Αρχική EVs e-Cars Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν την αξία τους πολύ γρήγορα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν την αξία τους πολύ γρήγορα

Ένα μειονέκτημα κάθε νέας και ταχέως ανερχόμενης τεχνολογίας, είναι η γρήγορη απαξίωση των “αρχικών γενεών” προϊόντων που περιλαμβάνει, καθώς αντικαθίστανται από σαφώς βελτιωμένα μοντέλα. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει, σε ένα βαθμό, και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το iSeeCars, ένα εξειδικευμένο site που συλλέγει δεδομένα από την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα EVs εν γένει απαξιώνονται σαφώς πιο γρήγορα από τα συμβατικά μοντέλα με ΚΕΚ… με μια εξαίρεση. Τα μοντέλα της Tesla!

Ενώ τα υπόλοιπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαξιώνονται μέσα σε 3 χρόνια από την κυκλοφορία τους (τα σεντάν κατά 52%, τα SUVs κατά 39,7% και τα φορτηγά κατά 34,3%), το Tesla Model S απαξιώθηκε κατά 36,3% ενώ το Model X κατά 33,9%. Τα ποσοστά αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στα αντίστοιχα ποσοστά απαξίωσης των συμβατικών μοντέλων.

Tesla Model 3: Ο “βασιλιάς” των μεταχειρισμένων

Τη μεγαλύτερη αξία από όλα, όμως, “κρατάει” το πολύ δημοφιλές Tesla Model 3. Συγκεκριμένα, χάνει μόνο το 10,2% της αξίας του σε 3 χρόνια! Φυσικά, όλα τα δεδομένα για τα EVs αφορούν την τελευταία τριετία και είναι μάλλον σίγουρο πως θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια, όσο ο ανταγωνισμός εντείνεται και η τεχνολογία προοδεύει.

Ωστόσο, τα EVs τα πάνε αρκετά καλύτερα σε σχέση με τους “προγόνους” τους. Το Nissan LEAF του 2011 διατηρούσε μόνο το 11% της αρχικής του αξίας μετά από 5 χρόνια, σύμφωνα με το Car and Driver.

Όσο για το “φαινόμενο” Tesla, τα τακτικά OTA updates αλλά και η γενικότερη άνοδος του brand και της φήμης της εταιρείας, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη διατήρηση της αξίας τους. Όπως και η μεγάλη αυτονομία που προσφέρουν ακόμα και σήμερα τα μοντέλα της, παρά το οτι μετρούν αρκετά χρόνια παρουσίας στην αγορά. Τέλος, η ποιότητα και η μακροζωία της μπαταρίας επηρεάζει σημαντικά την αξία μεταπώλησης ενός EV. Η Tesla φημίζεται για τις μπαταρίες των οχημάτων της, όπως και άλλοι κατασκευαστές, π.χ. η Honda και η Toyota.

Το συμπέρασμα είναι πως, προς το παρόν, η ταχεία πρόοδος της ηλεκτροκίνησης και η “ανεπάρκεια” πολλών σύγχρονων EVs όσον αφορά την αυτονομία και την ταχεία φόρτιση, σίγουρα θα οδηγήσει σε ταχεία απαξίωσή τους τα επόμενα χρόνια. Και είναι λογικό, αν σκεφτούμε πως το ίδιο μεσαίο μοντέλο του 2024 μπορεί να έχει διπλάσια αυτονομία και δυνατότητα φόρτισης έως και 3 ή 4 φορές ταχύτερα από ένα μοντέλο του 2019. Ίσως το πλέον συμφέρον για όποιον θέλει EV αυτή τη στιγμή, είναι το leasing ενός οχήματος, ώστε να μη ρισκάρει μια χαμένη επένδυση.

Πηγή: CleanTechnica

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.