Αν παρακολουθείτε την αγορά ηλεκτροκίνησης, σίγουρα γνωρίζετε πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το τελευταίο δίμηνο με το πρόγραμμα επιδοτήσεων Κινούμαι Ηλεκτρικά 2. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας ρεπορτάζ και οι απορίες σας θα λυθούν σε μεγάλο βαθμό.

Τα καλά νέα, όμως, έχουν να κάνουν με την προσπάθεια που γίνεται ώστε το ΚΗ2 να μπορέσει να δεχθεί εκ νέου αιτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών/σκούτερ). Σύμφωνα με πληροφορίες του GetElectric.gr, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου έχει “περάσει” πλέον η αρμοδιότητα για το πρόγραμμα μαζί με το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης, είναι έτοιμο να ανακατανείμει εσωτερικά σχεδόν €5 εκ., τα οποία μέχρι και σήμερα έχουν μείνει αδιάθετα από την “δεξαμενή” επιδότησης ηλεκτρικών ποδηλάτων, ώστε να διατεθούν για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, για τα οποία η ζήτηση είναι μεγάλη. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για νέους πόρους, επιπλέον αυτών που προορίζονταν για το πρόγραμμα, αλλά για εσωτερική ανακατανομή τους.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Λεπτομέρειες για την κίνηση αυτή δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση, αλλά το πιθανότερο είναι οτι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Το ποσό είναι ένα μικρό τμήμα του συνολικού προϋπολογισμού των €85 εκ. για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, αλλά είναι αρκετό για να καλυφθεί η αγορά τουλάχιστον 650 αυτοκινήτων (όριο οι €8.000 ανά όχημα και €3.000 για microcars) και χιλιάδων ηλεκτρικών δικύκλων (όριο €1.600 ανά όχημα), δυνητικά. Έτσι θα μπορέσει να καλυφθεί και το τελευταίο δίμηνο του προγράμματος, μέχρι τη λήξη του (31/12/2023). Αξίζει να σημειωθεί οτι εδώ και μερικές ημέρες είχαν “κλείσει” οι υποβολές αιτήσεων και για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, κάτι που “δείχνει” προς την ίδια κατεύθυνση. Ο διαχωρισμός των πόρων μεταξύ των διαφορετικών τύπων οχημάτων δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία και ελπίζουμε οτι ορισμένοι πόροι θα παραμείνουν διαθέσιμοι και για e-bikes.

Η εξάντληση των πόρων εντός του Σεπτεμβρίου, πλην ορισμένων εξαιρέσεων χρηστών που κατάφεραν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους (στη θέση άλλων που ακυρώθηκαν ή αποσύρθηκαν), έδειξε να επηρεάζει σημαντικά την αγορά, ιδίως των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών/σκούτερ, καθώς πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αποφάσισαν να “παγώσουν” την κίνησή τους μέχρι την επανέναρξη των επιδοτήσεων.

Όσον αφορά το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία διαβούλευσης και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν βέβαιες πληροφορίες για τον συνολικό προϋπολογισμό του, τους όρους του αλλά και το πότε θα ξεκινήσει.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Εξαντλήθηκαν οι πόροι του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.