Όπως γνωρίζετε ήδη, η πλατφόρμα επιδοτήσεων αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων “Κινούμαι Ηλεκτρικά” θα ανοίξει επισήμως στις 24 Αυγούστου για υποβολή αιτήσεων. Ωστόσο, ήδη υπάρχει μια beta έκδοσή της online, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα είδη των οχημάτων που μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς επιδότησης. Εν προκειμένω, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, λοιπόν, οι τεχνικές προδιαγραφές ηλεκτρικών ποδηλάτων για να μπορούν να επωφεληθούν της επιδότησης, είναι οι εξής:

Όπως γίνεται κατανοητό, ποδήλατα που έχουν χειρόγκαζο (ή άλλης μορφής άμεσο έλεγχο της απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα από το χρήστη, ανεξαρτήτως της προσπάθειας που καταβάλλει με τα πόδια του και ανεξαρτήτως της ταχύτητας με την οποία κινείται), δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και άρα δεν θα επιδοτούνται. Το ίδιο ισχύει για όσα ποδήλατα αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 25 Km/h και αλλά και όσα είναι συμβατικά μοντέλα που έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρικά.

Φυσικά, αυτοί οι περιορισμοί δημιουργούν αυτομάτως ερωτήματα για το αν θα αλλάξει το καθεστώς κατοχής και χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων με χειρόγκαζο στο μέλλον, αλλά και για το τι θα συμβεί με τα ηλεκτρικά πατίνια που εξ’ορισμού λειτουργούν με χειρόγκαζο και όχι με υποβοήθηση. Ελπίζουμε πως τα ηλεκτρικά μικρο-οχήματα αυτά θα συνεχίσουν να έχουν μικρό κόστος και σχετική ελευθερία χρήσης και δεν θα τοποθετηθούν σε κατηγορίες οχημάτων που αυτομάτως θα τα καταστήσουν ασύμφορα και χωρίς λόγο ύπαρξης για τους χρήστες. Κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στο κλίμα και το πνεύμα της εποχής που προωθεί την απεξάρτηση από το ΙΧ και τα οχήματα με ΚΕΚ και σίγουρα θα επιβράδυνε σημαντικά την υιοθέτηση μικρών, ηλεκτρικών δίκυκλων από τους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα στο http://kinoumeilektrika.ypen.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.