Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η ηλεκτροκίνηση ήταν ήδη ελκυστική σε πολλούς… αλλά υπήρχε ένα “αγκάθι”. Η υψηλή τιμή των μπαταριών που “φούσκωνε” σημαντικά τη συνολική τιμή του οχήματος και δημιουργούσε ανασφάλεια σε περίπτωση μελλοντικής αντικατάστασής της. Οι τιμές ανά KWh όμως, πέφτουν σταθερά έκτοτε και συνεχίζουν να πέφτουν με γοργό ρυθμό, ώστε να επιτευχθεί η εξίσωση του κόστους EVs και συμβατικών μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, οι τιμές μόλις έπεσαν κάτω από τα $100/KWh και συνολικά έχουν μειωθεί κατά 89% τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance. Σε σχέση με το 2019 η μείωση ήταν πολύ σημαντική, της τάξεως του 13%. Η μέση τιμή της KWh είναι στα $137 για τα επιβατικά ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το φράγμα των $100 “έσπασε” σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν ηλεκτρικά λεωφορεία στην Κίνα.

Με βάση τις πωλήσεις, η μέση τιμή της KWh στα επιβατικά βρίσκεται στα $126 και ουσιαστικά το κόστος της μπαταρίας ενός σύγχρονου EV αποτελεί, πλέον, το 21% της τελικής του τιμής πώλησης. Αρκετά καλά, αλλά παραμένει σχετικά υψηλό και αφ΄ενός “ροκανίζει” τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών, αφ’ετέρου μετακυλίεται σε μεγάλο ποσοστό στον αγοραστή.

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Εν ολίγοις, η τάση είναι σαφής: Η τιμή των μπαταριών μειώνεται γρήγορα και ουσιαστικά είναι το “κλειδί” για να γίνουν τα EVs πιο ελκυστικά στο κοινό, αλλά και να προσφέρουν κέρδος στους κατασκευαστές. Βέβαια, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η πτώση αυτής της τιμής γίνεται με την εντατικοποίησης της παραγωγής μπαταριών στην Ασία (κυρίως) και της εξόρυξης των πολύτιμων μετάλλων που απαιτούνται για την κατασκευή μιας μπαταρίας (όπως το Λίθιο). Έτσι, τα τοπικά περιβάλλοντα επιβαρύνονται σημαντικά (σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, συνήθως) και δημιουργείται από τώρα το ερώτημα… τι θα γίνει όταν αυτά τα αποθέματα/κοιτάσματα περιοριστούν; Η ανακύκλωση μπαταριών θα γίνει σχεδόν… υποχρεωτική στο μέλλον για να βοηθήσουμε την κατάσταση, αλλά αρκεί;

Δείτε επίσης: ΤΟ ΠΡΩΤΟ “ΠΡΑΤΗΡΙΟ” ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΟ UK

Ίσως είναι πολύ νωρίς για να προβληματιζόμαστε με κάτι τέτοιο, όμως δε μπορούμε να παραβλέψουμε το προφανές: Το οτι για άλλη μια φορά η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να εξαρτηθεί από συγκεκριμένους, μη αέναους πόρους…

Πηγή: CNET

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.