Κατακόρυφη πτώση χρήσης ενοικιαζόμενων (dockless) e-scooters καταγράφεται στο San Diego των ΗΠΑ, έπειτα από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που ρυθμίζει το ηλεκτροκίνητο μέσο.

Από τον περασμένο Ιούλιο ο αριθμός των χρήσεων μειώθηκε κατά 50%, από 441.000 στις 222.000, ανά δύο εβδομάδες. Το τέλος της τουριστικής περιόδου σίγουρα επηρεάζει τα νούμερα αυτά, όμως η νομοθεσία που εφαρμόζεται στην πόλη τους τελευταίους μήνες προκαλεί προβλήματα στις εταιρείας ενοικίασης (Lime, Jump, Skip) και σίγουρα έχει παίξει το ρόλο της στη μείωση αυτή.
Μάλιστα, η Skip ήδη εγκατέλειψε το San Diego ενώ η Jump (συμφερόντων Uber) εκφράζει τη δυσαρέσκειά της προς τη Δημοτική Αρχή. Το κυριότερο πρόβλημα για τις εταιρείες είναι η αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού όσον αφορά τη στάθμευση των πατινιών. Πάνω από 3.700 πατίνια έχουν “σηκωθεί” από γερανούς των αρμόδιων οργάνων τους τελευταίους μήνες, με αντίστοιχα πρόστιμα συνολικού ύψους $250.000, τα οποία βαρύνουν τις εταιρείες ενοικίασης και όχι τους χρήστες, φυσικά.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα πατίνια απομακρύνονται όταν ενοχλούν την κίνηση στους δρόμους ή μπλοκάρουν πεζοδρόμια και εισόδους κτιρίων. Και όταν λέμε απομακρύνονται, δεν εννοούμε πως απλά κάποιος τα κάνει… στην άκρη, αλλά αποσύρονται όπως θα γινόταν με ένα αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Αντίστοιχα, ο Δήμος δημιούργησε πάνω από 500 θέσεις στάθμευσης e-scooters σε σημεία που δεν ενοχλούν, με πλάνο δημιουργίας άλλων 200 σύντομα.
Ωστόσο, οι χρήστες συχνά αδιαφορούν γι’αυτές (άλλωστε το κύριο πλεονέκτημα των dockless ηλεκτρικών μέσων είναι πως μπορείς να τα αφήσεις πρακτικά όπου θέλεις) και τα σταθμεύουν σε ακατάλληλα σημεία. Όταν αυτό συμβεί, οι εταιρείες ενοικίασης έχουν 3 ώρες να τα απομακρύνουν αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν βαρύ πρόστιμο για να τα ανακτήσουν από το Δήμο.

Οι εταιρείες εκφράζουν τα παράπονά τους για όλα τα παραπάνω, ενώ η απάντηση των αρμόδιων είναι πως πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα πατίνια τους και ίσως να απασχολούν κάποιο προσωπικό το οποίο να τα τοποθετεί σε ασφαλή σημεία, μόλις ειδοποιηθεί για κάποια παράνομη στάθμευση. Να σημειωθεί πως οι Αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να αναφέρουν παράνομα σταθμευμένα e-scooters μέσω app που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Αρκετά e-scooters της Lime επιμελώς τοποθετημένα έξω από τη ζώνη στάθμευσης στο San Diego

Επίσης, οι Αρχές επιβάλλουν στις εταιρείες να εφαρμόζουν αυτόματο περιορισμό ταχύτητας στα 5 Km/h σε συγκεκριμένες ζώνες της πόλης που κυκλοφορούν αρκετοί πεζοί, με τις εταιρείες να αργούν να συμμορφωθούν, αν και εν τέλει το έκαναν. Ωστόσο, η Lime βρίσκεται αντιμέτωπη με απώλεια της άδειάς της για 6 μήνες λόγων πολλαπλών παραβάσεων αυτού του κανόνα.

Να σημειωθεί πως το San Diego έχει δώσει άδεια για ύπαρξη 22.000 e-scooters στην πόλη του, όμως μόνο 12.200 από αυτές χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες ενοικίασης με βάση τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: SanDiegoTribune

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.