Πόσες φορές αναρωτηθήκατε εάν η ταχεία φόρτιση μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία της μπαταρίας του ηλεκτρικού σας οχήματος; Σας έχουμε γράψει το γιατί αυτό έχει βάση και συμβαίνει, όμως το Recurrent Auto μόλις δημοσίευσε έρευνα σχετικά με την ταχεία φόρτιση και επιβεβαιώνει πως δεν φαίνεται να επηρεάζει αισθητά την υγεία της μπαταρίας.

Να σημειωθεί οτι η έρευνα αφορά μόνο αυτοκίνητα TeslaModel 3 και Model Y. Ωστόσο, τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 12.500 οχήματα, οπότε μπορούμε να έχουμε μια σχετική εμπιστοσύνη στα συμπεράσματα.

Το Recurrent Auto συνέκρινε την υγεία της μπαταρίας οχημάτων που χρησιμοποιούσαν ταχεία φόρτιση τουλάχιστον στο 90% των περιπτώσεων και οχημάτων που τη χρησιμοποιούσαν σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων. Και όπως αποδεικνύεται, οι δύο ομάδες δεν έχουν καμία στατιστική διαφορά.

H ίδια μελέτη περιγράφει ορισμένα σενάρια στα οποία η γρήγορη φόρτιση θα ήταν επιζήμια για την μπαταρία, όπως η φόρτιση σε ακραίες θερμοκρασίες (είτε χαμηλές είτε υψηλές) και σε πολύ χαμηλή ή υψηλή “στάθμη” της μπαταρίας. Ευτυχώς, όλοι οι κατασκευαστές EVs έχουν επενδύσει στον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων με λύσεις λογισμικού και υλικού. Για παράδειγμα, η προετοιμασία της μπαταρίας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς φέρνει τα στοιχεία της στη βέλτιστη θερμοκρασία για φόρτιση. Επιπλέον, το λογισμικό μειώνει την ισχύ φόρτισης όταν η μπαταρία φτάσει στο 80% για να μειώσει την καταπόνησή της.

Εν ολίγοις, όπως έχουμε αναφέρει κι εμείς κατά καιρούς, ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές φόρτισης όσο το δυνατόν περισσότερο, ένα ποιοτικό EV δεν χρειάζεται να “φοβάται” την ταχεία φόρτιση.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

AC/DC – Τα θεμελιώδη για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Πηγή: ArenaEV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.