Επιστρέφοντας στην EICMA για 8η φορά, η Yadea, της οποία τα ηλεκτρικά σκούτερ σας έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν, αποκάλυψε ένα νέο σκούτερ με ταχεία φόρτιση, όπως και τις νέες μπαταρίες Νατρίου (Sodium) για δίκυκλα.
Στο επίκεντρο της παρουσίασης βρέθηκε το Yadea Velax, ένα high-end ηλεκτρικό σκούτερ με μεγάλο του “ατού” την ταχεία φόρτισή του. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μπαταρία φθάνει το 80% μέσα σε μόλις 20′, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε ηλεκτρικό δίκυκλο αυτής της κατηγορίας μέχρι σήμερα. Η έκδοση Velax U τροφοδοτείται από δύο αφαιρούμενες μπαταρίες Λιθίου ATL 74V28Ah, προσφέροντας αυτονομία έως 110 Km. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 3.000W (peak 4.900W) και 176 Nm ροπής, ενώ ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας με πάνω από 40 προστασίες BMS εγγυάται τόσο την αξιοπιστία όσο και την ασφάλεια του αναβάτη.
Το Velax έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη ρύθμιση και σε πάνω από ένα εκατομμύριο δοκιμές δόνησης για να εγγυηθεί μια σταθερή, άνετη οδήγηση, ενώ ο ασφαλής έλεγχος εξασφαλίζεται από ένα ισχυρό σύστημα φρεναρίσματος με δισκόφρενα 220 mm με CBS (δυστυχώς όχι και ABS). Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Velax μέσω Bluetooth ή της εφαρμογής Yadea, η οποία επιτρέπει την κοινή χρήση κλειδιών με έως και πέντε εξουσιοδοτημένους χρήστες, προσφέροντας πρακτική ευκολία για τις οικογένειες.
Επιστρέφοντας στο κομμάτι της φόρτισης, αυτή αγγίζει το 1,5C, το οποίο σημαίνει με απλά λόγια οτι η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί με ένταση ρεύματος που φθάνει 1,5 φορές την χωρητικότητά της σε Ah. Έτσι, οι μπαταρίες των 2 KWh του Velax επαναφορτίζονται έως και στα 3KW έκαστη, κατά προσέγγιση, με αποτέλεσμα να φθάνουν στο 80% σε 20′, όπως ανέφερε η εταιρεία.
Να σημειώσουμε πως η Yadea ήδη χρησιμοποιεί και μπαταρίες Νατρίου (Sodium, αγγλιστί) στα σκούτερ της, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για πάνω από 1.500 κύκλους φόρτισης και διατηρούν σταθερή την απόδοσή τους ακόμα και σε θερμοκρασία -20 βαθμών Κελσίου. Η χρήση τους στα σκούτερ της εταιρείας είχε ανακοινωθεί από τις αρχές του 2025, όπως σας είχαμε γράψει.
Στο πλαίσιο της EICMA 2025 είδαμε και μια “long-range” έκδοση της Yadea Keeness, της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας που σας είχαμε δείξει στην EICMA 2022 για πρώτη φορά. Η νέα έκδοση έχει μπαταρία 72V – 109 Ah και έτσι προσφέρει αυτονομία έως 170 Κm στη μοτοσυκλέτα.
Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!
Δείτε επίσης:




![Έως -650€ στα ηλεκτρικά πατίνια της Dualtron [BLACK FRIDAY ALERT]](https://getelectric.gr/wp-content/uploads/2025/12/Screenshot-2025-12-01-195943-180x135.png)

![Το Xiaomi Electric Scooter 5 Plus σε τιμή… value for money! [Black Friday alert]! xiaomi electric scooter 5 plus patini black friday (7)](https://getelectric.gr/wp-content/uploads/2025/11/xiaomi-electric-scooter-5-plus-patini-black-friday-7-180x135.jpg)











