Στην δύσκολη απόπειρα επιλογής του σωστού ηλεκτρικού ποδηλάτου, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο είναι και η αξιοπιστία αλλά και η αποτελεσματικότητά του σε συγκεκριμένες συνθήκες. Σπάνια υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κάποιου “δοκιμασμένου” ποδηλάτου, ειδικά αν αυτό βρίσκεται λίγο καιρό στην αγορά. Ωστόσο, εταιρείες όπως η γνωστή μας Aurelia Bikes από τη Νάξο έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης εμπειρίας με την καθημερινή χρήση των ποδηλάτων ή/και των επιμέρους περιφερειακών τους (tours στο νησί), έτσι ώστε να προσφέρουν στη γκάμα τους e-bikes που θα καλύψουν τις ανάγκες σας και θα αποδειχθούν, εν πολλοίς, αξιόπιστα. Αυτή τη φορά η εταιρεία μας έστειλε δύο νέα μοντέλα για δοκιμή, τα Aurelia C26 και Aurelia FL1 και αφού σας δείξαμε το πρώτο, ήρθε η ώρα και για το δεύτερο!

Aurelia FL1 video review

Πριν συνεχίσουμε να σημειώσουμε οτι το Aurelia FL1 κοστίζει αυτή τη στιγμή €1.840 και με την επιδότηση του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 μπορείτε να το αποκτήσετε στα €1.246,46. Μπορείτε να το δείτε στο aureliabikes.com.

Επιπλέον, να σημειώσουμε οτι σύντομα η Aurelia θα προσφέρει με τα ποδήλατά της και ένα kit εντοπισμού θέσης (GPS), το οποίο θα συνδέεται απευθείας στον controller ώστε να τροφοδοτείται από τη μπαταρία του ποδηλάτου. Θα είναι “κρυφό” μέσα στο σασί και θα προσφέρει εντοπισμό για 3 ημέρες, ακόμα και με το ποδήλατο ανενεργό ή/και την μπαταρία αφαιρεμένη από αυτό. Μάλιστα, το kit θα μπορεί να γίνει retrofit και στα νυν μοντέλα της γκάμας της, άρα και στο συγκεκριμένο FL1, αν το θελήσετε. Ιδανικό για εταιρικούς στόλους ποδηλάτων, για επαγγελματίες διανομείς αλλά και για κάθε αναβάτη, ώστε να νιώθει πιο σίγουρος όταν αφήνει το ποδήλατο κλειδωμένο εκτός σπιτιού.

Κατασκευή και εργονομία

To FL1 είναι ένα fatbike με στιβαρή κατασκευή, low-step frame και φτιαγμένο για commuting αλλά κυρίως για μεταφορά φορτίου. Άλλωστε, το μοντέλο της δοκιμής είναι ένα πραγματικό “delivery bike” καθώς έχει διανύσει αρκετές εκατοντάδες Km για διανομή αγαθών και τροφίμων μέσα στην Αθήνα, χωρίς προβλήματα. Είναι διαθέσιμο σε πράσινο και λευκό χρώμα και σε Medium μέγεθος, κατάλληλο για αναβάτες 1,65-1,85cm περίπου, ενώ ζυγίζει περίπου 27 Kg. Σε αντίθεση με το C26, όμως, είναι και σπαστό, τόσο στον σκελετό όσο και στο τιμόνι, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι διαστάσεις του και να μεταφέρεται/αποθηκεύεται ευκολότερα. Ο χώρος είναι πρόβλημα για ένα ποδήλατο σε δύσκολες πόλεις όπως η Αθήνα και αρκετοί χρήστες στρέφονται προς τα σπαστά ποδήλατα. Το quick release εμπρός βοηθάει πολύ, βέβαια, αν χρειαστεί να το τοποθετήσετε σε περιορισμένο χώρο. 

Το ποδήλατο μπορεί να υποστηρίξει φορτίο 115 Kg (μαζί με τον αναβάτη) και έρχεται με προεγκατεστημένο πίσω rack (25 Kg), ενώ προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και εμπρός rack (15 Kg). Επίσης η Aurelia δίνει και μεταλλικό “καλάθι” το οποίο με quick release μπαίνει εύκολα εμπρός και πίσω, έτσι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να μεταφέρετε αρκετά πράγματα με το FL1.

