Πριν λίγες ημέρες ίσως διαβάσατε στο GetElectric.gr για το φαινόμενο των ηλεκτρικών σκούτερ με πετάλια που πωλούνται ως ηλεκτρικά ποδήλατα και επιδοτούνται με 40% μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” του ΥΠΕΝ. Για το ζήτημα συζητήσαμε και ζωντανά στον “αέρα” του Alpha 98,9 με τον Τάκη Πουρναράκη στην εκπομπή AlphaSpeed. Μπορείτε να ακούσετε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

Τα ηλεκτρικά, αυτά, σκούτερ, ορθώς πωλούνται ως ποδήλατα με βάση τις προδιαγραφές τους. Ωστόσο, η διαδικασία μετατροπής τους ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς πετάλια (με την προσθήκη χειρόγκαζου) και να αναπτύσσουν ταχύτητες έως 45 Km/h (αντί για έως 25 Km/h), είναι ιδιαίτερα εύκολη και σχετικά ανέξοδη, κάτι που προβληματίζει τους αρμόδιους του ΥΠΕΝ.

Σε συνέχεια αυτής της συζήτησης λοιπόν, ακούσαμε εχθές στην εκπομπή AlphaSpeed τον Σύμβουλο Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, κ.Νίκο Κασιμάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από την “αυστηρή”, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία ελέγχου και έγκρισης των αιτήσεων για επιδότηση ηλεκτρικών ποδηλάτων, λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα όταν η αίτηση αφορά τα εν λόγω ηλεκτρικά σκούτερ.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου ο αγοραστής να λάβει το επιδοτούμενο ποσό, καλείται να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πως το όχημα που παρέλαβε δεν διαθέτει σύστημα προώσεως πέραν των πεταλιών (ήτοι χειρόγκαζο) και επιπλέον πως δεσμεύεται ότι ο ίδιος δε θα προχωρήσει σε εγκατάσταση τέτοιου συστήματος για τουλάχιστον 3 χρόνια από την αγορά του οχήματος. Υπάλληλοι του ΥΠΕΝ θα ελέγχουν επιτόπια το όχημα και μάλιστα σε βάθος τριετίας ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση των παραπάνω, αν και η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, για πολλούς λόγους…

Δείτε επίσης: Πως να πάρετε επιδότηση για ηλεκτρικό ποδήλατο!

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ.Κασιμάτη, λιγότερες από 15 αιτήσεις (από τις σχεδόν 4.000 αιτήσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα) αφορούν αυτά τα ηλεκτρικά σκούτερ. Μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.