Τα περιμέναμε καιρό και πλέον, είναι “εδώ”! Τα Audi Q4 e-tron και Audi Q4 Sportback e-tron είναι τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρείας στην compact SUV κατηγορία και μόλις παρουσιάστηκαν επισήμως, σε ένα global, online launch event.

Κύρια χαρακτηριστικά τους που ξεχωρίζουν αμέσως είναι το AR HUD (Heads Up Display), οι πολλές κάμερες και αισθητήρες περιμετρικά του οχήματος, τα έως και 520 Km αυτονομίας κατά WLTP, τα επίπεδα παραμετροποίησης του εμπρόσθιου φωτισμού ώστε να ταιριάζει στις προτιμήσεις του οδηγού κ.λπ. Ναυαρχίδα της γκάμας, το Audi Q4 50 e-tron Quattro, το οποίο έρχεται με δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος σχεδόν 300 ίππων και μπαταρία 77 KWh. Πάμε, όμως, να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Static photo, Colour: Geyser blue, metallic

Εξωτερικός σχεδιασμός

Με το Q4 e-tron και το Q4 Sportback e-tron, η Audi κάνει το επόμενο βήμα στη σχεδιαστική γλώσσα των ηλεκτρικών της μοντέλων, φέρνοντας στην παραγωγή τα πρωτότυπα που είχε παρουσιάσει στις αρχές του 2019. Εντυπωσιακές αναλογίες με κοντούς μπροστινούς πρόβολους, μεγάλους τροχούς και δυναμικά τονισμένες, καθαρές γραμμές. Στο Audi Q4 Sportback e-tron, η ιδιαίτερα χαμηλή γραμμή οροφής με κουπέ σχήμα καταλήγει σε ένα σπορ πίσω μέρος, με την αεροτομή εδρασμένη βαθιά στο παράθυρο δύο τμημάτων. Ο προοδευτικός και σύγχρονος σχεδιασμός είναι τυπικός Audi, τόσο λειτουργικός όσο και αεροδυναμικός: Το Q4 e-tron επιτυγχάνει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28 ενώ το Sportback φτάνει σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,26.

Aerodynamics

Προαιρετικά διαθέσιμοι προβολείς LED Matrix, φωτίζουν πάντα το δρόμο όσο πιο φωτεινά γίνεται χωρίς να ενοχλούν άλλους χρήστες του δρόμου. Σε παγκόσμια πρώτη, ο οδηγός μπορεί να επιλέγει μεταξύ τεσσάρων φωτιστικών υπογραφών για το αυτοκίνητο, από το σύστημα αφής MMI. Στο πίσω μέρος, μια λωρίδα φωτός συνδέει τα φωτιστικά σώματα μεταξύ τους. Τα μοντέλα προσφέρονται σε οκτώ διαφορετικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένης της νέας μεταλλικής απόχρωσης aurora. Οι εκδόσεις εξοπλισμού είναι η basic και οι advanced και S line.

Dynamic photo, Colour: Geyser blue, metallic

Εσωτερικό

Με μήκος 4,59 μέτρα, οι εσωτερικοί χώροι – με την απουσία κεντρικής σήραγγας  – ξεπερνούν τα όρια της κατηγορίας και συγκρίνονται με την κατηγορία των SUV μεγάλου μεγέθους. Όλοι οι επιβάτες επωφελούνται από το πλεονέκτημα της ΜΕΒ, της αρθρωτής πλατφόρμας του Volkswagen Group ειδικά για την ηλεκτροκίνηση. Όσον αφορά τους εσωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους, υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 25 λίτρα και στις υποδοχές στο πάνω τμήμα των θυρών, αποθηκεύονται άνετα φιάλες ενός λίτρου.

Ανάλογα με τη θέση των πίσω καθισμάτων, ο όγκος του χώρου αποσκευών είναι 520 έως 1.490 λίτρα στο Q4 e-tron και 535 έως 1.460 λίτρα στο Sportback. Και τα δύο μοντέλα μπορούν να ρυμουλκήσουν ρυμουλκούμενα με βάρος έως και 1.000 κιλά (με φρένα, με κλίση 12%), με τις εκδόσεις quattro να μπορούν ακόμη και να φτάσουν έως και 1.200 κιλά.

