Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, εξ’αρχής τάχθηκε υπέρ της ηλεκτροκίνησης. Μια από τις πρώτες ανακοινώσεις του ως POTUS, λοιπόν, αφορά τον στόλο κυβερνητικών οχημάτων των ΗΠΑ και την πλήρη ανανέωσή του, καθώς θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά.

“Η κυβέρνηση κατέχει ένα τεράστιο στόλο οχημάτων, τα οποία θα αντικαταστήσουμε με καθαρά, ηλεκτρικά οχήματα, κατασκευαζόμενα εδώ, στην Αμερική, από Αμερικάνους εργάτες”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξαιρετικά τα νέα για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, καθώς ο προαναφερθείς στόλος αριθμεί περίπου 650.000 οχήματα! Τα 245.000 είναι πολιτικά, τα 173.000 στρατιωτικά και τα 225.000 ταχυδρομικά. Συνολικά κάλυψαν 7,24 δις Km μέσα στο 2019. Ο Biden, επιπλέον, υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος επιδοτήσεων για την απόκτηση EV. Φυσικά, αρκετές πολιτείες “τρέχουν” και τα δικά τους προγράμματα, αλλά ίσως ο νέος Πρόεδρος να προωθήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο.

Νέες επιδοτήσεις, νέοι σταθμοί φόρτισης

Με τους παραπάνω τρόπους θα στηριχθεί η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντι στην ευρωπαϊκή αλλά και την ασιατική, στον τομέα των EVs. Παρά το οτι η Tesla είναι πιο πολύτιμη εταιρεία στον κλάδο (και ο Elon Musκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο), οι παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Ford και η GM χρειάζονται αυτή την κρατική στήριξη. Είτε με τη μορφή επιδοτήσεων, είτε με τη μορφή παραγγελιών για νέα, κρατικά οχήματα. Ενδεικτικά, η Ford έχει ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ύψους $11 δις για EVs, ενώ η GM θα επενδύσει $27 δις μέχρι το 2025.

Ένας από τους στόχους του Joe Biden είναι η δημιουργία 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Απώτερος σκοπός, οι ΗΠΑ να γίνουν το #1 παγκοσμίως στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και εξαρτημάτων τους. Έτσι, φιλοδοξεί να κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά στους δρόμους των ΗΠΑ μέχρι το 2040. Στο ίδιο πλαίσιο υποσχέθηκε επενδύσεις δισεκατομμυρίων για τη δημιουργία 550.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Με τις κινήσεις αυτές ο Biden σχεδόν ανατρέπει όλες τις σχετικές αλλαγές που έγιναν επί προεδρίας Trump. Ο Trump ουσιαστικά επέτρεψε στους κατασκευαστές να… αδιαφορούν για τις εκπομπές ρύπων. Άλλωστε, το 2020 οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αποσύρθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού!

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News!

 

Δείτε επίσης:

Η ηλεκτροκίνηση φέρνει σε αδιέξοδο τις αντιπροσωπείες στις ΗΠΑ

Πηγή: Verge

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.