Παρ’ότι η Ελλάδα στα… “χαρτιά” ήταν μια αγορά με μεγάλες προοπτικές για το shared micromobility και η αρχή έγινε νωρίς (τον Δεκέμβριο του 2018 με την έλευση της Lime), αποδείχθηκε πολύ “δύσκολη”, για πολλούς λόγους. Η πανδημία “πάγωσε” τα πάντα για αρκετό καιρό αλλά ακόμα και το καλοκαίρι του 2021, η Ελλάδα παρέμεινε σχεδόν χωρίς dockless ηλεκτρικά πατίνια. Για ποδήλατα, βέβαια, ούτε λόγος ακόμα… Πλέον σχεδόν 3,5 χρόνια μετά το πρώτο βήμα, μεγάλοι “παίκτες” της διαμοιραζόμενης μικροκινητικότητας δείχνουν έτοιμοι να επιστρέψουν, έστω και με επιφύλαξη.

Εδώ να τονίσουμε οτι την τελευταία διετία, μόνο μια εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει σε λειτουργία (με ορισμένες παύσεις λόγω COVID-19) στόλο dockless πατινιών, η ελληνική Rise Scooters στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, εδώ και 7 μήνες διατηρεί μικρό στόλο πατινιών στην Πάτρα η ελληνική εταιρεία Scoot. Παρ’ότι σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και σε βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, το shared micromobility ανθεί, η Ελλάδα παραμένει στην αφάνεια. Οι δυσκολίες, πολλές. Γραφειοκρατία, βανδαλισμοί, ελάχιστες υποδομές και κακή ποιότητα δρόμων, μερικοί από τους λόγους που ακόμα και κολοσσοί της μικροκινητικότητας με τεράστιο funding αποφεύγουν τη χώρα μας.

Η Hopp ξεκίνησε από την Πρέβεζα

Ωστόσο, ίσως το 2022 η κατάσταση αρχίσει να ανατρέπεται. Η αρχή έγινε πολύ πρόσφατα με μια ισλανδική startup, την Hopp. Τα ηλεκτρικά πατίνια της Hopp, αρκετά ανθεκτικά (OKAI) και με αφαιρούμενες μπαταρίες, έκαναν “απόβαση” στην Πρέβεζα. Ως Hopp Greece, λοιπόν, ένας μικρός στόλος πατινιών εξυπηρετεί πλέον κατοίκους και επισκέπτες της παραθαλάσσιας πόλης της Ηπείρου. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, επίκειται επέκταση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τα επόμενα τρίμηνα.

Εκτός της Hopp, όμως, αποκλειστικές πληροφορίες του GetElectric.gr θέλουν και ένα πολύ μεγάλο, ευρωπαϊκό brand μικροκινητικότητας να ετοιμάζει την έλευσή του στη χώρα μας. Αν επαληθευθούν τότε θα πρόκειται για μια είσοδο που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αγοράς. Και σίγουρα θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τουρίστες στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε update και φυσικά θα σας ενημερώσουμε πρώτοι… Μέχρι τότε, μείνετε “συντονισμένοι”!

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Γιατί έφυγε από την Ελλάδα η Hive;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.