Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να βλέπουμε μια αισθητή πτώση των τιμών των καυσίμων κίνησης αλλά συνολικά για το 2022, τα δεδομένα ήταν μάλλον υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σύμφωνα με στοιχεία της LeasePlan που προέρχονται από τον στόλο οχημάτων της σε όλη την Ευρώπη (1,9 εκ. οχήματα σε 22 χώρες), σχεδόν παντού το κόστος χρήσης και κτήσης EV ήταν ίσο ή μικρότερο ενός οχήματος βενζίνης ή diesel. Φυσικά, τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι ακόμα ακριβότερα από τα θερμικά, όσον αφορά την τιμή πώλησης. Ωστόσο, αντισταθμίζουν αυτό το μειονέκτημα με μικρότερα κόστη χρήσης και συντήρησης.

Στοιχεία και ποσοστά

Η σύγκριση έγινε με βάση ένα τυπικό οικογενειακό μοντέλο, όπως ένα Skoda Enyaq ή ένα Ford Kuga. Σε 19 από τις 22 χώρες, το συνολικό κόστος για το EV ήταν ίσο ή μικρότερο με του θερμικού. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν η Πολωνία, η Ιταλία και η Τσεχία, όπου τα EVs ήταν συνολικά πιο κοστοβόρα.

Όσον αφορά τα μικρότερα μοντέλα, όπως το Renault Megane και το Kia Niro, στο UK το κόστος χρήσης ήταν €919/μήνα για το EV, €941 για το diesel και €954 για το μοντέλο βενζίνης, ενδεικτικά. Στη Γαλλία οι διαφορές ήταν μεγαλύτερες, με κόστος €735, €904 και €868 αντίστοιχα. Προφανώς τα δεδομένα διαφέρουν μεταξύ χωρών καθώς το κόστος ενέργειας και καυσίμων είναι διαφορετικό, όπως και η φορολογία ή φοροαπαλλαγή για κάθε τύπο οχήματος. Να σημειωθεί οτι για τον υπολογισμό του κόστους φόρτισης EV, η εταιρεία έλαβε υπ’όψιν μια “μικτή” ρουτίνα: 65% φόρτισης στο σπίτι, 20% στην εργασία και 15% σε κοινόχρηστο φορτιστή.

Η εταιρεία βρήκε οτι το κόστος επαναφόρτισης του EV ήταν περίπου το 15% του συνολικού κόστους κτήσης και χρήσης του. Για ένα diesel, ωστόσο, το κόστος των καυσίμων ανέρχεται στο 28% του συνολικού κόστους του. Οι υπολογισμοί, πάντως, έγιναν με δεδομένη τη “βαριά” χρήση, δηλαδή 30.000 Km ετησίως, κάτι που δεν αφορά την πλειονότητα των κατόχων και ίσως “γέρνει” την πλάστιγγα υπέρ των EVs.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, οτι η Ελλάδα είχε το μικρότερο κόστος χρήσης/κτήσης κατά μέσο όρο για κάθε τύπο οχήματος (€905/μήνα). Η Ελβετία είχε το μεγαλύτερο (€1.313/μήνα). Για τις οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων, φυσικά, η διαφορά αυτή είναι μικρότερη απ’όση θα έπρεπε…

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Έρευνα: Το κόστος της αυτοκίνησης προβληματίζει τους οδηγούς

Πηγή: FT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.