Audi Q4 50 e-tron quattro
Static photo, Colour: Geyser blue, metallic
Audi Q4 50 e-tron quattro Edition One
Static photo, Colour: Typhoon gray

Τα δύο μοντέλα διακρίνονται για τη μεγάλη αυτονομία τους. Το Q4 40 e-tron έχει αυτονομία έως και 520 χιλιόμετρα (WLTP) με μία μόνο φόρτιση μπαταρίας. Χάρη στη μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης 125 kW, σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φορτίσει αρκετή ενέργεια για να διανύσει περίπου 130 χιλιόμετρα (WLTP). Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή myAudi, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ελέγξει τη φόρτιση εξ αποστάσεως ή και τον κλιματισμό, από το smartphone του.

Infotainment και λειτουργίες

Το εσωτερικό του Audi Q4 e-tron και του Q4 Sportback e-tron είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο και ευάερο. Ο πίνακας οργάνων, στραμμένος προς τον οδηγό, ενσωματώνει δύο οθόνες, οι οποίες είναι ταυτόχρονα σχεδιαστικά στοιχεία. Το διακοσμητικό πλαίσιο επένδυσης στην πλευρά του συνοδηγού διατίθεται προαιρετικά με ένα καινοτόμο «τεχνητό ύφασμα» που περιέχει ένα ποσοστό ανακυκλωμένων υλικών. Ένα ξεχωριστό οριζόντιο πάνελ διαθέτει το μοχλό επιλογής των ταχυτήτων. Ταπετσαρία καθισμάτων που περιέχει μεγάλες ποσότητες ανακυκλωμένου πολυεστέρα διατίθεται για το σπορ εσωτερικό της σειράς S. Για κάθε θέση χρησιμοποιούνται περίπου 26 ανακυκλωμένες φιάλες PET 1,5 λίτρων.

Επίσης εντελώς καινούργιο είναι το τιμόνι με τις απρόσκοπτες επιφάνειες αφής, που χρησιμοποιεί ο οδηγός για τον έλεγχο του ψηφιακού πίνακα οργάνων. Το Infotainment και η πλοήγηση λειτουργούν κυρίως χρησιμοποιώντας την κεντρική οθόνη αφής MMI, η οποία θα είναι επίσης διαθέσιμη σε μέγεθος 11,6 ιντσών προς το τέλος του έτους. Ο φυσικός έλεγχος φωνής παρέχει την τρίτη λειτουργική διεπαφή.

Ergonomic bottle holder

Προαιρετικά, τα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron μπορούν να εξοπλιστούν με μια άλλη σημαντική καινοτομία – την οθόνη head-up επαυξημένης πραγματικότητας. Προβάλλει τις πληροφορίες που παρέχονται από ορισμένα από τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και τα σύμβολα πλοήγησης στον πραγματικό εξωτερικό κόσμο, στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Αυτές οι πληροφορίες προβάλλονται δυναμικά σε έναν ευρύ χώρο, όπου εμφανίζονται ως μια αιωρούμενη εικόνα σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων ή περισσότερο από τον οδηγό – δημιουργώντας ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα.

Πλήρως ψηφιακό: το Q4 etron είναι μια συσκευή ηλεκτρονικής κινητικότητας

Τα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron προσφέρουν μια πλήρως ψηφιακή εμπειρία χρήστη. Το πακέτο ψυχαγωγίας στο ηλεκτρικό compact SUV είναι δομημένο σε τρία επίπεδα – από MMI έως MMI plus έως MMI pro. Διατίθενται διάφορες λειτουργίες ανάλογα με το επίπεδο διαμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της head-up οθόνης επαυξημένης πραγματικότητας και του Audi virtual cockpit plus. Τα προαιρετικά επίπεδα παρέχουν τις διαδικτυακές υπηρεσίες του Audi connect, συμπεριλαμβανομένου του έξυπνου σχεδιασμού διαδρομών e-tron για την επεξεργασία της βέλτιστης διαδρομής που λαμβάνει υπ’ όψη της τη δημόσια υποδομή φόρτισης. Για premium ήχο, φροντίζει ένας νέος συνεργάτης ιδιαίτερα δημοφιλής στη νέες γενιές φίλων του ήχου υψηλής πιστότητας – το ηχοσύστημα της Sonos που συνδυάζει το lifestyle, την τεχνολογία και το design σε μια νέα διάσταση.

Sonos Premium Soundsystem

Επιλογές μπαταρίας, οδήγησης και φόρτισης

Είναι πολύ σημαντικό ότι τα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron ανταποκρίνονται και καλύπτουν προσδοκίες πολύ διαφορετικών ομάδων πελατών – από τον αστικά κυρίως κινούμενους έως τους ταξιδευτές. Διαθέσιμες δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις ισχύος. Η συμπαγής μπαταρία για το Q4 35 e-tron έχει καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα 52 kWh (55 kWh ακαθάριστο), ενώ οι τιμές για τη μεγάλη μπαταρία στο Q4 40 e-tron και Q4 50 e-tron quattro είναι 77 (82) kWh.

