Οι απόψεις των Ελλήνων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι διαφορές σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους διακρίνονται ξεκάθαρα σε μια νέα έρευνα που δημοσίευσε η YouGov και η FocusBari.

Η έρευνα διεξήχθη το Μάρτιο του 2021 σε δείγμα 807 ατόμων, αντρών και γυναικών 18-64 ετών. Ξεκινώντας με τα… βασικά, όσον αφορά το επόμενο αυτοκίνητό τους, το 47% δήλωσε οτι θα εξέταζε την αγορά EV. Ωστόσο, το ποσοστό παραμένει χαμηλότερο από το αντίστοιχο για βενζινοκίνητο (51%). Στο 52% βρίσκουμε τα diesel και μακράν οι περισσότεροι (63%) δήλωσαν οτι ενδιαφέρονται για υβριδικό.

85% των Ελλήνων θεωρούν οτι τα EV έχουν τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα. Ωστόσο, το 90% θεωρεί ότι έχουν και τουλάχιστον ένα μειονέκτημα. Ποια είναι αυτά; Το 65% θεωρεί πως τα EVs ωφελούν το περιβάλλον, ενώ στη 2η και την 3η θέση έρχεται το κόστος τους (επιδότηση, φοροαπαλλαγές, χαμηλό λειτουργικό κόστος). Μόλις το 30% δείχνει να “εκτιμά” τον λιγότερο θόρυβο που παράγουν ενώ το 9% θεωρεί οτι προσφέρουν κύρος στον κάτοχο. Όσο για τα μειονεκτήματα, το 69% αναφέρει το υψηλό κόστος αγοράς και το 64% τα λίγα σημεία φόρτισης, ενώ το range anxiety έρχεται στην 3η θέση με 61%.

Να σημειωθεί, επίσης, οτι 1 στους 2 Έλληνες αγνοεί την ύπαρξη επιδότησης για αγορά EV (Κινούμαι Ηλεκτρικά). 1 στους 4 το έχει απλά ακουστά ενώ 1 στους 4 το γνωρίζει με σιγουριά.

Ελλάδα vs Ευρώπη: Οι διαφορές

Τα αποτελέσματα γίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όταν συγκριθούν με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. Η ίδια έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία). Οι Ευρωπαίοι θεωρούν οτι τα EVs ωφελούν το περιβάλλον σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό από τους Έλληνες (51% έναντι 65%). Επίσης, διακρίνεται ξεκάθαρα η μεγάλη διαφορά στην αγοραστική δύναμή μας. Μόνο το 27% και το 31% των Ευρωπαίων θεωρεί πλεονέκτημα την επιδότηση, τις φοροαπαλλαγές και τα χαμηλά λειτουργικά κόστη ενός EV (έναντι 57% και 53% των Ελλήνων, αντίστοιχα) (σ.σ. Βέβαια, αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό και στην υπερφορολόγηση των καυσίμων κίνησης στην Ελλάδα, όπως και των υψηλών τελών κυκλοφορίας).

Αντίστοιχα, μόνο το 52% των Ευρωπαίων δυσανασχετεί με το υψηλό κόστος αγοράς ενός EV. Μοιράζομαστε τις ίδιες αντιλήψεις, όμως, όσον αφορά τα λίγα σημεία φόρτισης (62%) και το range anxiety (58%).

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News!

Πηγή: FocusBari

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.