Τα ηλεκτρικά μικροαυτοκίνητα είναι μια νέα κατηγορία μικρών τετράτροχων που μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Είναι σχετικά οικονομικά, κινούνται με μικρές ταχύτητες και έχουν ικανοποιητική αυτονομία για χρήση εντός πόλης, ενώ συνήθως μεταφέρουν έως 2 άτομα. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό μοντέλο αυτή τη στιγμή να είναι το Citroen Ami, το οποίο σας έχουμε ήδη παρουσιάσει αναλυτικά.

Ολοένα και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για τα μικροαυτοκίνητα, ή microcars, λοιπόν. Είναι σαφώς φθηνότερα από ένα “κανονικό” EV αλλά ακόμα κι έτσι, κινούνται κοντά σε 5ψήφια ποσά. Έτσι, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την κρατική επιδότηση που προσφέρεται για την αγορά τους.

Τι ισχύει με την επιδότηση των μικροαυτοκινήτων; Σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες του ΥΠΕΝ, η επιδότηση για ηλεκτρικά μικροαυτοκίνητα αυξάνεται με το Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ. Αντιγράφουμε από το σχετικό μας άρθρο:

  • Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εμπορευμάτων ή/και επιβατών καθώς και τα μικροαυτοκίνητα. Ειδικά για νέους έως 29 ετών προβλέπεται η προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών μικροαυτοκινήτων (L6e-L7e).

Πως υπολογίζεται η επιδότηση

Πρακτικά, λοιπόν, η μέγιστη επιδότηση για ένα ηλεκτρικό μικροαυτοκίνητο είναι €3.000 + €1.000 (για νέους κάτω των 29 ετών) = €4.000! Για ένα μοντέλο με τιμή π.χ. €9.000, η επιδότηση είναι €2.903 (το 40% της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων – ΛΠΤΦ, ήτοι των €7.258). Συν €1.000 αν αποκτηθεί από νέο κάτω των 29 ετών, εννοείται. Οπότε, φθάνουμε στα €3.903, δηλαδή σε μια τελική τιμή €5.097.

Αν συμπεριλάβουμε και την επιδότηση για απόσυρση παλαιού δικύκλου/τρικύκλου (€400) αλλά και το bonus για ΑμΕΑ (€500) και πολύτεκνους (€500), τότε το τελικό κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Οξύμωρο το οτι για αγορά μικροαυτοκινήτου γίνεται δεκτή απόσυρση δικύκλου, αλλά αυτό αναφέρει ο Οδηγός του Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ. Μπορείτε να τον δείτε εδώ.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Πως να υπολογίσετε την επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σκούτερ, ποδήλατο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.