Integrated crash structure of the lithium-ion battery

Το Q4 35 e-tron και το Q4 40 e-tron έχουν έναν ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς, με έξοδο 125 kW (170 PS ) και 150 kW (204 PS) αντίστοιχα. Η κορυφαία έκδοση Q4 50 e-tron quattro έχει δύο ηλεκτροκινητήρες για την ηλεκτρική τετρακίνηση quattro. Προσφέρουν μέγιστη ισχύ 220 kW (299 PS), η οποία εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,2 δευτερόλεπτα και ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Για μεγαλύτερο βαθμό ενεργειακής απόδοσης, ο κινητήρας στον μπροστινό άξονα ενεργοποιείται μόνο όταν απαιτείται υψηλή ισχύς ή ισχυρή πρόσφυση. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την οδήγηση είναι η έξυπνη ανάκτηση, η οποία ενσωματώνει επίσης πλοήγηση και τοπογραφικά δεδομένα.

Thermal management

Η προαιρετική αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί την απορριπτόμενη θερμότητα από τις μονάδες υψηλής τάσης και τον αέρα περιβάλλοντος για τον έλεγχο του κλίματος στο εσωτερικό. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση του βαθμού ενεργειακής απόδοσης, ειδικά σε μεγαλύτερες διαδρομές.

Τα δύο νέα ηλεκτρικά SUV της Audi μπορούν να φορτιστούν με διάφορα επίπεδα ισχύος χρησιμοποιώντας εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) και συνεχές ρεύμα (DC) ανάλογα με την μπαταρία. Η συμπαγής μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 7,4 kW με φόρτιση AC και έως 100 kW όταν χρησιμοποιείται φόρτιση HPC (φόρτιση υψηλής ισχύος) με συνεχές ρεύμα. Ως στάνταρ, η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει έως και 11 kW με AC και έως και 125 kW με HPC.

Drivetrain

Ανάρτηση και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού

Η μπαταρία υψηλής τάσης των Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron βρίσκεται τοποθετημένη μεταξύ των αξόνων, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους και ισορροπημένη κατανομή μαζών. Τα συστήματα ελέγχου για την κίνηση και την ανάρτηση συνεργάζονται στενά – η οδήγηση των compact ηλεκτρικών SUV είναι ασφαλής, σπορ και άνετη ταυτόχρονα.

Sensor areas for environment observation

Προαιρετικά, η Audi θα παρέχει μια σπορ ανάρτηση για όλες τις εκδόσεις Q4 e-tron που χαμηλώνουν το αμάξωμα κατά 15 χιλιοστά (στάνταρ χαρακτηριστικό στη S line). Επιπλέον, μπορεί να εγκατασταθεί το σύστημα Audi drive select με διαφορετικά προφίλ οδήγησης (στάνταρ στο Sportback), όπως και το προοδευτικό τιμόνι, το οποίο λειτουργεί όλο και πιο άμεσα καθώς αυξάνεται η γωνία διεύθυνσης (ως στάνταρ στα μοντέλα quattro). Η ανάρτηση με έλεγχο απόσβεσης – μια επιλογή για όλες τις εκδόσεις κινητήρων – παρέχει ακόμα πιο ευέλικτη εμπειρία οδήγησης. Οι ζάντες από 19 έως 21 ίντσες χαρακτηρίζονται από διάφορα αεροδυναμικά σχέδια – το σε μεγάλο βαθμό κλειστό σχέδιο παίζει επίσης ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Static photo, Colour: Florett silver

Τα compact ηλεκτρικά SUV διαθέτουν πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού ως στάνταρ. Σε αυτά περιλαμβάνεται το predictive efficiency assist (προγνωστική υποβοήθηση ενεργειακής απόδοσης), που υποστηρίζει ένα στυλ οδήγησης που βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας. Τα προαιρετικά συστήματα – όπως πολλά άλλα χαρακτηριστικά εξοπλισμού – χωρίζονται σε πακέτα. Το αποκορύφωμα αυτών είναι το adaptive cruise assist, το οποίο βοηθά τον οδηγό με διαμήκη και πλευρική καθοδήγηση σε ολόκληρο το εύρος ταχύτητας. Οι κάμερες surround view είναι μια εξαιρετικά μεγάλη βοήθεια κατά την οδήγηση στην πόλη και κατά τη στάθμευση.

