Ενδιαφέροντα δεδομένα όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου μας έρχονται από τη Γερμανία και αξίζει να τους ρίξουμε μια ματιά, για λόγους που αφορούν και την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Deloitte και δείχνει οτι οι Γερμανοί προτιμούν μακράν το e-bike, μεταξύ των υπόλοιπων ηλεκτρικών οχημάτων.

Περίπου το 18% των ερωτηθέντων απάντησε οτι προτιμά το e-bike για τις καθημερινές του μετακινήσεις. “Μόλις” το 7% προτιμά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αν και προφανώς η διαφορά στο κόστος χρήσης και κτήσης μεταξύ των δύο είναι τεράστια, ενώ και η κουλτούρα της Γερμανίας όσον αφορά την ποδηλασία είναι αισθητά διαφορετική από της Ελλάδας, για παράδειγμα. Έτσι, τα αποτελέσματα δεν μας εκπλήσσσουν σε καμία περίπτωση. Στην 3η θέση, επίσης με 7%, βρέθηκαν τα ηλεκτρικά πατίνια. Τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα/σκούτερ ακολουθούν με 3%, οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες με 2% και τα μικροαυτοκίνητα με 1%.

Αυτό αποδεικνύεται και από την 1η θέση των e-bikes όσον αφορά την “ελκυστικότητα” του κάθε μέσου. Εδώ η διαφορά με τα e-cars ήταν πολύ μικρότερη, αλλά ακόμα κι έτσι, το στατιστικό είναι αποκαλυπτικό. Όσον αφορά τους σκοπούς χρήσης για το κάθε μέσο, ποικίλλουν. Τα e-cars χρησιμοποιούνται σε ποσοστό 65% για μετακίνηση από και προς τη δουλειά/σχολείο, κατά 68% για άλλες δουλειές αλλά μόνο 29% για αναψυχή. Από την άλλη, τα e-bikes χρησιμοποιούνται κατά 67% για αναψυχή, κατά 53% για άλλες δουλειές και κατά 29% για μετακίνηση από και προς τη δουλειά. Τα πατίνια είναι πιο ισορροπημένα σε ποσοστά, όπως θα δείτε στο γράφημα.

Οι λόγοι, απλοί!

Με το δίκτυο ποδηλατόδρομων στη Γερμανία αλλά και γενικότερα τις ευκολίες που απολαμβάνει η εναλλακτική μετακίνηση στη χώρα, είναι αναμενόμενη αυτή η “λατρεία” για τα e-bikes. Το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι και στο πρόσφατο ταξίδι μας στο εργοστάσιο της Riese & Muller, στο Darmstadt, αλλά και οσάκις βρισκόμαστε στη Γερμανία. Αν η Ελλάδα είχε έστω κλάσμα των υποδομών της Γερμανίας, το e-bike θα ήταν πολύ πιο διαδεδομένο κι εδώ. Συνεχίζουμε, λοιπόν, να προσπαθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, ελπίζοντας σε μια θεαματική αλλαγή…

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Έρευνα FOCUS BARI: 3 στους 4 Έλληνες μειώνουν τη χρήση Ι.Χ., στρέφονται στην εναλλακτική μετακίνηση

Πηγή: Electrek

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.