Η διάρκεια ζωής των μπαταριών ήταν για αρκετά χρόνια ένας παράγοντας ανασφάλειας για τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά πλέον έχουμε φθάσει σε επίπεδο όπου οι κατασκευαστές προσφέρουν εγγύηση έως 10 ετών και έως 1.000.000 Km για τις μπαταρίες τους.

Ο κινέζικος κολοσσός CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.) που κατασκευάζει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα, μεταξύ άλλων και για τις Tesla, VW, BMW και Toyota ανέπτυξε μια νέα μπαταρία που θα έχει διάρκεια ζωής έως 2.000.000 Km, πρακτικά πολύ μεγαλύτερη από τη διάρκεια ζωής των ίδιων των οχημάτων.

Ο Πρόεδρος της CATL, Zeng Yuqun, δήλωσε σε συνέντευξή του πως η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή των μπαταριών αυτών, οι οποίες θα μπορούν και να επαναχρησιμοποιούνται σε δεύτερο ή σε τρίτο όχημα, καθώς η διάρκεια ζωής τους θα το επιτρέπει.

Σύμφωνα με τον Zeng, οι μπαταρίες αυτές θα κοστίζουν περίπου 10% περισσότερο από τις υπάρχουσες, αλλά το όφελος θα είναι πολύ σημαντικότερο σε βάθος χρόνου για τους κατασκευαστές των οχημάτων αλλά και τους ιδιοκτήτες, σε ένα βαθμό. Επίσης, δηλώνει αισιόδοξος για την άνοδο της ζήτησης για EVs, ειδικά από το 2021 και έπειτα, δεδομένου του πως η πανδημία επηρεάζει μέχρι στιγμής την αγορά.

Αισιόδοξες οι προβλέψεις για την αγορά

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να ξεπεράσουν το 8% των συνολικών πωλήσεων στην Κίνα το 2021 και το 5% στην Ευρώπη, έτσι οι κατασκευαστές μπαταριών, ηλεκτροκινητήρων και οχημάτων ετοιμάζονται να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Οι μπαταρίες της CATL σύντομα θα βρίσκονται στην “καρδιά” των Model 3 sedans της Tesla καθώς η συνεργασία των δύο εταιρειών είναι αρκετά πρόσφατη. Η αξία της CATL αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα $47 δις με την αξία της μετοχής της να έχει εξαπλασιαστεί από το 2018 που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Κίνας. Για σύγκριση αναφέρουμε πως η αξία της Tesla αγγίζει τα $160 δις.

Διαβάστε επίσης: “Επίσημες” οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έως €10.000

Σύμφωνα με τον Zeng τα ηλεκτρικά οχήματα θα ξεπεράσουν σε πωλήσεις τα συμβατικά μεταξύ 2030 και 2035, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία του θα διαθέτει σύντομα μια νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών στη Γερμανία και θα κατασκευάζει το 70% των μπαταριών που χρειάζεται η BMW, ένας από τους παλαιότερους πελάτες της.

Πηγή: Bloomberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.