Σε συνέχεια της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 358265/Β’ 6700/217-11-2023, με την οποία τροποποιήθηκε η Προκήρυξη της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά – Β Κύκλος», κατέστη δυνατή η ανακατανομή του προϋπολογισμού της δράσης και πλέον διατίθενται 4,6 εκατ. ευρώ για υποβολή νέων αιτήσεων ένταξης στη δράση.

Ειδικότερα, διατίθενται 3,3 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων και τρικύκλων νομικών προσώπων, 1,2 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων και τρικύκλων φυσικών προσώπων και 100 χιλιάδες ευρώ για ηλεκτρικά ποδήλατα φυσικών προσώπων.

Σημειώνεται, ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός για την υποβολή αιτήσεων για ηλεκτρικά ποδήλατα νομικών προσώπων. 

Οι αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα επιδοτήσεων «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης δίνουν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη δυνατότητα να αξιοποιήσει με βέλτιστο τρόπο τα διαθέσιμα κεφάλαια.

Πέρα από τα 4,6 εκατ. ευρώ, που διατίθενται πλέον σε κατηγορίες, που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, καθημερινά αποδεσμεύονται κεφάλαια από ανενεργές αιτήσεις και διατίθενται εκ’ νέου σε επιδότηση πολιτών, που έχουν προχωρήσει σε παραγγελία ή αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Με την άμεση εφαρμογή του ενδιάμεσου σταδίου 45 ημερών για την υποβολή παραγγελίας με προκαταβολή, αλλά και του 8μηνου, σύντομα θα γίνει επαναδιάθεση ακόμη περισσότερων κεφαλαίων. Έτσι θα γίνουν αποδεκτές ακόμη περισσότερες αιτήσεις.

Με ικανοποίηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαπιστώνεται καθημερινά η απήχηση του προγράμματος και καταγράφεται η αυξανόμενη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.

Τονίζουμε ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προσέξετε τα παρακάτω:

«Μετά την έκδοση της απόφασης Υπαγωγής, ο ωφελούμενος ενημερώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος και υποχρεούται:

Α) εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από την έκδοση της απόφασης Υπαγωγής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η αίτησή του, να αναρτά στο πληροφοριακό σύστημα της δράσης: α) το δελτίο παραγγελίας του οχήματος, στο οποίο θα αναγράφεται η σχετική προκαταβολή που έχει καταβληθεί, ή β) τη σύμβαση μίσθωσης (leasing), εφόσον πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση οχήματος, συνοδευόμενη από τιμολόγιο ή απόδειξη ως προκαταβολή μισθωμάτων, ισόποση με το ποσό της ενίσχυσης. Σε περίπτωση που το παραπάνω χρονικό διάστημα των σαράντα πέντε (45) ημερών παρέλθει άπρακτο, η έγκριση απορρίπτεται αυτομάτως και ο ωφελούμενος χάνει το δικαίωμα λήψης της εγκεκριμένης ενίσχυσης.

Β) εντός οκτώ (8) μηνών από την έκδοση της απόφασης Υπαγωγής, να υποβάλει αίτημα ολοκλήρωσης της πράξης αναρτώντας τα δικαιολογητικά ολοκλήρωσης και καταβολής της ενίσχυσης του Παραρτήματος ΙΙ. Σε περίπτωση που το παραπάνω χρονικό διάστημα των οκτώ (8) μηνών παρέλθει άπρακτο, η έγκριση απορρίπτεται αυτομάτως και ο ωφελούμενος χάνει το δικαίωμα λήψης της εγκεκριμένης ενίσχυσης.»

3. Η προθεσμία των σαράντα (45) ημερών της παρ. 2 του παρόντος άρθρου ισχύει και για τους ωφελούμενους, των οποίων οι αιτήσεις έχουν συμπεριληφθεί σε αποφάσεις υπαγωγής που έχουν ήδη εκδοθεί, αλλά δεν έχει υποβληθεί εκ μέρους τους αίτημα ολοκλήρωσης
της πράξης μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας (30/11/2023). Για τους εν λόγω ωφελούμενους, η παραπάνω προθεσμία των σαράντα πέντε (45) ημερών εκκινεί από την έναρξη ισχύος της παρούσας (30/11/2023).
4. Η προθεσμία των οκτώ (8) μηνών της παρ. 2 του παρόντος αφορά ωφελούμενους για τους οποίους εκδίδεται Απόφαση Υπαγωγής μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας (30/11/2023).

Τέλος, όλοι οι δικαιούχοι πρέπει να λάβουν την επιδότηση μέχρι τις 30/6/2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.