Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση πιλοτικής λειτουργίας κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών στο campus του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. 

Τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά πατίνια, προσφορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητικότητας Evedima Greece, έτυχαν θερμής υποδοχής από το προσωπικό του ιδρύματος, το οποίο τα χρησιμοποίησε για αρκετές μέρες, αντικαθιστώντας τη μετακίνηση με Ι.Χ. εντός του Κέντρου.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, συλλέχθηκαν δεδομένα από τη χρήση των πατινιών, μέσα από τους ενσωματωμένους αισθητήρες τους, αλλά και από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια και ήδη “τρέχει” η δεύτερη φάση του προγράμματος.

δημοκριτος ηλεκτρικα πατινια evedima πανεπιστημιο αιγαιου πιλοτικο προγραμμα ερευνα enirisst

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, τα 6 διαθέσιμα πατίνια χρησιμοποιήθηκαν από 40 άτομα μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων, πραγματοποιώντας 414 διαδρομές και συνολικά 478 Km. Η μέση απόσταση ανά διαδρομή ήταν λίγο μεγαλύτερη από 1 Km και η συνολική διάρκεια χρήσεων των πατινιών ήταν 149 ώρες, εκ των οποία τις 65 ήταν ενεργά (εν κινήσει). Κατά μέσο όρο κάθε χρήστης διένυσε 11,96 Km με τα πατίνια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αξίζει να αναφερθεί οτι το 24% των διαδρομών πραγματοποιήθηκε σε βροχερές μέρες, ενώ οι θερμοκρασίες ήταν γενικά ευνοϊκές.

Όσον αφορά τις συνήθειες των χρηστών, το 45% δήλωσε οτι προσέρχεται στο Κέντρο με Ι.Χ. και το 19% οτι το χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του εντός του Κέντρου. Αυτό το ποσοστό στοχεύουν να μειώσουν οι υπεύθυνοι και εμπνευστές του προγράμματος, ώστε να περιοριστούν οι κινήσεις αυτοκινήτων εντός του “Δημόκριτου”, όσο το δυνατόν περισσότερο. Το feedback ήταν συνολικά θετικό για τα κοινόχρηστα πατίνια και κυρίως για την ευκολία χρήσης τους αλλά και τα οφέλη που έχουν για το περιβάλλον, όπως και για την ταχύτητα/ευελιξία μετακίνησης εντός του χώρου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί οτι ιδιαίτερα θετικό ήταν το feedback από το προσωπικό ασφαλείας του Κέντρου, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, για σκοπούς επιτήρησης του χώρου χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου ή άλλου δικύκλου.

Το πρόγραμμα αυτό “τρέχει” ο κόμβος ψηφιακής καινοτομίας ahedd του Κέντρου “Δημόκριτος”, σε συνεργασία με την Εθνική Ερευνητική Υποδομή στη Ναυτιλία, τις Μεταφορές και τα Logistics EN.I.R.I.S.S.T+και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.