Όπως αναφέρουμε σε κάθε ευκαιρία, ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά ενός ηλεκτρικού πατινιού κατά τη χρήση του, είναι το οδόστρωμα. Οι μικροί, σχετικά, τροχοί σε ένα πατίνι, διαμέτρου συνήθως 8-10″, σε συνδυασμό με το μικρό τους βάρος και το “ελαφρύ” τιμόνι, είναι ιδανικοί για χρήση σε καλής ποιότητας οδόστρωμα ή τάπητα/ποδηλατόδρομο. Ωστόσο, όταν οι λακκούβες αυξάνονται, ή κάνει την εμφάνισή του το περίφημο πλακόστρωτο, στα κέντρα πολλά περιοχών μιας πόλης, τότε ή άνεση πάει… “περίπατο” και αυξάνονται οι κίνδυνοι.

Επιπλέον, σε μικρές ζώνες ήπιας κινητικότητας, είναι πολύ πιθανόν τα πατίνια να συνυπάρχουν με τους πεζούς. Εκεί η ταχύτητά τους πρέπει να περιορίζεται σημαντικά. Από τα 25 Km/h που συνήθως είναι το όριο, μέχρι και στα 6 Km/h, που είναι και το όριο βάση νόμου στην Ελλάδα. Ένας πάροχος υπηρεσιών μικροκινητικότητας από τη Σιγκαπούρη, η Beam, συνεργάζεται με την Drover AI για να δοκιμάσουν το PathPilot. Πρόκειται για ένα προηγμένο χαρακτηριστικό που θα μπορεί να αναγνωρίζει το είδος του δρόμου/χώρο όπου βρίσκεται το πατίνι, σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας μια on-board κάμερα. Το θετικό είναι πως μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και χωρίς την χρήση GPS/geofencing. Η οποία, άλλωστε, ποτέ δεν είναι 100% ακριβής και λειτουργεί μόνο σε ακάλυπτους, εξωτερικούς χώρους.

“Ασπίδα” προστασίας για πατίνια και πεζούς

Το “Pedestrian Shield”, όπως θα ονομάζει το χαρακτηριστικό η Beam, θα δοκιμαστεί στα ηλεκτρικά πατίνια της. Αρχικά σε πιλοτική φάση, σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας. Έπειτα, με αξιοποίηση των δεδομένων που θα συγκεντρώσει, μπορεί να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο. Αρχικά θα μπορεί να μειώνει αυτόματα την ταχύτητα του πατινιού (π.χ. στα 15 Km/h), όπου κρίνει οτι χρειάζεται. Στη δεύτερη φάση του, το PS θα μπορεί να “βλέπει” τους πεζούς στην πορεία του πατινιού και να μειώνει αυτόματα την ταχύτητά του. Έτσι, θα αποφεύγεται ένα πιθανό ατύχημα/σύγκρουση με το πατίνι. Η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς. Π.χ. για την σύννομη στάθμευση του πατινιού, για αποτροπή κλοπών/βανδαλισμό κ.λπ. Μπορείτε να την δείτε εν δράσει στο παρακάτω video.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Προσομοιωτής δείχνει πως πέφτουν οι αναβάτες πατινιών στις λακκούβες

Πηγή: Autoevolution.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.