Αρχική EVs e-Cars Μπαταρίες μεταχειρισμένων EVs: Το πρόβλημα και η λύση

Μπαταρίες μεταχειρισμένων EVs: Το πρόβλημα και η λύση

μπαταρίες

Ένα πρόβλημα που σίγουρα θα προκύψει στο άμεσο μέλλον, θα αφορά τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πιο συγκεκριμένα, τις μπαταρίες τους, των οποίων η απόδοση “πέφτει” ανάλογα με τις φορτίσεις της. Έτσι, η αξία των μεταχειρισμένων EVs στο μέλλον θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την κατάσταση της μπαταρίας τους. Πως, όμως, θα μπορούμε να ξέρουμε γι΄αυτήν, χωρίς να ελεγχθεί από κάποιον ειδικό πρώτα;

Η λύση ίσως έρθει από μια αμερικάνικη startup που ονομάζεται Recurrent. Έχει έδρα το Seattle και πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους $3,5 δις για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας-βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλα τα EVs της αγοράς. Το σκεπτικό είναι απλό: Η πλατφόρμα θα λαμβάνει απομακρυσμένα δεδομένα από τα οχήματα που κυκλοφορούν. Έτσι, θα γνωρίζει την υγεία της μπαταρίας τους, πόσους πλήρεις κύκλους φόρτισης έχει κάνει, πόσα Km έχουν διανύσει συνολικά κ.λπ. Με τα δεδομένα αυτά, θα δημιουργείται μια βάση δεδομένων για κάθε όχημα. Έτσι, ο υποψήφιος αγοραστής μεταχειρισμένου θα έχει μια καλή εκτίμηση για την πιθανή υγεία της μπαταρίας ενός EV που έχει διανύσει Χ Km και έχει Ψ κύκλους φόρτισης.

Πως λειτουργεί και ποιους θα ωφελήσει

Η Recurrent έχει ήδη συνάψει συμφωνία για συνεργασία με την American Automobile Association (AAA). Προς το παρόν η πλατφόρμα της είναι “invite-only” αλλά στο μέλλον θα ανοίξει προς όλους. Η πλατφόρμα θα μπορεί και να ενημερώνει τον κάτοχο του οχήματος, αν η υγεία της μπαταρίας του (σε συνάρτηση με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει, φυσικά), είναι αισθητά χαμηλότερη του μέσου όρου για το συγκεκριμένο όχημα. Έτσι, η πλατφόρμα θα βοηθά τόσο το νυν κάτοχο, όσο και τον μέλλοντα.

Συνεργαζόμενη με την Smartcar, η Recurrent έχει δημιουργήσει ένα αλγόριθμο που “τραβάει” δεδομένα από στόλους οχημάτων. Συγκεκριμένα, τρεις φορές την ημέρα “διαβάζει” τα εξής: Κατάσταση φόρτισης, στάθμη μπαταρίας, οδόμετρο και εκτιμώμενη αυτονομία οχήματος. Αυτή τη στιγμή περίπου 2.600 οχήματα βρίσκονται εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα.

Αν μη τι άλλο, η ιδέα αυτή δείχνει αρκετά ενδιαφέρουσα και μπορεί να δώσει λύση στο επερχόμενο πρόβλημα. Ουσιαστικά θα μπορούσε να είναι μια νέα κατάταξη αξιοπιστίας μεταχειρισμένων οχήματων, αλλά για τις μπαταρίες τους. Φυσικά, ένας έλεγχος της μπαταρίας από τεχνικό θα παραμείνει πιο αξιόπιστη λύση. Αλλά η πλατφόρμα της Recurrent θα βοηθήσει τους αγοραστές να καταλήξουν σε κάποιο μοντέλο, προτού προχωρήσουν στην αναζήτησή του και τον έλεγχό του.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Πόσο γρήγορα “πέφτουν” οι μπαταρίες των EVs;

Πηγή: Caranddriver

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.