Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα είναι γνωστές, ειδικά στην Ελλάδα όπου οι υποδομές για ΑμΕΑ είναι ελάχιστες. Μόλις τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για ευκολότερη προσβασιμότητα και μετακίνηση των ανθρώπων αυτών αλλά μια τυπική μέρα με αμαξίδιο στο κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα, θα σας πείσει για το πόσο… δρόμο έχουμε μπροστά μας μέχρι να φθάσουμε σε ένα αποδεκτό επίπεδο.

Ωστόσο, εκατοντάδες είναι και οι ιστορίες των ανθρώπων που παρ’ότι γεννήθηκαν με προβλήματα κινητικότητας ή τα απέκτησαν κάποια στιγμή της ζωής τους, βρήκαν το ψυχικό σθένος και τη βοήθεια που απαιτείται, όχι μόνο για να συνεχίσουν, αλλά και να μείνουν δραστήριοι όσο το δυνατόν περισσότερο, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας!

Η ιστορία του Slaven

Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο 35χρονος Slaven από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Ο Slaven Škrobot ήταν ένας αρκετά δραστήριος νέος, μέχρι που ένα ατύχημα άλλαξε τη ζωή του. Σε ηλικία 23 ετών, μια βουτιά στη θάλασσα από μεγάλο ύψος τον οδήγησε πάνω σε ένα φίλο του, “head-first”. Το αποτέλεσμα ήταν να διαλυθεί ο 5ος αυχενικός του σπόνδυλος και να μείνει παράλυτος από το λαιμό και κάτω. Έπειτα από ένα ολόκληρο χρόνο στο νοσοκομείο, ο Slaven γύρισε στο σπίτι του, στον 4ο όροφο ενός κτιρίου, χωρίς ασανσέρ.

Για μήνες, το μόνο που έκανε ήταν να χαζεύει στα social media, μόνος του, ζηλεύοντας τους φίλους του που διασκέδαζαν, αθλούνταν και ταξίδευαν. Το θετικό ήταν πως σταδιακά κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο των χεριών του, σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, κάτι που του έδωσε ελπίδα και κουράγιο. Ευτυχώς για τον ίδιο, δεν παγιδεύτηκε σε μια μόνιμη απογοήτευση και αποφάσισε οτι πρέπει να πάρει ξανά τη ζωή του στα χέρια του.

Αποφάσισε να επιχειρήσει ένα ταξίδι εκτός Κροατίας, αρχικά με ένα ειδικά διαμορφώμενο αυτοκίνητο. Ο δρόμος τον έβγαλε στη Μαδρίτη και εκεί διαπίστωσε οτι του αρέσουν τα ταξίδια και ήθελε να πάει πιο μακριά! Επόμενος προορισμός του, πάντα πάνω σε ένα απλό, συμβατικό αμαξίδιο, το εξωτικό Μαρόκο. Ένα μεγάλο βήμα έξω από το “comfort zone” του, όπως ο ίδιος μας είπε. Εκεί έγινε το μεγάλο “κλικ” μέσα του και ερωτεύτηκε πραγματικά τη ζωή του ταξιδιώτη.

Επιστρέφοντας αποφάσισε να γράψει την ιστορία του και να συμμετέχει με αυτήν σε ένα τοπικό διαγωνισμό. Κατάφερε να πάρει την 1η θέση ανάμεσα σε 400 συμμετοχές και κέρδισε 2 εισιτήρια για την Αυστραλία! Αυτό το ταξίδι τον προβλημάτισε καθώς η απόσταση ήταν μεγάλη και οι δυσκολίες που ίσως προέκυπταν, πολλές. Τότε ήταν που αρκετός κόσμος επικοινώνησε μαζί του και τον παρακίνησε να γράφει συχνότερα για την ιστορία και τα ταξίδια του. Έτσι δημιουργήθηκαν το blog του (https://slavenskrobot.com),το Instagram του και το Facebook page του, όπου μπορείτε να τον παρακολουθείτε και να βλέπετε πανέμορφες φωτογραφίες από τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο!

Τα ρεκόρ, οι νέες δυσκολίες και το πολυπόθητο “όχημα”

Μέχρι να έρθει η στιγμή του μεγάλου ταξιδιού στην Αυστραλία, ο Slaven επισκέφθηκε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία, την Τανζανία αλλά και την Ιορδανία. Στην τελευταία, μάλιστα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε με αμαξίδιο στο μοναστήρι που βρίσκεται στην κορυφή της αρχαίας πόλης της Πέτρα! Η Αυστραλία, πλέον, δεν φάνταζε τόσο δύσκολη υπόθεση για τον Slaven και στη συνέχεια, μέσα στο 2020, βρέθηκε στη Σρι Λάνκα. Εκεί συνέχισε να θέτει τα “ρεκόρ” του καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στον Ιερό Βράχο Pidurangala με αμαξίδιο. Οι περιπέτειές του τη διετία 2019-2020 του χάρισαν τον τίτλο του Κροάτη ταξιδιώτη της χρονιάς στο Croatian Travel Festival!

Πλέον, τον Slaven ακολουθούν online συνολικά 35.000 άνθρωποι και του δίνουν δύναμη να συνεχίσει. Η πανδημία αποτέλεσε ένα πισωγύρισμα για τον ίδιο, καθώς δεν του επέτρεψε να ταξιδεύει. Σημαντικά τον επηρέασε ο μεγάλος σεισμός που έπληξε το Ζάγκρεμπ στις 22 Μαρτίου του 2020. Ο σεισμός του προκάλεσε μετατραυματικό στρες και για ακόμα μια φορά έψαχνε τη διέξοδο. Αυτή ήρθε με τη μορφή ενός υβριδικού, τρίκυκλου ηλεκτρικού αμαξίδιου!

