Η BYD βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη Volkswagen για να αναλάβει μέρος της Gläserne Manufaktur στη Δρέσδη, όπως ανέφερε το CarNewsChina στις 1 Μαΐου 2026, επικαλούμενο πηγή με γνώση των συζητήσεων. Το εργοστάσιο σταμάτησε την παραγωγή αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο του 2025, αφού συναρμολογούσε περίπου 6.000 ID.3 ετησίως με περίπου 230 εργαζομένους. Το υπόλοιπο τμήμα της εγκατάστασης πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και το κρατίδιο της Σαξονίας.
Παράλληλα, οι MG και Xpeng εξετάζουν ξεχωριστά τη δυνατότητα χρήσης αδρανών εργοστασιακών δυνατοτήτων της Volkswagen στην Ευρώπη αλλά καμία από αυτές τις συζητήσεις δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστική συμφωνία.
Πώς εφαρμόζονται οι δασμοί
Τα οχήματα που θα συναρμολογούνται στη Δρέσδη δεν θα επιβαρύνονται με τον πρόσθετο δασμό αντιστάθμισης 17% που ισχύει για τα BYD που εισάγονται από την Κίνα, ούτε με τον κανονικό δασμό εισαγωγής 10%. Δηλαδή θα αποφεύγουν το συνδυαστικό 27% που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2024. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, τα αυτοκίνητα που παράγονται εντός της ΕΕ θεωρούνται εγχώρια προϊόντα όσον αφορά τους δασμούς.
Το πολιτικό πλαίσιο παίζει επίσης ρόλο: η Γερμανία είχε ψηφίσει κατά των πρόσθετων δασμών στην ψηφοφορία του Οκτωβρίου 2024, και το Πεκίνο έχει κατευθύνει έκτοτε επενδύσεις προς χώρες που αντιτάχθηκαν ή απείχαν από τα μέτρα.
Οι ευρύτερες συζητήσεις για εργοστασιακή δυναμικότητα
Ο CEO της Volkswagen, Oliver Blume, δήλωσε στους αναλυτές στις 30 Απριλίου 2026 ότι η κοινή χρήση αδρανών εργοστασιακών δυνατοτήτων με κινεζικούς κατασκευαστές αποτελεί μία από τις πιθανές λύσεις για τη διαχείριση κόστους και χώρου παραγωγής. Πρόσθεσε ότι η VW θα εξετάσει αν υπάρχουν ευκαιρίες για τους Κινέζους εταίρους της στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα θα ψάξει ποια προϊόντα αναπτυγμένα στην Κίνα ταιριάζουν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η MG εξετάζει ξεχωριστά πιθανές τοποθεσίες εργοστασίων, με την Ισπανία να βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ παράλληλα η Xpeng ήδη παράγει οχήματα στην Ευρώπη μέσω της Magna Steyr στην Αυστρία και επεκτείνει την παραγωγή της εκτός Κίνας για το 2026.
Η BYD πούλησε 3.438 αυτοκίνητα στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2026, καταγράφοντας αύξηση 327% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αρχής Μεταφορών και το μερίδιο αγοράς της στη Γερμανία έφτασε το 1,2% για τον ίδιο μήνα. Αν ένα BYD συναρμολογημένο στη Δρέσδη φτάσει στην γερμανική αγορά χωρίς το συνδυαστικό δασμό 27%, η τιμολογιακή του τοποθέτηση θα είναι σημαντικά διαφορετική σε σχέση με τα εισαγόμενα από την Κίνα.
Τον Ιανουάριο του 2026, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε οδηγίες που εισάγουν μηχανισμό ελάχιστης τιμής εισαγωγής (Price Undertaking), ο οποίος επιτρέπει στους κατασκευαστές να αποφύγουν τους δασμούς αντιστάθμισης συμφωνώντας σε μια ελάχιστη τιμή.
Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι κατά πόσο τα αμυντικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών ηλεκτρικών, μπορούν να εφαρμοστούν όταν ένας κινεζικός κατασκευαστής συναρμολογεί οχήματα μέσα σε γερμανικό εργοστάσιο που μισθώνει από ευρωπαϊκή μάρκα.
Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!
Δείτε επίσης:
Η BYD πρώτη σε πωλήσεις NEV στην Ελλάδα το Α’ τρίμηνο του 2026
Πηγή: evintelligence



















