Μετά το Livall MT1 που σας παρουσιάσαμε πρόσφατα, ετοιμάσαμε ένα νέο review μαζί με giveaway αυτή τη φορά, για να γιορτάσουμε το νέο έτος αλλά και τη συμπλήρωση 4.000 subscribers στο YouTube channel μας! Το Livall BH51M Neo είναι το κορυφαίο έξυπνο κράνος της γνωστής εταιρείας και ένας τυχερός ή τυχερή από εσάς θα το κερδίσει στο διαγωνισμό μας! Για να συμμετέχετε, δείτε το video review μας, αλλά για να μάθετε τα πάντα για το κράνος, συνεχίστε το διάβασμα…

Πριν συνεχίσουμε, να τονίσουμε οτι τα ποδηλατικά κράνη της Livall είναι διαθέσιμα επίσημα στην Ελλάδα μέσω της Wavemotion. Μπορείτε να δείτε τη γκάμα της Livall στο wavemotion.gr. Όσο για το Livall BH51M Neo, κοστίζει €179 και θα το βρείτε σε αρκετά καταστήματα.

Κατασκευή και εργονομία

Το Livall BH51M Neo έρχεται σε μαύρο χρώμα, για μεγέθη κεφαλιών 54-58cm (M) και 55-61 cm (L). Έχει ρυθμιζόμενα straps και το κλασικό, περιστροφικό κούμπωμα στο πίσω μέρος. Στο εσωτερικό έχει μαλακή επένδυση ώστε να μην σας κουράζει/ενοχλεί και να μην αφήνει σημάδια στο δέρμα σας, αφού το αφαιρέσετε.

Στη συσκευασία θα βρείτε:

  • Το κράνος
  • Το τηλεχειριστήριο
  • Τα mounting parts του τηλεχειριστηρίου
  • Ένα quick guide
  • Ένα καλώδιο φόρτισης USB (Type-A)

Η πρώτη αίσθηση είναι ενός βαρύτερου κράνους σε σχέση με όσα έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν. Μια ματιά στο spec sheet το αποδεικνύει αμέσως καθώς το βάρος του αγγίζει τα 480-490 gr. Είναι λίγο πιο βαρύ απ’ότι θα θέλαμε για πολύωρη χρήση, λοιπόν, αλλά για το τυπικό commuting σας σε καθημερινή βάση, δε θα σας κουράσει ιδιαίτερα. Άλλωστε, αυτό το κοινό στο οποίο απευθύνεται και οχι οι “hardcore” ποδηλάτες. Έχει 13 οπές για εξαερισμό και θυμίζει περισσότερο στρογγυλό, open-face κράνος, παρά ποδηλατικό, streamlined μοντέλο.

Στο εμπρός μέρος έχει ενσωματωμένο ένα μικρό, fixed σκιάδιο με δερμάτινη επένδυση. Διακριτικά στις πλευρές, πάνω από το κάθε αυτί σας, υπάρχει ένα μικρό εξόγκωμα που κρύβει μικρόφωνο και ηχείο (0,5W έκαστο). Τα μικρόφωνα έχουν προστασία από τον αέρα ώστε οι συνομιλητές σας να σας ακούνε καθαρά, ακόμα και σε υψηλή ταχύτητα. Στο πίσω μέρος βρίσκεται ένα λαστιχένιο καπάκι που κρύβει την υποδοχή φόρτισης και ακριβώς από κάτω, το power button. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως δεν υπάρχουν άλλα πλήκτρα ελέγχου πάνω στο κράνος, οπότε τα πάντα γίνονται μέσω του remote.

LEDs και λειτουργικότητα

Ωραίο σαν ποδηλατικό κράνος το BH51M Neo αλλά η “μαγεία” ξεκινάει όταν το ενεργοποιήσετε. Αρχικά θέλει μια πλήρη φόρτιση (3 ωρών με φορτιστή κινητού, για παράδειγμα) και αφού το ενεργοποιήσετε, στο πίσω αλλά και στο εμπρός μέρος αρχίζουν να αναβοσβήνουν τα LEDs του.  Μέσα από το app της Livall μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ διαφορετικών animations.

Στη συνέχεια, πατώντας ένα πλήκτρο στο remote και έχοντάς το κοντά στο κράνος, γίνεται το pairing μεταξύ τους. Πλέον μπορείτε να ελέγξετε το κράνος μέσω του remote, το οποίο θα τοποθετήσετε πάνω στο τιμόνι του πατινιού/ποδηλάτου σας. Πατώντας το “αριστερά” ή το “δεξιά” στο D-Pad μπορείτε να ενεργοποιήσετε το φλας αντίστοιχα, το οποίο κρατάει μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα επανέρχεται ο default φωτισμός.

 

Εδώ να σημειώσουμε την ύπαρξη επιταχυνσιόμετρου, που αντιλαμβάνεται την επιβράδυνση/φρενάρισμα και ενεργοποιεί τα πίσω LEDs αυτόματα. Έτσι, χωρίς να κάνετε τίποτα, αυτοί που σας ακολουθούν θα καταλάβουν οτι επιβραδύνετε.