Με δυνατότητα πρόωσης με τα χέρια αλλά και ηλεκτρική κίνηση στον εμπρός τροχό, το αμαξίδιο αυτό θα έδινε νέα πνοή στα σχέδιά του. Δυστυχώς, το κόστος του ήταν δυσβάστακτο για τον ίδιο, ανερχόμενο περίπου στα €8.000. Κάπου εδώ έρχεται και πάλι η δύναμη των social media και του Internet να αποδείξει την αξία της. Ένα post του Slaven για το υβριδικό αμαξίδιο έγινε σχεδόν viral με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό μέσω crowdfunding, μέσα σε μόλις 5 μέρες! Το πολυπόθητο όχημα έφτασε στα χέρια του και πλέον μπορούσε να πάει πραγματικά όπου ήθελε, οδικώς.

Miles for Smiles!

Το νησί Dugi otok στην Αδριατική ήταν ο πρώτος του προορισμός και φθάνοντας εκεί, το διέσχισε κατά μήκος, μια απόσταση 43 Km. Η εξέλιξη, όπως φαντάζεστε, θυμίζει χιονοστιβάδα. Ο επόμενος στόχος ήταν να διανύσει τα παράλια της Κροατίας με το τρίκυκλό του. Μια απόσταση 1.000 Km που θα ήταν η πρώτη του μεγάλη δοκιμασία με το συγκεκριμένο όχημα. Έχοντας συγκινηθεί ιδιαίτερα από την στήριξη του κόσμου προς το πρόσωπό του, αποφάσισε να αξιοποιήσει το κοινό του για έναν ευγενή σκοπό και να προσφέρει χαρά και ελπίδα σε άλλους συνανθρώπους του με κινητικά προβλήματα.

Με τη βοήθεια του χειροκίνητου και ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου, ο Slaven κινείται με 20-25 Km/h και σε επίπεδο έδαφος του προσφέρει μια αυτονομία περίπου 70 Km. Σε ανηφορικές διαδρομές χρησιμοποιεί την πλήρη δυνατότητα υποβοήθησης και όλη του τη μυϊκή δύναμη με την αυτονομία του, φυσικά, να πέφτει στα 45 Km. Έτσι, επαναφορτίζει τη μπαταρία σε καφετέριες, εστιατόρια και οπουδήποτε διανυκτερεύει, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του!

Ονόμασε το εγχείρημα “Slaven’s wheelchair miles for people’s smiles” και στόχος του είναι να συγκεντρώσει, μέσω crowdfunding, χρήματα για 4 ακόμα υβριδικά αμαξίδια όπως το δικό του, τα οποία θα βοηθήσουν 2 Κροάτες και 2 Κροάτισσες να ανοίξουν τα δικά τους “φτερά”. Το συνολικό ποσό που προσπαθεί να συγκεντρώσει είναι €12.000 και το crowdfunding project του θα λήξει στις 31 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει €2.000 και αν θέλετε να βοηθήσετε, θα βρείτε το link εδώ και στο τέλος του άρθρου.

Ο γύρος των Βαλκανίων με ηλεκτρικό αμαξίδιο!

Για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του, ο Slaven αποφάσισε να μην περιοριστεί στα 1.000 Km εντός Κροατίας και να συνεχίσει εκτός συνόρων με το αμαξίδιό του! Έχοντας ξεκινήσει από τις 7 Σεπτεμβρίου, διέσχισε τα παράλια της Κροατίας, μαζί με ορισμένα νησιά της. Συνολικά 1.250 Km, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε μέσα στο Μαυροβούνιο, πέρασε ολόκληρη την Αλβανία και πριν από λίγες μέρες έφτασε στη Β.Ελλάδα, πέρασε από Καβάλα και Θεσσαλονίκη ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κέρκυρα! Σκοπός του είναι να φτάσει μέχρι την Αθήνα και έπειτα να πάρει ξανά πορεία προς τον Βορρά, με επόμενη στάση την Κωνσταντινούπολη! Από εκεί και πέρα, ποιος ξέρει που μπορεί να φτάσει…

Επί τη ευκαιρία, ο Slaven θέλει να επισκεφθεί το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, δια θαλάσσης. Αν μπορείτε να τον βοηθήσετε να το κάνει (π.χ. ιδιωτικό σκάφος), θα του δίνατε μεγάλη χαρά!

Εμείς χαιρόμαστε διπλά με την πορεία του Slaven μέχρι εδώ. Αφ’ενός διότι ένας νέος άνθρωπος κατάφερε, χάρη και στα social media, να ξεπεράσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, να μπορέσει να χαρεί τη ζωή του, αλλά και να βοηθήσει/εμπνεύσει άλλους που βρίσκονται στη θέση του. Αφ’ετέρου διότι η ηλεκτροκίνηση του έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψει αυτόνομα και να ανεξάρτητα, αποδεικνύοντας οτι μπορεί να βελτιώσει θεαματικά το βιοτικό επίπεδο ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και να τους δώσει δυνατότητες που μέχρι σήμερα ήταν εκτός πραγματικότητας.

Slaven, you are an insipiration to all of us and we can’t wait to meet you in Athens and follow your journeys around the globe! Keep it up!

Αν θέλετε να συνεισφέρετε, έστω και με λίγα ευρώ, στη συγκέντρωση του ποσού για τα τέσσερα υβριδικά-ηλεκτρικά αμαξίδια, μπορείτε να το κάνετε στο crowdfunding page του Slaven ή με απευθείας κατάθεση εδώ:

Όνομα: SLAVEN ŠKROBOT

Τράπεζα: ZAGREBAČKA BANKA D.D.

IBAN: HR3723600003118713052

Swift / Bic - ZABAHR2X

Περιγραφή - DONATION

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.