Η δερμάτινη σέλα είναι ρυθμιζόμενη καθ’ύψος (81 έως 102 cm) και έχει ικανοποιητικό εύρος, σχετικά άνετη για καθημερινή χρήση. Το σταντ προσφέρει ικανοποιητική στήριξη και σε σωστή θέση. Επίσης υπάρχουν μαύρα, πλαστικά φτερά εμπρός και πίσω, για να προστατεύσουν από τα νερά του δρόμου.

Το Aurelia FL1 έχει μεταξόνιο 1,10m, μήκος 1,70m και φάρδος τιμονιού 70cm, αλλά “αναδιπλωμένο” δεν ξεπερνά το 1m μήκους και τα 50cm πλάτους. Η κολώνα του τιμονιού είναι επίσης ρυθμιζόμενη καθ’ύψος, ώστε να την φέρετε στα μέτρα σας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη φώτων εμπρός και πίσω, αρκετά ισχυρών για ημέρα και νύχτα, τα οποία ενεργοποιούνται μέσω του χειριστηρίου στο αριστερό χέρι και τροφοδοτούνται απευθείας από τη μπαταρία. Το πίσω φως λειτουργεί και σαν brake light, σημαντικό για την ασφάλεια του αναβάτη. Τα φώτα δεν είναι δεδομένα σε πολλά entry-level e-bikes, έτσι αποτελούν ένα “υπέρ” για το FL1.

Ανάρτηση, τροχοί, φρένα

Με τα χρήματα του Aurelia FL1 δεν παίρνετε ένα εντελώς “basic” ποδήλατο, φυσικά, αλλά κάτι αισθητά καλύτερο. Αυτό γίνεται προφανώς και στον τομέα της άνεσης, αφού έχουμε εμπρός πηρούνι της Zoom με διαδρομή 100mm, δυνατότητα κλειδώματος και ρύθμισης προφόρτισης. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των fatbikes είναι η άνεση και γι’αυτήν τα επιλέγουν αρκετοί αναβάτες, όπως και για την ασφάλεια των fat ελαστικών. Εν προκειμένω έχουμε ελαστικά δρόμου αλλά με διαστάσεις 20×4″ της Kenda, ενώ μπορείτε να επιλέξετε και all-terrain της CST, στις ίδιες διαστάσεις, προαιρετικά. Οι ακτινωτές ζάντες των 20″ βοηθούν επίσης στην απόσβεση των κραδασμών και γενικά για χρήση δρόμου, το setup κρίνεται εξαιρετικό.

Όσον αφορά τα φρένα, η Aurelia έχει εμπειρία με το τι χρειάζεται το κάθε ποδήλατό της, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το FL1, λοιπόν, δεν έχει κάποια “εξωτική” λύση, καταφεύγοντας στη σιγουριά των 180mm δίσκων της Tektro εμπρός και 160mm πίσω, με δαγκάνες και μανέτες επίσης της Tektro (σετ Aries M300). Το αποτέλεσμα είναι μια μέτρια (αλλά αναμενόμενη) αίσθηση στα χέρια, αλλά και μια καλή πέδηση και μικρή απόσταση ακινητοποίησης, τουλάχιστον στο “στεγνό” που τα δοκιμάσαμε. Παρά τα fat ελαστικά δεν χρειάζεται πολλή δύναμη στη μανέτα, απλώς δεν μπορούν να συγκριθούν σε αίσθηση με τα υδραυλικά φρένα, αν και η εταιρεία τα προσφέρει προαιρετικά, με επιπλέον κόστος.