Αειφορία

Η Audi κατασκευάζει τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron για τις αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε μηδενική βάση ρύπων. Όσον αφορά τις εκπομπές, η μάρκα με τα τέσσερα δαχτυλίδια ακολουθεί τη φιλοσοφία της «αποφυγής και μείωσης». Το εργοστάσιο στο Zwickau, το μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί οικολογικό ηλεκτρισμό. Η παραγωγή κυψελών μπαταρίας απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας – γι’ αυτό η Audi ζήτησε από τους προμηθευτές κυψελών της να χρησιμοποιούν μόνο πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στις διαδικασίες παραγωγής τους.

Static photo,
Colour: Florett silver

Όλες οι εκπομπές που δεν μπορούν να αποφευχθούν αντισταθμίζονται από μέτρα προστασίας του κλίματος με πιστώσεις άνθρακα, τα οποία πιστοποιούνται επίσης από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς “The Gold Standard” και “Verified Carbon Standard”. Ο στόχος είναι ότι τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron θα πρέπει να επιτυγχάνουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα όταν παραδίδονται σε πελάτες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν το αυτοκίνητο φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του, η μπαταρία του προορίζεται να επαναχρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές δεύτερης ευκαιρίας ή – εάν αυτό δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο – να ανακυκλώνονται με αειφόρο τρόπο ως πηγή πρώτων υλών. Τα αρχικά πιλοτικά και ερευνητικά έργα σε αυτόν τον τομέα έχουν ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Συνολικά, 27 εξαρτήματα περιέχουν ένα ποσοστό ανακυκλωμένων πόρων: βιώσιμα υλικά στο ηλεκτρικό SUV

Η αειφορία και η διατήρηση των πόρων διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε ολόκληρο το νέο μοντέλο. Το ηλεκτρικό SUV διαθέτει 27 εξαρτήματα που περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά. Για το εξωτερικό, αυτό σημαίνει εξαρτήματα όπως ο φορέας συναρμολόγησης – ένα μέρος που πρέπει να πληροί ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά τις μηχανικές του ιδιότητες.

Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των βάσεων των προβολέων, των επενδύσεων θόλων τροχών, των καλυμμάτων των φτερών, της επένδυσης του δαπέδου και των αεροτομών των τροχών είναι κατασκευασμένα από δεύτερης χρήσης πρώτες ύλες.

Static photo,
Colour: plasma Blue
„The displayed vehicle shows optional equipment at extra charge. Individual equipment will be available at a later date.”

Στο εσωτερικό, ανακυκλωμένα υλικά χρησιμοποιούνται στα υλικά μόνωσης και απόσβεσης. Επιπλέον, πολλές από τις ορατές επιφάνειες περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά. Αυτά περιλαμβάνουν το κάλυμμα δαπέδου και τα μέρη της επένδυσης του χώρου αποσκευών. Στο εσωτερικό της S line, ο πελάτης μπορεί να απολαύσει το υλικό μικροϊνών Dinamica, το οποίο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τεχνητό δέρμα ως ταπετσαρία για τα σπορ καθίσματα. Οι ίνες πολυεστέρα αποτελούν το 45% του υλικού Dinamica. Λαμβάνονται από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET, παλιά υφάσματα ή υπολειμματικές ίνες.

Το ύφασμα Puls, σε συνδυασμό με τεχνητό δέρμα, περιέχει ανακυκλωμένα υλικά που αποτελούν περίπου το 50% της σύνθεσής του. Για την επένδυση του καθίσματος, περίπου 26 φιάλες PET 1,5 λίτρων μετατρέπονται σε νήματα χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη διαδικασία επεξεργασίας – το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υλικό που διαθέτει τα ίδια πρότυπα ποιότητας, τόσο στο μάτι όσο και στην αφή, όπως η κλασική υφασμάτινη ταπετσαρία. Το ένθετο «τεχνητό ύφασμα» για το ταμπλό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο λίγο μετά το λανσάρισμα, αποτελείται επίσης εν μέρει από ανακυκλωμένα υλικά.

Static photo, Colour: Florett silver

Τιμές και διαθεσιμότητα

Το Audi Q4 e-tron θα κυκλοφορήσει στις ευρωπαϊκές αγορές στις αρχές του καλοκαιριού, με τα μοντέλα Sportback να ακολουθούν προς τα τέλη του. Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής στην ελληνική αγορά θα ανακοινωθούν λίγο πριν το λανσάρισμα του μοντέλου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video του launch event εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.