Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να μην έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε φωτιά, είναι υπαρκτός, έστω κι αν οι πιθανότητες είναι λίγες. Ειδικότερα για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, στα οποία η μπαταρία Λιθίου είναι πολύ πιο εκτεθειμένη σε χτυπήματα, υψηλές/χαμηλές θερμοκρασίες, νερό κ.λπ., χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Βέβαια, σε μερικές περιπτώσεις, μια λανθασμένη συνδεσμολογία ή ένα κακής ποιότητας εξάρτημα, μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα. Όταν στην εξίσωση προσθέσουμε τη μπαταρία, μια πιθανή ανάφλεξη οδηγεί σε αλυσιδωτή αντίδραση και ταχύτατη επέκταση της φωτιάς. Το αποτέλεσμα, σχεδόν σίγουρα, είναι η ολική καταστροφή του οχήματος.

Το παρακάτω video κάνει το γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και δείχνει ένα μοντέλο της FLJ, να βγάζει αναθυμιάσεις/καπνό. Μέσα σε 30″, η μπαταρία έχει πάρει φωτιά και ολόκληρο το πατίνι καίγεται. Οι αναθυμιάσεις είναι πολλές και ο κάτοχος του πατινιού, ο οποίος τραβάει το video, δείχνει να αγνοεί τον κίνδυνο που εγκυμονούν.

Σύμφωνα με την περιγραφή του videο, το πατίνι είχε μόνο 450 Km στο οδόμετρο και ήταν 6 μηνών. Φυσικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι προηγήθηκε του συμβάντος. Αν το πατίνι χτύπησε με μεγάλη ταχύτητα κάπου, ή ο αναβάτης πέρασε πάνω από αιχμηρό/σκληρό αντικείμενο που προκάλεσε ζημιά στη μπαταρία, το αποτέλεσμα αιτιολογείται σε ένα βαθμό. Επίσης, η επίμονη χρήση σε υψηλά επίπεδα ισχύος και με υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, υπερθερμαίνει τη μπαταρία, αλλά σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά πατίνια, πλέον, έχουν ενσωματωμένη προστασία από υπερθέρμανση.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε τα εξής: Πρώτον, η φωτιά σε μπαταρία ηλεκτρικού οχήματος δύσκολα αντιμετωπίζεται χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Δεύτερον, οι αναθυμιάσεις μιας τέτοιας φωτιάς είναι άκρως τοξικές για τον άνθρωπο. Τρίτον, προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και σε πιθανά χτυπήματα στον χώρο της μπαταρίας.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Οι Έλληνες πυροσβέστες έτοιμοι να αντιμετωπίσουν φωτιές σε ηλεκτρικά οχήματα

μπαταρία πατινιού

μπαταρία πατινιού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.