Τα ηλεκτρικά σκούτερ και οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, όπως και τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα, είναι οι νέες κατηγορίες δικύκλων που ελκύουν περισσότερους προς την ηλεκτροκίνηση ενώ παράλληλα προσφέρουν μια πολύ οικονομική (όχι τόσο στην αγορά, αλλά σίγουρα στη χρήση) επιλογή μετακίνησης, κυρίως εντός πόλεων. Ξεκινώντας ουσιαστικά πέρυσι, τα ηλεκτρικά δίκυκλα άρχισαν να εμφανίζονται στους ελληνικούς δρόμους, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις. Ο χειμώνας είναι “νεκρή” περίοδος για την αγορά δικύκλων αλλά το καλοκαίρι του 2022 έδειχνε προοπτικές για μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών. Ιδίως με την τιμή των καυσίμων σε εξωπραγματικά επίπεδα και το μποτιλιάρισμα να συνεχίζεται αμείωτο, η αγορά ηλεκτρικού δικύκλου είναι πλέον μια εξαιρετική επιλογή. Δυστυχώς, οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά δίκυκλα μέσω του Κινούμαι Ηλεκτρικά παρέμειναν σταθερές (20% με πλαφόν τα €800), ενώ ο 2ος κύκλος του προγράμματος που αναμενόταν τον Μάρτιο, δεν έχει “ανοίξει” ακόμη, με κίνδυνο να “χαθεί” η σεζόν.

Αυτά όσον αφορά την Ελλάδα, σε γενικές γραμμές. Τι γίνεται, όμως, στην υπόλοιπη Ευρώπη; Ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τα ηλεκτρικά σκούτερ γνωρίζουν άνθηση. Οι πωλήσεις τους παραμένουν χαμηλές, σε απόλυτα νούμερα, αλλά η αύξηση σε ετήσια βάση είναι σημαντική. Επιπλέον, υπάρχουν και χώρες-έκπληξη όπως η Ολλανδία, όπου τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα κυριαρχούν. Ας δούμε μερικά νούμερα…

Γαλλία

Στη Γαλλία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν 2.144 ηλεκτρικά σκούτερ και μοτοσυκλέτες (άνω των 50cc). Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 150% σε σύγκριση με το Q1 2021. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα (50cc), διατέθηκαν 5.786, αύξηση 43% σε σχέση με πέρυσι.

Γερμανία

Στη Γερμανία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν 1.559 ηλεκτρικά σκούτερ και μοτοσυκλέτες (άνω των 50cc). Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 154% σε σύγκριση με το Q1 2021.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία κυριαρχούν τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα! Έτσι, μέσα στο Q1 2022 διατέθηκαν 6.573 τέτοια οχήματα, αύξηση 19,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ισπανία

Στην Ισπανία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν 2.097 ηλεκτρικά σκούτερ και μοτοσυκλέτες (άνω των 50cc). Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 80,8% σε σύγκριση με το Q1 2021. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα (50cc), διατέθηκαν 1.934, αύξηση 114,7% σε σχέση με πέρυσι.

Ιταλία

Στη γειτονική Ιταλία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν 2.100 ηλεκτρικά σκούτερ και μοτοσυκλέτες (άνω των 50cc). Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 108,1% σε σύγκριση με το Q1 2021. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα (50cc), διατέθηκαν 1.242, αύξηση 32% σε σχέση με πέρυσι.

UK

Στo UK, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν 1.036 ηλεκτρικά σκούτερ και μοτοσυκλέτες (άνω των 50cc). Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 88,7% σε σύγκριση με το Q1 2021.

Βέλγιο

Το Βέλγιο δεν είναι στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις πωλήσεις σκούτερ/μοτοσυκλετών. Στα ηλεκτρικά mopeds, όμως διατέθηκαν στη χώρα 3.510 οχήματα, αύξηση 4,5% σε σχέση με πέρυσι!

Συνολικά στην Ευρώπη διατέθηκαν 226.793 σκούτερ και μοτοσυκλέτες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Μόνο 8,936 εξ’αυτών ήταν ηλεκτρικά (περίπου το 4%), αν και η αύξηση αγγίζει το 113,4% σε σχέση με πέρυσι. Πως τα πάει η Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά σκούτερ και μοτοσυκλέτες, για τα οποία έχουμε στοιχεία μέσω του ΣΕΑΑ/ΣΕΜΕ; 

Ελλάδα

Πέρυσι διατέθηκαν συνολικά 627 ηλεκτρικά (πλην μοτοποδηλάτων). Φέτος, το πρώτο τρίμηνο του 2022 διατέθηκαν περίπου 130 ηλεκτρικά (πλην μοτοποδηλάτων), ενώ τον Απρίλιο διατέθηκαν 82. Πρακτικά, ο παρατεταμένος χειμώνας καθυστέρησε την αγορά και περιμένουμε σημαντική αύξηση το Μάιο αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες και με βάση τον πληθυσμό μας δεν υπολειπόμαστε σημαντικά, αλλά δεδομένης της κουλτούρας μετακινήσεων και του πόσο δημοφιλή είναι τα δίκυκλα στην Ελλάδα, σίγουρα… μπορούμε και καλύτερα.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Εισαγωγείς ηλεκτρικών δικύκλων: “Χρειάζονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις από το Κινούμαι Ηλεκτρικά”

Πηγή: ΣΕΑΑ/ΣΕΜΕ, Rideapart

πωλήσεις ηλεκτρικών πωλήσεις ηλεκτρικών πωλήσεις ηλεκτρικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.