Συνεχίζουμε τις δοκιμές μας στη γκάμα των ηλεκτρικών ποδηλάτων της House of Wheels με μια νέα είσοδο στη γκάμα της! Το Tornado είναι ένα νέο μοντέλο με μοτέρ mid-drive και μάλιστα της Bafang (M400), το οποίο απευθύνεται σε όσους θέλουν πολλή ροπή για άνετη ποδηλάτηση ακόμα και στις ανηφόρες, με πολλά ποιοτικά, επώνυμα εξαρτήματα και περιφερειακά! Πάμε να το δούμε…

House of Wheels Tornado 27,5″ video review

Πριν συνεχίσουμε το review μας, να τονίσουμε οτι το Tornado 27,5″ κοστίζει €1.720 αυτή τη στιγμή αλλά με την επιδότηση του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, αυτό σημαίνει τελική τιμή €1,165! Έρχεται με 1 χρόνο εγγύηση και μπορείτε να το βρείτε στο houseofwheels.gr και να το δείτε από κοντά στο κατάστημα της εταιρείας, στη Γλυφάδα. Τέλος, να σημειώσουμε οτι στη γκάμα θα βρείτε και το “αδερφάκι” του, το CEILA, με αντίστοιχα specs αλλά απευθυνόμενο περισσότερο στο γυναικείο κοινό.

Κατασκευή και εργονομία

To Tornado σχεδιάστηκε για μικτή χρήση, εντός και εκτός δρόμου, αλλά κυρίως για commuting σε καλό οδόστρωμα ή “πατημένο” χώμα. Το είχαμε στη διάθεσή μας σε πράσινο (chameleon) χρώμα, σε μέγεθος Medium, κατάλληλο για αναβάτες 1,65-1,85cm περίπου, ενώ ζυγίζει 24 Kg. Δεν είναι “σπαστό” αλλά το θετικό είναι οτι διαθέτει quick release τόσον στον εμπρός, όσο και στον πίσω τροχό. Έτσι, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο εμπρός τροχός αφαιρείται και μπορείτε να το χωρέσετε π.χ. σε ένα ασανσέρ.

Η σέλα με την ντίζα της Dacron είναι ρυθμιζόμενη καθ’ύψος και έχει ικανοποιητικό εύρος. Η σέλα είναι βολική και άνετη, ακόμα και για πολύωρη χρήση, ενώ το σταντ βρίσκεται στο πίσω μέρος του σασί και είναι μεγάλο και εύχρηστο, με σωστό μήκος.

Τα χερούλια έχουν όμορφη σχεδίαση και προσφέρουν μπόλικο grip χωρίς να ενοχλούν τα χέρια, ενώ σε γενικές γραμμές, από πλευράς εργονομίας, το σασί από αλουμίνιο 6061 και τα υπόλοιπα περιφερειακά μας ικανοποίησαν. Της Dacron είναι και το τιμόνι, επί τη ευκαιρία, ενώ τα πετάλια είναι απλά και διακριτικά.

Ανάρτηση, τροχοί, φρένα

Μια ανάρτηση στο εμπρός πηρούνι χρειάζεται, ακόμα και για χρήση εντός πόλης, έτσι εκτιμήσαμε το Suntour XCM30 που βρίσκεται στο Tornado. Έχει διαδρομή 100mm και μπορεί να “κλειδώσει”, αλλά και να ρυθμιστεί η προφόρτισή του.

Το δεύτερο σκέλος της εξίσωσης είναι τα ελαστικά και εδώ επίσης βρήκαμε μια επώνυμη λύση, από την γνωστή Maxxis. Τα Ardent των 27,5″ έχουν φάρδος 2,25″ και είναι υπερ-αρκετά για κάθε χρήση, ενώ βοηθούν λίγο και στον τομέα της άνεσης. Να σημειώσουμε οτι οι ζάντες είναι και αυτές της Dacron, double wall.

Δεν θα μπορούσε να γίνει υποχώρηση στον τομέα των φρένων, αν και συχνά παραβλέπονται, ακόμα και σε mid-range μοντέλα. Έχουμε, λοιπόν, υδραυλικές μανέτες και δαγκάνες της Shimano, με εξαιρετική αίσθηση στα χέρια και αποτελεσματικά, με σχετικά μέτρια πίεση. Οι δίσκοι είναι 140mm εμπρός και πίσω και συνδυάζονται ιδανικά με το υπόλοιπο σύστημα.

Μοτέρ και ισχύς

Αναμφίβολα, το highlight του House of Wheels Tornado είναι η ηλεκτρική υποβοήθησή του, το Bafang M400. Το mid-drive μοτέρ βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια σας, τοποθετημένο ψηλά για μεγάλη απόσταση από το έδαφος και προσφέρει αρκετή ροπή ώστε να σας πάει οπουδήποτε με άνεση. Συγκεκριμένα, με 80 Nm ροπής, παρά την 36V λειτουργία, το M400 αντιλαμβάνεται την πρόθεσή σας σε κλάσματα δευτερολέπτου και ενισχύει την ποδηλάτηση, ωθώντας σας εμπρός.

Σε συνδυασμό με μια μικρή σχέση στη μετάδοση, θα ανεβείτε ακόμα και σε πολύ μεγάλες κλίσεις με ελάχιστη προσπάθεια, το οποίο είναι και το ζητούμενο. Καμία υστέρηση στο “πάτα” ή στο “άσε”, αθόρυβη λειτουργία και εξαιρετική αίσθηση υποβοήθησης, τα πλεονεκτήματα κάθε ποιοτικής μεσαίας τριβής.

