Η KYMCO (μέσω του Ionex brand) προσπαθεί να αναπτύξει, μεταξύ άλλων, την τεχνολογία swappable μπαταριών για τα ηλεκτρικά σκούτερ της, όπως και άλλων κατασκευαστών. Η εταιρεία από την Taiwan ουσιαστικά θέλει να μπει “σφήνα” στην κυριαρχία της Gogoro, η οποία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά το δίκτυο swappable μπαταριών. Ωστόσο, η KYMCO έχει σαφώς μεγαλύτερο “έρεισμα” στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι swappable μπαταρίες μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται γνωστές. Τώρα, η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο, πολύ ενδιαφέρον concept που ίσως βρει τη θέση του στις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος.

Ονομάζεται KYMCO Ionex Smart Streelights system και είναι απλό στη λειτουργία. Ουσιαστικά η εταιρεία θα δημιουργήσει μικρά battery swap stations σε συγκεκριμένα σημεία μιας πόλης. Αυτά θα βρίσκονται ενσωματωμένα σε πυλώνες φωτισμού ή/και φωτεινούς σηματοδότες κυκλοφορίας (φανάρια). Στην κορυφή θα υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό panel, που θα βοηθά στην επαναφόρτιση των μπαταριών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η καινοτομία εδώ είναι οτι η ενέργεια θα μπορεί να “κινηθεί” και αντίστροφα. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος/blackout, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών σκούτερ που βρίσκονται στις “θήκες” του σταθμού, θα μπορούν να τροφοδοτούν τα φανάρια και τα φώτα του στύλου! Έτσι, μέχρι να επανέλθει η ηλεκτροδότηση, θα αποφεύγεται το κυκλοφοριακό χάος αλλά και θα εξασφαλίζεται ο φωτισμός κεντρικών σημείων. Επιπλέον, θα εξακολουθεί να λειτουργεί ο σταθμός καθαυτός, για τους αναβάτες σκούτερ που θέλουν να τον χρησιμοποποιήσουν. Ας μην ξεχνάμε οτι το battery swap station χρειάζεται ενέργεια για τη σύνδεσή του με το δίκτυο, την απελευθέρωση της μπαταρίας από τη θήκη, την πληρωμή του χρήστη κ.λπ.

Τον περασμένο μήνα, ένα μεγάλο blackout στην Taiwan έπληξε ακόμα και τα πρατήρια καυσίμων, με τις αντλίες τους να τίθονται εκτός λειτουργίας. Τα battery swap stations της Gogoro, όμως, “αυτοτροφοδοτήθηκαν” μέσω των μπαταριών και συνέχισαν να λειτουργούν. Αξίζει να σημειωθεί οτι το δίκτυο swap stations είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένο στη χώρα. Οι σταθμοί εναλασσόμενων μπαταριών είναι περισσότεροι από τα πρατήρια καυσίμων στην πρωτεύουσα, Taipei!

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Η Swobbee φέρνει δίκτυο swappable μπαταριών στην Ευρώπη

Πηγή: Electrek

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.