Στο πλαίσιο του 6ου Electric+Micro Mobility Forum, η κα. Ελένη Ζωντήρου, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων, τοποθετήθηκε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διαχείριση της μικροκινητικότητας, εστιάζοντας στις παραβάσεις, τους ελέγχους και τα κενά της νομοθεσίας.
Όπως υπογράμμισε, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι συνεχείς, καθώς υπολογίζεται ότι έχουν ήδη βεβαιωθεί γύρω στις 4.500 με 5.000 παραβάσεις. Ο Δήμος Αθηναίων επιδιώκει τον διάλογο και τη συνεργασία με τις εταιρείες ενοικίασης ώστε να βρεθούν λύσεις, όπως η οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης στις γειτονιές της πόλης, τονίζοντας παράλληλα ότι η πόλη επιθυμεί τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, αλλά με κανόνες και τάξη.
Επιπλέον, η κ. Ζωντήρου επεσήμανε σημαντικά κενά στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, σημειώνοντας πως ενώ έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα χρήσης κράνους, δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχη υποχρέωση για τις εταιρείες να παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας στους χρήστες. Αποτέλεσμα αυτού είναι στους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας σχεδόν οι μισοί αναβάτες —συχνά τουρίστες ή επισκέπτες— να εντοπίζονται να μετακινούνται χωρίς κράνος. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε οι εταιρείες να επιμελούνται ενεργά για την ασφάλεια των μετακινούμενων.
