Οι κοινόχρηστοι στόλοι μικροκινητικότητας στην Ελλάδα (πατίνια, ποδήλατα) και εν γένει το shared mobility, παραμένει μια “προβληματική” κατάσταση, εν έτει 2024. Παρ’ότι έχουν περάσει σχεδόν 6 χρόνια από την πρώτη φορά που εμφανίστηκαν ηλεκτρικά πατίνια στους δρόμους της Αθήνας, από την Lime, το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά την παροχή υπηρεσιών μικροκινητικότητας και τους κοινόχρηστους στόλους παραμένει ελλιπές και σε εβδομαδιαία βάση δημιουργούνται προβλήματα σε αρκετούς Δήμους της χώρας.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με επίκεντρο αυτό το θέμα έλαβε χώρα προ ημερών, στο πλαίσιο του 4ου Electric + Micro Mobility Forum, στην Αθήνα. Στο roundtable αυτό συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες – πάροχοι υπηρεσιών κινητικότητας και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις υποχρεώσεις των παρόχων αλλά και τον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτικών αρχών, η συνεργασία των οποίων με τους παρόχους συχνά είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

nomothesia ilektrika patinia

Αποτέλεσμα, η άναρχη παρουσία και λειτουργία στόλων ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων σε αρκετές ελληνικές πόλεις, η οποία οδηγεί ενίοτε σε διαμαρτυρίες πολιτών και αρνητική δημοσιότητα από τα τοπικά Μέσα, αλλά και η αναγκαστική απόσυρση των στόλων μετά τις πρώτες αντιδράσεις. Είναι μια κατάσταση που δεν ωφελεί καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τους παρόχους, τους Δήμους αλλά και τους κατοίκους και επισκέπτες των πόλεων, ενώ υπάρχουν παραδείγματα και καλές πρακτικές από λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε.

Στην συζήτηση όπου συμμετείχαν οι Bee Scooters, Hop, Lime και FREENOW θίχθηκαν όλα τα παραπάνω ζητήματα και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

  • Παντελής Φρυγανιώτης – Founder, Evedima, Bee Scooters
  • Νίκος Λυσιγάκης – Public Affairs Lead, Greece, Poland & Italy, Free Now
  • Στέφανος Νάστος – Operations Manager, Greece, Lime
  • Ζάχος Μπίφσας  Athens City Manager, Hop

Συντονιστής: Δημήτρης Σκιάννης, Δημοσιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.