Πήγαμε βόλτα με αυτοκίνητο χωρίς οδηγό μέσω 5G!

Στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του 5G δικτύου της που ανακοίνωσε η Vodafone σήμερα στα Τρίκαλα, ένα από τα use cases που είδαμε “ζωντανά” αφορούσε και την τηλεκατεύθυνση ενός οχήματος μέσω αυτού του δικτύου. Φυσικά, δε χάσαμε την ευκαιρία να μπούμε σαν επιβάτες στο ” αυτοκίνητο χωρίς οδηγό ” και να αφήσουμε τους συναδέλφους που βρίσκονταν στην άλλη… άκρη, ως χειριστές, μέσω μιας ειδικής εγκατάστασης παρόμοιας με simulator, να μας “οδηγήσουν” σε πραγματικό χρόνο!

Στο video που βλέπετε παραπάνω, βρισκόμαστε μέσα σε ένα υβριδικό Kia Sportage, το οποίο έχει τροποποιηθεί αναλόγως από την εταιρεία Luxoft ώστε να μπορεί να οδηγηθεί απομακρυσμένα, μέσω mobile δικτύου. Χάρη στο 5G δίκτυο που είχε στήσει τοπικά η Vodafone, ο “χειριστής” (εν προκειμένω ο Διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone, κ.Λάμπρος Ίσκος) μπορούσε να στρίψει το τιμόνι και να πατήσει γκάζι ή φρένο στο simulator της γνωστής Fanatec, βλέποντας σε ένα installation τριών monitors, σε πραγματικό χρόνο, που βρισκόταν το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, μέσω των καμερών που ήταν εγκατεστημένες μέσα σε αυτό.

Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για εμάς αλλά εξοικειωθήκαμε γρήγορα και δείξαμε εμπιστοσύνη στον απομακρυσμένο χειριστή. Αξίζει να αναφερθεί πως το πολύ χαμηλό latency του δικτύου 5G είναι αυτό που επιτρέπει το χειρισμό ενός οχήματος από απόσταση σε πραγματικό χρόνο, ενώ από το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα κυκλοφορούν και αυτόνομα λεωφορεία στα Τρίκαλα, εξυπηρετώντας τους κατοίκους χωρίς την παρουσία οδηγού!

Τα υπόλοιπα στο video…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.