Δεν είναι κάτι που δε γνωρίζαμε ήδη, αλλά αποδεικνύεται από ακόμη μια στατιστική: Μεγάλο ποσοστό των τραυματισμών που συμβαίνουν με ηλεκτρικά πατίνια αφορούν το κεφάλι και τον αυχένα. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη χρήση πατινιών, αφού αυτού του είδους οι τραυματισμοί μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σοβαροί.

Τα δεδομένα έρχονται από την Kathleen Yaremchuk, επικεφαλής του τμήματος ΩΡΛ και χειρουργικής του Henry Ford Health System στις ΗΠΑ. Τα ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια έχουν αυξηθεί 3,5 φορές από τα μέσα του 2017, όταν τα διαμοιραζόμενα/ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια έκαναν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι και στο λαιμό/αυχένα, μάλιστα, αυξήθηκαν 4,5 φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το 28% των τραυματισμών με πατίνια αφορούν το κεφάλι ή/και τον αυχένα/λαιμό του αναβάτη, λογικό καθώς η κατασκευή των πατινιών και οι μικροί τροχοί τους καθιστούν εύκολη την πτώση με το κεφάλι προς τα εμπρός, σε ανώμαλο οδόστρωμα/λακκούβες/πεζοδρόμια.

Επιπλέον, από το 2017 και μετά, η πλέον παθούσα ηλικιακή ομάδα είναι μεταξύ 18-44 ετών, κάτι που δείχνει το πόσο δημοφιλή έχουν γίνει τα πατίνια για τις μετακινήσεις των νέων και μέσης ηλικίας χρηστών.

Οι πλέον κοινοί τραυματισμοί κοντά στο κεφάλι είναι οι εξής:

  1. Τραυματισμοί εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανόμενου του εγκεφάλου (32,5%)
  2. Κοψίματα/σχισίματα (24,9%)
  3. Εκδορές (15,6%)
  4. Διασείσεις (11,1%)
  5. Κατάγματα (7,8%)

Σχεδόν 100.000 ατυχήματα μέσα στο 2019

Από τους 92.353 χρήστες που έφτασαν στα επείγοντα περιστατικά μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2019, οι 25.562 είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι ενώ πάνω από το 10% (σχεδόν 10.000 χρήστες) χρειάστηκαν νοσηλεία για μέρες. Δυστυχώς, 105 από αυτούς τους τραυματίες έχασαν τη ζωή τους (0,1%), αν και αξίζει να σημειωθεί πως κανένας από τους θανάτους δεν οφειλόταν απευθείας σε τραυματισμό στο κεφάλι.

Δείτε επίσης:

Αφιέρωμα: Οδική ασφάλεια με ηλεκτρικό πατίνι!

Φυσικά, έχουμε τονίσει επανειλλημένα τη σημασία της χρήσης κράνους κατά την οδήγηση πατινιού, έστω και ποδηλατικού τύπου. Αλλά, υπεράνω όλων, προέχει η ορθή χρήση του, η τήρηση του ΚΟΚ και ο σεβασμός απέναντι σε άλλους οδηγούς/πεζούς, όπως και η αμυντική οδήγηση. Επίσης, πρέπει πάντα να έχετε την προσοχή σας στο δρόμο, να μην αφήνετε τα χέρια σας από το τιμόνι και διαρκώς να ελέγχετε για λακκούβες, φρεάτια και λοιπές ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Πηγή: MedicalExpress

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.