεια μίας πρέσας συμπίεσης ανακυκλώσιμων υλικών. Η μέθοδος αυτή θα συμβάλλει άμεσα στη δραστική μείωση του κόστους μεταφοράς πλαστικών απορριμμάτων και στο μέλλον τη μείωση του όγκου – άρα και το κόστος μεταφοράς – όλων των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στο νησί.

Η παρουσίαση της δράσης ανακύκλωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων της Αστυπάλαιας, σε ένα πολύ όμορφο animated video:

Προηγούμενο άρθροΤρία νέα ηλεκτρικά Honda έρχονται το 2023
Επόμενο άρθρο«Anytime Car Giveaway»: Διαγωνισμός με δώρο ένα ηλεκτρικό Mercedes Smart fortwo!
Λάτρης της τεχνολογίας και της αυτοκίνησης από μικρή ηλικία, αρθρογραφώ σε tech media από το...μακρινό, πλέον, 2006. Το concept της ηλεκτροκίνησης με συνεπήρε από τη στιγμή που ανέβηκα για πρώτη φορά σε ηλεκτρικό πατίνι και μπήκα στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Κατά βάθος, όμως, θα είμαι πάντα λίγο "petrolhead"...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.