Με αφορμή τροχαίο που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, το εφετείο Πατρών με μία απόφαση η οποία αναμένεται να αποτελέσει σταθμό, «αναγορεύει» επί της ουσίας σε συνυπαίτιο τροχαίου ατυχήματος, όποιον χωρίς να φταίει τραυματιστεί αλλά δεν φοράει κράνος.

Η απόφαση αυτή θεωρείται κομβική και ουσιαστικά σημαίνει πως όταν ο δικυκλιστής οδηγεί χωρίς κράνος, χάνει μόνος του μέρος των δικαιωμάτων του.

Φυσικά, όσον αφορά τα e-scooters, η απόφαση αυτή δεν ισχύει απαραίτητα, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας, αλλά είναι ενδεικτική της αλλαγής φιλοσοφίας και νοοτροπίας όσον αφορα τη χρήση κράνους και στη χώρα μας, μετά από χιλιάδες θύματα στους ελληνικούς δρόμους.

Το δικαστήριο της Πάτρας έκρινε ότι δικυκλιστής παρέβη κανόνα ασφαλείας και γι’ αυτό προκύπτει συνεπευθυνότητα για τον τραυματισμό του αφού δεν φορούσε κράνος – παρόλο που δεν έφταιγε – με αποτέλεσμα να χάνει τη μισή αποζημίωση για το ατύχημα.

Συγκεκριμένα, οδηγός μοτοσικλέτας έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος από ΙΧ αυτοκίνητο και τραυματίστηκε, όμως δικαιούται μειωμένης αποζημίωσης κατά 50%, για τις ιατρικές δαπάνες που κατέβαλλε προς αποκατάσταση της υγείας του. Και αυτό, γιατί, η παράλειψή του να φορέσει κράνος δημιουργεί συνεπευθυνότητα στο τροχαίο, ακόμη και αν ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για το συμβάν.

Η μη τήρηση των κανόνων ασφάλειας στην οδήγηση έχει επιπτώσεις και για τον οδηγό που έπεσε θύμα τροχαίου, χωρίς ο ίδιος να φταίει, σύμφωνα με το Μονομελές Εφετείο Πατρών.
Το δικαστήριο προσδιόρισε το κόστος της θεραπείας του συγκεκριμένου οδηγού στα 2.500 ευρώ. 

Πηγή: Drive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.