Οι απόψεις των Ελλήνων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι διαφορές σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους διακρίνονται ξεκάθαρα σε μια νέα έρευνα που δημοσίευσε η YouGov και η FocusBari.

Η έρευνα διεξήχθη το Μάρτιο του 2021 σε δείγμα 807 ατόμων, αντρών και γυναικών 18-64 ετών. Ξεκινώντας με τα… βασικά, όσον αφορά το επόμενο αυτοκίνητό τους, το 47% δήλωσε οτι θα εξέταζε την αγορά EV. Ωστόσο, το ποσοστό παραμένει χαμηλότερο από το αντίστοιχο για βενζινοκίνητο (51%). Στο 52% βρίσκουμε τα diesel και μακράν οι περισσότεροι (63%) δήλωσαν οτι ενδιαφέρονται για υβριδικό.

85% των Ελλήνων θεωρούν οτι τα EV έχουν τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα. Ωστόσο, το 90% θεωρεί ότι έχουν και τουλάχιστον ένα μειονέκτημα. Ποια είναι αυτά; Το 65% θεωρεί πως τα EVs ωφελούν το περιβάλλον, ενώ στη 2η και την 3η θέση έρχεται το κόστος τους (επιδότηση, φοροαπαλλαγές, χαμηλό λειτουργικό κόστος). Μόλις το 30% δείχνει να “εκτιμά” τον λιγότερο θόρυβο που παράγουν ενώ το 9% θεωρεί οτι προσφέρουν κύρος στον κάτοχο. Όσο για τα μειονεκτήματα, το 69% αναφέρει το υψηλό κόστος αγοράς και το 64% τα λίγα σημεία φόρτισης, ενώ το range anxiety έρχεται στην 3η θέση με 61%.

Να σημειωθεί, επίσης, οτι 1 στους 2 Έλληνες αγνοεί την ύπαρξη επιδότησης για αγορά EV (Κινούμαι Ηλεκτρικά). 1 στους 4 το έχει απλά ακουστά ενώ 1 στους 4 το γνωρίζει με σιγουριά.

Ελλάδα vs Ευρώπη: Οι διαφορές

Τα αποτελέσματα γίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όταν συγκριθούν με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. Η ίδια έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία). Οι Ευρωπαίοι θεωρούν οτι τα EVs ωφελούν το περιβάλλον σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό από τους Έλληνες (51% έναντι 65%). Επίσης, διακρίνεται ξεκάθαρα η μεγάλη διαφορά στην αγοραστική δύναμή μας. Μόνο το 27% και το 31% των Ευρωπαίων θεωρεί πλεονέκτημα την επιδότηση, τις φοροαπαλλαγές και τα χαμηλά λειτουργικά κόστη ενός EV (έναντι 57% και 53% των Ελλήνων, αντίστοιχα) (σ.σ. Βέβαια, αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό και στην υπερφορολόγηση των καυσίμων κίνησης στην Ελλάδα, όπως και των υψηλών τελών κυκλοφορίας).

Αντίστοιχα, μόνο το 52% των Ευρωπαίων δυσανασχετεί με το υψηλό κόστος αγοράς ενός EV. Μοιράζομαστε τις ίδιες αντιλήψεις, όμως, όσον αφορά τα λίγα σημεία φόρτισης (62%) και το range anxiety (58%).

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News!

Πηγή: FocusBari

Προηγούμενο άρθροΙδού η νέα, πολυτελής Mercedes-Benz EQS!
Επόμενο άρθροGTX θα ονομάζονται τα performance EVs της VW
Λάτρης της τεχνολογίας και της αυτοκίνησης από μικρή ηλικία, αρθρογραφώ σε tech media από το...μακρινό, πλέον, 2006. Το concept της ηλεκτροκίνησης με συνεπήρε από τη στιγμή που ανέβηκα για πρώτη φορά σε ηλεκτρικό πατίνι και μπήκα στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Κατά βάθος, όμως, θα είμαι πάντα λίγο "petrolhead"...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.