Αρχική EVs e-Cars INTERAMERICAN και Anytime υποστηρίζουν τον στόχο των Βιώσιμων Πόλεων και στην αστική...

INTERAMERICAN και Anytime υποστηρίζουν τον στόχο των Βιώσιμων Πόλεων και στην αστική μετακίνηση

Το θέμα των «Έξυπνων Πόλεων», όσον αφορά στη Βιώσιμη Κινητικότητα εντός του αστικού ιστού, αναδείχθηκε ως βασική προτεραιότητα για την ποιότητα ζωής σε διαδικτυακή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία της INTERAMERICAN και της Anytime και με την υποστήριξη του Παρατηρητήριου Οδικής Ασφάλειας (ΕΜΠ). Εκφραστές ανάλογης πολιτικής για ένα μοντέλο βιωσιμότητας ήταν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Οι δύο δήμαρχοι αναφέρθηκαν στο σύγχρονο όραμά τους, στους τρόπους με τους οποίους θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες να υιοθετήσουν νέες συνήθειες μετακίνησης, καθώς και στις σχετικές πρακτικές που ακολούθησαν στο παρελθόν και σχεδιάζουν να εφαρμόσουν και στο μέλλον.

Για τον «Μεγάλο Περίπατο» και τη συμβολή του στη μεταμόρφωση της Αθήνας σε μια πιο φιλική για τους πολίτες και πιο πράσινη πόλη μίλησε ο Κώστας Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι δύο στους πέντε μόνιμους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα κατά τα τελευταία 15 χρόνια για σχετικούς λόγους. Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέδειξε τη σημασία μιας ουσιαστικής αλλαγής με την αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας μέσα στην πόλη για τον οδηγό, τον επιβάτη, τον πεζό και τον ποδηλάτη.

Αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση, που ενθαρρύνεται και από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε τη σημασία των κινήτρων που πρέπει να παρέχονται για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Σχετικά, ανακοίνωσε την πρόθεση του Δήμου να απαλλάσσει τους κατόχους/χρήστες από το  αντίτιμο στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα εξαιρούνται και από όλες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που στόχος τους θα είναι να παρέχεται προτεραιότητα στον πεζό και στον ποδηλάτη. Ακόμη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», ο Δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι πρόκειται να γίνει  άμεσα εγκατάσταση 25 διπλών φορτιστών, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει διαγωνισμός ώστε να προστεθούν δεκάδες ακόμη φορτιστές μέσα στην πόλη. Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «είναι στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προπορεύεται σε τέτοιες αλλαγές, να ανοίγει νέους δρόμους».

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην προσπάθεια να γίνουν τα Τρίκαλα μια σύγχρονη, ελκυστική και πολύ πιο ανθρώπινη πόλη-πρότυπο, με απολύτως οικολογική διαχείριση των αναγκών αστικής μετακίνησης. Εξήρε μάλιστα το πρακτικό ενδιαφέρον και τη σύμπραξη της INTERAMERICAN και της Anytime με τον Δήμο, κατά τα προηγούμενα χρόνια, για την υλοποίηση δύο ευρωπαϊκών πιλοτικών προγραμμάτων στα Τρίκαλα για ελαφρά αυτοκινούμενα και ηλεκτροκίνητα οχήματα, μη ρυπογόνα, μικρού όγκου και χαμηλών ταχυτήτων.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε πως έχει ενθαρρυνθεί ιδιαίτερα η χρήση ποδηλάτου μέσα στην πόλη και  έχουν δημιουργηθεί διαδρομές που προσελκύουν το ενδιαφέρον του πεζού και του ποδηλάτη και ανακουφίζουν τον αστικό ιστό από την κυκλοφοριακή υπερφόρτωση. «Στο επίκεντρο δεν μπορεί παρά να είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Με αυτή τη λογική, τα τελευταία έξι χρόνια συνειδητοποιήσαμε πως μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα στην πόλη μας και διαφορετικά», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Η πρωτοβουλία της INTERAMERICAN και της Anytime εγγράφεται στο εταιρικό σχέδιο Κοινωνικής Ευθύνης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που έχει ενσωματώσει στη στρατηγική του ο ασφαλιστικός οργανισμός και στην υιοθέτηση των παγκόσμιων Στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ. Στους 17 Στόχους περιλαμβάνεται η δημιουργία βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, ασφαλών και προσαρμοσμένων στις ανάγκες των κατοίκων τους με κριτήριο την καλύτερη ποιότητα ζωής (Στόχος 11). Επίσης, η άμεση δράση για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής (Στόχος 13), που εύλογα προϋποθέτει την εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών περιορισμού των ρύπων στην ατμόσφαιρα και με τη χρήση πιο καθαρών οχημάτων και τρόπων μετακίνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.