Το κύριο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το BH51M Neo από τα πιο οικονομικά μοντέλα της Livall, είναι η ένταση και η ευκρίνεια των LEDs, αλλά και το ότι διαθέτει κίτρινα “φλας” και στο εμπρός μέρος. Αυτό σημαίνει οτι είναι εύκολα ορατά και την ημέρα, υπό έντονη ηλιοφάνεια, εκεί που το MT1 για παράδειγμα είναι σχετικά αδύναμο. Επίσης, πέραν του κεντρικού, κόκκινου LED bar, τα κίτρινα LEDs στο πλάι φθάνουν μέχρι και το κέντρο του κράνους σχεδόν, σχηματίζοντας έτσι ένα μεγάλο, φωτιζόμενο ημικύκλιο (180 μοιρών). Με τον τρόπο αυτό τα φλας είναι ορατά ακόμα και από ένα όχημα που βρίσκεται στην πίσω αριστερή ή πίσω δεξιά γωνία σας, κάτι πολύ σημαντικό στους δρόμους μιας πόλης όπου τα οχήματα κινούνται πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Τέλος, υπάρχουν και τα εμπρός φλας, μικρότερα μεν, πίσω από ένα διακριτικό πλέγμα. Αυτά βοηθούν στο να σας βλέπουν όσοι έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση και να γνωρίζουν οτι θέλετε να στρίψετε.

Έξυπνες λειτουργίες και αυτονομία

Αν και το app της Livall προσφέρει αρκετές δυνατότητες, το σημαντικότερο, ίσως, χαρακτηριστικό του, σε συνδυασμό με το κράνος, είναι το SOS signal. Ουσιαστικά ορίζετε επαφή (κινητό ή email) που σε περίπτωση ανάγκης θα ειδοποιηθούν αυτόματα για το συμβάν και τη θέση σας. Αν το κράνος ανιχνεύσει πτώση ή σύγκρουση και το κινητό σας έχει ενεργά data, εντός 10 δευτερολέπτων στέλνει μήνυμα στην επαφή που ορίσατε για το οτι κάτι συνέβη. Αν η ζωή σας είναι σε κίνδυνο, είστε σε δύσβατη τοποθεσία, αναίσθητοι, τραυματισμένοι κ.ο.κ., η επαφή σας θα ενημερωθεί (αν έχετε ανοιχτό και το GPS, θα λάβει και το στίγμα σας). Μια λειτουργία που πραγματικά μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Αν έχετε συνδέσει, επιπλέον, το κινητό σας μέσω Bluetooth με το Livall BH51M Neo, μπορείτε να αναπαράγετε μουσική από τις playlists σας, να ελέγχετε την ένταση των ηχείων του κράνους, να απαντάτε σε κλήσεις ομιλίας ή να τις απορρίπτετε κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να ελέγξετε την κάμερα του κινητού σας μέσω του remote shutter button. Αλλά και να ενεργοποιήσετε το PTT (Push To Talk), σαν ενδοεπικοινωνία με άλλους ποδηλάτες/αναβάτες πατινιών που βρίσκονται στο group σας και έχουν αντίστοιχα μοντέλα της Livall, ενώ πάτε βόλτα. Μπορείτε ακόμα και να ακούτε τις οδηγίες του GPS/προγράμματος πλοήγησης ενώ κινείστε. Ιδανικό για να μην χρειάζεται να βλέπετε την οθόνη του κινητού σας.

Το κράνος έχει αυτονομία περίπου 10 ωρών με τα LEDs ενεργοποιημένα και 3-5 ωρών αν ακούτε ταυτόχρονα μουσική ή μιλάτε στο τηλέφωνο. Σημειώνω πως αν συνδέσετε το καλώδιο φόρτισης σε πηγή μικρής έντασης, π.χ. θύρα laptop, μπορεί να μη φορτίσει. Καλύτερα να το συνδέσετε σε ένα φορτιστή κινητού ή σε ένα powerbank.

Συμπέρασμα

Το Livall BH51M Neo είναι η ναυαρχίδα της εταιρείας, το κορυφαίο ποδηλατικό κράνος του είδους του από πλευράς χαρακτηριστικών. Είναι σχετικά βαρύ και στη “high-end” κατηγορία, τιμολογιακά, αλλά έχει τα καλύτερα LEDs και φλας που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα σε κράνος. Είναι σαφώς μια εξαιρετική επιλογή για τους city commuters με ποδήλατο ή πατίνι. Σε κάθε περίπτωση, ένα κράνος με LEDs είναι “must” για οποιονδήποτε αναβάτη και το συγκεκριμένο αξίζει να είναι στη λίστα των πιθανών επιλογών σας.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ ωραίο κράνος , αλλά ακριβό .
    Αν κατάφερα να μπω στην κλήρωση και το κερδίσω θα το χρησιμοποιώ με το ninebot g max 30. Καλή χρονιά σε όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.