Τα προνόμια που απολαμβάνουν οι κάτοχοι EVs αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η μη καταβολή τελών κυκλοφορίας, η δωρεάν διέλευση από τα διόδια, οι φοροαπαλλαγές κ.λπ., μοιραία κάποια στιγμή θα λήξουν. Σε ορισμένες χώρες του κόσμου η στιγμή αυτή έχει ήδη έρθει, καθώς το μερίδιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι αρκετά μεγάλο. Τρανό παράδειγμα, η πολιτεία του Texas των ΗΠΑ.

Το Senate Bill 1728 που είναι υπό διαβούλευση αυτή τη στιγμή στο Texas, ορίζει αύξηση στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των EVs. Το τελικό ποσό θα αγγίξει έως και τα $240, συν επιπλέον $150 για όσους διανύουν πάνω από 14.500 Km ετησίως. Τέλος, $10 το χρόνο θα δίνονται υπέρ υποδομών φόρτισης.

Ο λόγος για το παραπάνω είναι απλώς. Το Texas έχει χάσει αρκετά έσοδα τα τελευταία χρόνια εξ’αιτίας των EVs, τα οποία υπολογίζονται στα 300.000 στην πολιτεία. Εάν ο νόμος ψηφιστεί, η πολιτεία αναμένει επιπλέον έσοδα της τάξεως των $37,8 εκ. για το 2022 και των $135,5 εκ. για το 2026.

Εκ πρώτης όψεως, είναι λογικό για τα EVs να πληρώνουν ένα ετήσιο φόρο για τη χρήση δημόσιων δρόμων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση εναγωνίως και η προσπάθεια αυτή δεν πάει το ίδιο καλά σε όλες τις πολιτείες. Επιπλέον, όσοι επικρίνουν τα νέα τέλη κυκλοφορίας, τονίζουν οτι είναι κατά πολύ υψηλότερα από των θερμικών αυτοκινήτων. Ένα whitepaper του Plug In America τον περασμένο Αύγουστο ανέφερε πως ο μέσος όρος φόρων καυσίμου για ένα τυπικό Ι.Χ. ανέρχεται στα $73. Επίσης, 20 πολιτείες των ΗΠΑ επιβάλλουν κάποιο είδος τέλους ταξινόμησης EVs, μεταξύ $50-200. Το κύριο επιχείρημα είναι πως τα EVs πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν προνόμια, μέχρι να φτάσουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο.

Να σημειωθεί, τέλος, οτι η Tesla ήδη χτίζει ένα Gigafactory κοντά στο Texas, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του 2021.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Φόροι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ λόγω απώλειας εσόδων… από τα καύσιμα

Πηγή: Caranddriver

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.