Μοτέρ και ισχύς

Όπως καταλαβαίνετε, το “μείον” των fatbikes είναι οι μεγάλες τριβές των ελαστικών όπως και το βάρος τους, έτσι χρειάζονται ισχυρή υποβοήθηση. Το Aurelia FL1 διαθέτει ένα hub motor της Bafang των 250W και 45Nm στον πίσω τροχό. Συνδυάζεται με το 7άρι Shimano Altus και το Shimano Acera Shifter καθώς η ροπή του είναι αρκετή για να σας ανεβάσει άνετα και σε δύσκολες ανηφόρες, παρά τις μόλις 7 σχέσεις του freewheel. Ο δισκοβραχίονας είναι 52T της Prowheel και σε γενικές γραμμές, με 2η ή 3η σχέση θα ανεβείτε άνετα ανηφόρες κλίσης 10% (στο μέγιστο επίπεδο υποβοήθησης), ενώ με 7η σχέση θα κινηθείτε με 25 Km/h περίπου. Έτσι, άνετα καλύπτονται οι αστικές μετακινήσεις σας, στις περισσότερες περιοχές, κυρίως σε δρόμους ήπιας ροής. Να τονίσουμε οτι υπάρχει μεταλλικό προστατευτικό του δισκοβραχίονα, επίσης.

Στο αριστερό χέρι θα βρείτε κουδουνάκι και το χειριστήριο των 5 πλήκτρων για τις ηλεκτρικές δυνατότητες του ποδηλάτου και τα φώτα. Μέσω αυτού κάνετε τα πάντα και η οθόνη στο κέντρο είναι TFT, μεγάλη και ευκρινής το βράδυ, αλλά και τη μέρα υπό συγκεκριμένη γωνία (ευτυχώς ρυθμιζόμενη εύκολα). Να σημειώσουμε οτι παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και προσφέρει αρκετές ρυθμίσεις μέσω του menu της, ακόμα και ορισμό password ώστε να μην μπορεί κάποιος να ενεργοποιήσει το ποδήλατο χωρίς αυτό. Τέλος, κάτω από το χειριστήριο στο αριστερό χέρι υπάρχει και μια USB θύρα.

Οι καλωδιώσεις είναι αδιάβροχες της Julet και ο controller είναι 20A, της ίδιας εταιρείας, προστατευμένος μέσα στο frame (όπως και τμήμα της “κρυφής” καλωδίωσης και των ντιζών).

Μπαταρία και αυτονομία

Ένα χαρακτηριστικό του FL1 που μας ικανοποίησε πλήρως είναι η μπαταρία και η αυτονομία του. Η μπαταρία είναι 48V με χωρητικότητα 14Ah/672Wh. Είναι αφαιρούμενη, φυσικά, τοποθετημένη στη διαγώνιο του σασί, ενώ κλειδώνει στη θέση της όπως στα περισσότερα e-bikes. Έχει στοιχεία της LG (3.500mAh) και η εταιρεία ανακοινώνει τουλάχιστον 600 κύκλους φόρτισης, το οποίο σημαίνει οτι θα σας “βγάλει” αρκετά χρόνια, ακόμα και με καθημερινή χρήση (γι’αυτό φτιάχτηκε, άλλωστε).

Η χωρητικότητά της είναι τόση ώστε να προσφέρει άνετα 50+ Km αυτονομίας σε δύσκολες συνθήκες και στο μέγιστο επίπεδο υποβοήθησης, ενώ με ήπια χρήση, σταθερή ροή, σε flat κομμάτια θα πετύχετε ακόμα και 80+ Km. Εν ολίγοις, το FL1 παίρνει “άριστα” στον τομέα της αυτονομίας και θα σας καλύψει πλήρως!

Συμπέρασμα

Το Aurelia FL1 είναι ένα ποιοτικό, ηλεκτρικό fatbike που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για commuting, όσο και για σκοπούς διανομής από επαγγελματίες, χάρη στα fat ελαστικά του τα οποία προσφέρουν άνεση και ασφάλεια. Η 48V λειτουργία του είναι στα “ατού” του, όπως και η μεγάλη, ποιοτική μπαταρία που θα σας συντροφεύει για χρόνια και δεκάδες Km καθημερινά. Με την τιμή του τοποθετείται στη mid-range κατηγορία αλλά σίγουρα αξίζει τα λεφτά του!

Βρείτε το Aurelia FL1 στο aureliabikes.com

Aurelia FL1 Photo Gallery

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.