Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και πολλών ακόμα Δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας», κηρύχθηκε σήμερα η έναρξη των εργασιών της «Ακαδημίας Ενέργειας».

Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τη ΔΑΕΜ ΑΕ, ανέλαβαν μια πρώτη δράση – πρωτοβουλία για την επιμόρφωση των στελεχών των συνεργαζόμενων ΟΤΑ στις νέες τεχνολογικές, εξελίξεις, το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τίτλο «Ακαδημία Ενέργειας», έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή επιστημόνων με γνώση και εμπειρία, προερχόμενων από οργανισμούς, οργανώσεις και ΑΕΙ, αλλά και άτομα που έχουν διακριθεί στο χώρο της αγοράς.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας στην τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τους Δημάρχους για τη συμμετοχή και συμβολή τους και τόνισε: «Στη Μεσόγειο ζούμε 2-3 φορές εντονότερα τα φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη. Έντονα καιρικά φαινόμενα με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Κλιματική κρίση, ενεργειακή ανισότητα, υπερκέρδη για τις εταιρείες, ενεργειακοί πόλεμοι με χαμένους τους πολίτες. Σήμερα από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, περνάει η δική μας Ενεργειακή Κοινότητα και θα μοιραστούμε το καταστατικό και τις αποφάσεις με όλους του Δήμους που ενδιαφέρονται, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια Ενεργειακή Κοινότητα σε κάθε Δήμο και όλοι μαζί να ζητήσουμε από την κυβέρνηση, ισότιμα και ισόνομα, ενεργειακό χώρο. Να διεκδικήσουμε και να μπορέσουμε να προσφέρουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους στους πολίτες μας και μηδενικού κόστους στα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ο Πρόεδρος της ΔΑΕΜ, Βαγγέλης Μαρινάκης, συνόψισε λέγοντας: «Κάναμε πράξη την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία. Ξεκινήσαμε 8 όμοροι Δήμοι και τώρα είναι μαζί μας και άλλοι επιπλέον 8 και επεκτεινόμαστε, ενδεχομένως και σε όλην την Ελλάδα.  Δημιουργήθηκε ήδη το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, που εδρεύει στο Σεράφειο με 60 εξειδικευμένους συνεργάτες, προχωρούμε στην δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης ενέργειας στα Δημοτικά Κτίρια και τελικά και στην παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ, Λάζαρος Καραούλης στην εισήγησή του σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι ως ΔΑΕΜ που συμμετέχουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία Εκπαίδευσης Στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημοτικά κτίρια και ευάλωτα νοικοκυριά».

O συντονιστής της εκδήλωσης Ηλίας Ευθυμιόπουλος, παρουσίασε την στρατηγική της «Ακαδημίας Ενέργειας» και έδωσε ως παράδειγμα τον Δήμο Βιέννης που είναι ο ίδιος πάροχος ενέργειας με 2,3 εκ. συνδρομητές. Η πόλη έχει ήδη μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στοχεύει σε συνολική μείωση 25% μέχρι το 2030 παράλληλα με μηδενικές εκπομπές αερίων.

Οι επιδιώξεις της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας, όπως δηλώθηκε και κατά την ίδρυσή της, είναι να παραχθεί από κοινού και από κάθε Δήμο χωριστά, πράσινη και καθαρή ενέργεια, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους της ενέργειας – ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά – με την παράλληλη μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.

Ιδιαίτερα οι ΟΤΑ πρέπει να δώσουν το παράδειγμα, να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή ενέργειας στο τοπικό επίπεδο, να ενισχύσουν τις συλλογικές πρωτοβουλίες, να πριμοδοτήσουν την καινοτομία, να δώσουν νέες ευκαιρίες στην απασχόληση.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Λάμπρος Σκλαβούνος, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης, ο Αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου, Γιώργος Ασημακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ιλίου, Νικόλας Δρακόπουλος και Κουνδουράκης Γεώργιος, η Αντιδήμαρχος Δήμου Φυλής, Κουράση Χρυσούλα, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χαλανδρίου, Χριστούλη Έλενα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αιγάλεω, Ηλίας Βάιου, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δήμου Βύρωνα, Πέτσας Βασίλης και η Πρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας Ζωγράφου, Κίκη Ηλέκτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.