Πολλοί είναι οι κατασκευαστές που “ποντάρουν” και στην υδρογονοκίνηση, στο πλαίσιο της ηλεκτροκίνησης. Το υδρογόνο προορίζεται κυρίως για βαρέα οχήματα, φορτηγά αλλά και τις θαλάσσιες μεταφορές, ίσως και τις αερομεταφορές, σε βάθος χρόνου. Η Hyundai είναι ένας από αυτούς τους κατασκευαστές και σύμφωνα με νέες πληροφορίες, αναπτύσσει μια πλατφόρμα για σκάφη που θα λειτουργεί με θαλασσινό νερό!
Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη το 2023 και έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τα μικρά και μεσαία diesel σκάφη. Για την σκοπούς δοκιμών και επίδειξης, η Hyundai ετοιμάζει ένα γιωτ μήκους 15-20 μέτρων, με δικά της fuel cells υδρογόνου. Θα έχει τρία κύτη (hulls), μέσα στα οποία θα βρίσκονται μίνι εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης του θαλασσινού νερού για την παραγωγή υδρογόνου. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιτρέπει στα fuel cells να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για να κινήσουν τις προπέλες του σκάφους. Στο πάνω μέρος του σκάφους θα υπάρχουν φωτοβολταϊκά panels και δύο κάθετες ανεμογεννήτριες, για την παραγωγή καθαρής ενέργειας που θα χρησιμοποιείται για την ηλεκτρόλυση. Και εγένετο… “πράσινο υδρογόνο”.
Η πλατφόρμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για σκάφη αναψυχής, όσο και για μεταφορές αγαθών/πρώτων υλών ή απορριμάτων/αποβλήτων. Το κόστος της, όμως, είναι τεράστιο, στα €3,3 εκ. ανά μονάδα! Πίσω από την πλατφόρμα βρίσκεται ο Ha Hak-soo, ο σχεδιαστής του e-Bogie, του trailer υδρογόνου της Hyundai που υπόσχεται αυτονομία 1.000 Km.
Στη Ν.Κορέα υπάρχουν χιλιάδες diesel πλοία με ηλικία 20-30 ετών. Είναι αδύνατο να εκσυγχρονιστούν περαιτέρω και υπάρχει ζήτηση για την αντικατάστασή τους. Το ζήτημα είναι η βιωσιμότητα ενός υδρογονοκίνητου πλοίου, το οποίο έχει πολύ μεγάλο κόστος κατασκευής. Επιπλέον, τα ηλεκτροκίνητα πλοία χρειάζονται είτε τεράστιες μπαταρίες, είτε τεράστια fuel cells. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερα μαγνητικά πεδία, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αισθητήρες και chips του πλοίου.
Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!
Δείτε επίσης:
Πηγή: KoreaHerald
Ηλεκτρικό σκάφος Ηλεκτρικό σκάφος