Η μετάδοση είναι της Shimano (ακόμα και η αλυσίδα), συγκεκριμένα το σύστημα Deore, με 10 σχέσεις. Ναι, δεν είναι πολλές σε σχέση με άλλα μοντέλα 21+ σχέσεων, αλλά για μια μεσαία τριβή όπως της Bafang, είναι αρκετές και με σωστό εύρος. Ο 38T δισκοβραχίονας εμπρός, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη σχέση πίσω, θα σας επιτρέψει να κινηθείτε με έως και 30 Km/h περίπου, με υψηλό cadence.

Από την άλλη, αν βρεθείτε μπροστά σε μια μεγάλη ανηφόρα, απλώς επιλέξετε μια από τις πρώτες 3 σχέσεις και με μικρή προσπάθεια στα πετάλια θα ανεβείτε άκοπα. Θυμίζουμε οτι χρειάζεται προσοχή κατά την εκκίνηση με μεσαία τριβή, καθώς η αλλαγή σχέσεων σε συνδυασμό με την υψηλή ροπή καταπονεί ιδιαίτερα αλυσίδα και γρανάζια.

Μπαταρία και αυτονομία

Το Tornado φτιάχτηκε για απαιτητικούς χρήστες που θέλουν να καλύπτουν αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά. Έτσι, έρχεται με μια αρκετά μεγάλη μπαταρία, με χωρητικότητα 461Wh (36V-12,8Ah). Είναι αφαιρούμενη εύκολα με τη χρήση του κλειδιού και έχει ένα ενδεικτικό LED και ένα πλήκτρο “wake” στο κάτω μέρος της. Το πιέζετε μια φορά και έπειτα μπορείτε να ενεργοποιήσετε την οθόνη από το power button δίπλα της. για το επίπεδο φόρτισής της. Ενσωματώνεται όμορφα στο frame και δείχνει αρκετά ποιοτική, ενώ επαναφορτίζεται πλήρως σε περίπου 5-5,5 ώρες με τον παρεχόμενο φορτιστή των 2A, ο οποίος είναι πλήρως αθόρυβος.

Στο μέγιστο επίπεδο υποβοήθησης, σε μεικτές συνθήκες με ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά με σχετικά σταθερή ροή και λίγα “σταμάτα-ξεκίνα”, πετύχαμε περίπου 50 Km αυτονομίας, όπως αναμέναμε. Είναι ένα τυπικό νούμερο για τις κλασικές μπαταρίες αυτής της χωρητικότητας. Φυσικά, σε flat διαδρομές με σταθερή ταχύτητα, μπορείτε να καλύψετε και μεγαλύτερη απόσταση με μια φόρτιση, ακόμα και 80+ Km.

Χειριστήρια, οθόνη

Στην αριστερή μεριά του τιμονιού βρίσκουμε το χειριστήριο 5 πλήκτρων που συνδυάζεται με την οθόνη της Bafang. Διαθέτει πλήκτρα ON/OFF και “συν-πλην”, για την υποβοήθηση. Επίσης, ένα πλήκτρο για τα φώτα (αν εγκαταστήσετε και τα συνδέσετε) και ένα πλήκτρο info (i), για αλλαγή προβολής πληροφοριών. Δίπλα τους βρίσκεται ένα μικρό, basic κουδουνάκι, σε βολική θέση.

Η οθόνη, όπως προείπαμε, είναι της Bafang και είναι ακριβώς αυτό που πρέπει για ένα τέτοιο ποδήλατο. Μεγάλη, ευανάγνωστη monochrome LCD (με backlight εννοείται), παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες με μεγάλες ενδείξεις και στάθμη μπαταρίας με 10 “κουτάκια”, αρκετά αναλυτική. Μπορείτε να δείτε το οδόμετρο, το trip, την μέση και την μέγιστη ταχύτητα κ.λπ., ενώ το menu των ρυθμίσεων έχει “κλειδωμένες” τις περισσότερες, οπότε δεν μπορείτε να αλλάξετε πολλά. Είναι στεγανή κατά IPX5 αλλά δεν διαθέτει την συνηθισμένη USB θύρα για φόρτιση του κινητού σας κ.λπ.

Τέλος, ο επιλογέας των σχέσεων είναι της Shimano, τύπου rapid-fire και μας ικανοποίησε πλήρως.

Συμπέρασμα

Η αγορά e-bikes ωριμάζει και το House of Wheels Tornado είναι μια από τις πλέον ποιοτικές επιλογές κοντά στα €1.500-1.700, μια κατηγορία τιμών που είναι η ελάχιστη δυνατή για τον απαιτητικό χρήστη. Με μεσαία τριβή της Bafang και τόσα επώνυμα περιφερειακά πάνω του, δύσκολα θα βρείτε κάτι πιο value for money, ενώ με την επιδότηση πέφτει κοντά στα €1.000, ένα “τίμιο” ποσό για ένα όχημα που θα καλύπτει σχεδόν όλες τις καθημερινές μετακινήσεις σας και όχι μόνο!

Δείτε το στο houseofwheels.gr!

House of Wheels Tornado photo gallery

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.