Ένα βρετανικό ερευνητικό πρόγραμμα, με βάση τις τελευταίες αυτόνομες τεχνολογίες οχημάτων, ολοκλήρωσε επιτυχώς ένα ταξίδι 370 χιλιομέτρων με αυτόνομη οδήγηση,  στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το συγκεκριμένο έργο, που φέρει την ονομασία HumanDrive, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου,  μέσω του Κέντρου Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων (CCAV) και της Innovate UK, καθώς και από εννέα ακόμα εταίρους της κοινοπραξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πακέτο της από κοινού χρηματοδότησης για το έργο, ανήλθε στο ποσό των 13,5εκ. στερλινών.

Το ερευνητικό έργο ολοκλήρωσε επιτυχώς δύο δοκιμές, ένα αυτόνομο ταξίδι 370 χιλιομέτρων στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, το Grand Drive, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία εντοπισμού θέσης καθώς και μια δοκιμαστική δραστηριότητα σε περιβάλλον πίστας, με την οποία διερευνήθηκε η  ανθρώπινη οδήγηση  χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη,  για να ενισχυθεί η εμπειρία του χρήστη.

Στα δοκιμαζόμενα οχήματα περιλαμβάνονταν τα Nissan LEAF, το οποίο διέθεταν GPS, ραντάρ, LIDAR και τεχνολογίες κάμερας που δημιουργούν μια αντίληψη του κόσμου γύρω από το όχημα. Χρησιμοποιώντας όλη αυτή την τεχνολογία, το σύστημα μπορεί να πάρει αποφάσεις για το πώς να πλοηγηθεί  στους δρόμους και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει σε ένα ταξίδι.

Grand Drive

Το πρώτο μέρος του ερευνητικού  έργου ήταν το “Grand Drive”, ένα ταξίδι από το Cranfield και το Bedfordshire, στο Sunderland. Το επίτευγμα ήταν το αποκορύφωμα της εργασίας  30 μηνών από την κοινοπραξία της HumanDrive, μιας  ομάδας  με επικεφαλής τους μηχανικούς της Nissan στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα  μέλη της κοινοπραξίας.

Μία από τις βασικές πτυχές του σχεδίου ήταν η ανάπτυξη ενός προηγμένου αυτόνομου συστήματος ελέγχου του οχήματος. Διασφαλίζοντας  ότι τα μελλοντικά, προηγμένα αυτόνομα συστήματα οδήγησης δημιουργούν μια άνετη και οικεία εμπειρία για τους επιβάτες, θέτονται τα θεμέλια για  ένα πιο συνδεδεμένο και αυτόνομο μέλλον.

Ο Bob Bateman, Project Manager στο Τεχνικό Κέντρο της Nissan στην Ευρώπη, δήλωσε:

“Το έργο HumanDrive μας επέτρεψε να αναπτύξουμε ένα αυτόνομο όχημα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συναντώνται στους δρόμους  του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι μοναδικοί σε αυτό το μέρος του κόσμου, όπως πολύπλοκοι κυκλικοί κόμβοι και λωρίδες κυκλοφορίας υψηλής ταχύτητας,  χωρίς οδικές σημάνσεις, λευκές γραμμές ή κράσπεδα”.

Το Grand Drive επιτεύχθηκε,  καθώς τα μέλη της κοινοπραξίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκαν  για να διερευνήσουν πώς η αυτόνομη οδήγηση μπορεί να μιμηθεί ένα φυσικό, ανθρώπινο στυλ οδήγησης.

HumanDrive και Machine Learning

Το δεύτερο μέρος του έργου HumanDrive εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης,  θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών και την άνεση των επιβατών, των συνδεδεμένων και αυτόνομων οχημάτων. Τα πιλοτικά οχήματα που δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε κλειστές διαδρομές,  περιλάμβαναν επίσης συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν από το μέλος της κοινοπραξίας Hitachi Europe Ltd, τα οποία επιτρέπουν τη μηχανική μάθηση σε πραγματικό χρόνο. Κατασκευάζοντας ένα σύνολο δεδομένων από σενάρια κυκλοφορίας και λύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε πρότερο χρόνο, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την «εμπειρία» για να χειριστεί παρόμοια σενάρια στο μέλλον και για να σχεδιάσει μια ασφαλή διαδρομή γύρω από ένα εμπόδιο.

Nissan Grand Drive and Autonomous Project
Picture date Thurs 28 November 2019
Photocredit: H.Philpott/Photocall Productions

Αυτές οι τεχνολογίες υποβλήθηκαν σε μια εξαντλητική διαδικασία δοκιμών και αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας μια σειρά από προσομοιώσεις, σε πίστες κλειστών δοκιμών.

Δείτε το σχετικό video εδώ:

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Καρδίτσας έχει πλέον το δικό του σταθμό φόρτισης!
Επόμενο άρθροΓερμανία και Γαλλία ετοιμάζουν εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών με κόστος €5 δις
Λάτρης της τεχνολογίας και της αυτοκίνησης από μικρή ηλικία, αρθρογραφώ σε tech media από το...μακρινό, πλέον, 2006. Το concept της ηλεκτροκίνησης με συνεπήρε από τη στιγμή που ανέβηκα για πρώτη φορά σε ηλεκτρικό πατίνι και μπήκα στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Κατά βάθος, όμως, θα είμαι πάντα λίγο "petrolhead"...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.