Μια “πλευρά” των ηλεκτρικών ποδηλάτων που δεν είναι ευρέως γνωστή, είναι αυτή της χρήσης τους από ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Είτε μετά από ατύχημα/ασθένεια, είτε με εκ γενετής δυσκολίες, χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο, όπως και οι θεράποντες ιατροί τους, έχουν πλέον ένα εξαιρετικό εργαλείο αποκατάστασης στη διάθεσή τους, με τη μορφή ενός e-bike ή e-trike (ηλεκτρικού τρίκυκλου). Ίσως θυμάστε, άλλωστε, την περίπτωση του Κροάτη φίλου μας Slaven Skrobot, ο οποίος παρ’ότι τετραπληγικός, ολοκλήρωσε με τη βοήθεια ενός υβριδικού αμαξιδίου ένα τεράστιο ταξίδι χιλιάδων Km σε όλα τα Βαλκάνια, περνώντας και από την Ελλάδα!
Για δεκάδες διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών, ένα e-bike μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάστασή τους και συνήθως προτιμάται σε σχέση με ένα συμβατικό ποδήλατο. Τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο ή δεύτερο στάδιο αποκατάστασης, δίνοντας την απαραίτητη υποβοήθηση στον ασθενή. Αναρρώσαντες από εγκεφαλικό, ασθενείς με μυϊκές δυστροφίες, πολλαπλή σκλήρυνση, όσοι έχουν τεχνητά μέλη ή έχουν υποβληθεί σε σημαντικές επεμβάσεις στις αρθρώσεις και τα άκρα τους, αναρρώσαντες από τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, ακόμα και όσοι εκ γενετής έχουν κινητές δυσκολίες, τα παραδείγματα στον κλάδο είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα.
Αυτό δείχνουν έρευνες και δηλώνουν ειδικοί σε διάφορες χώρες του κόσμου, ιδίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τα οφέλη μπορούν να είναι ακόμα και ψυχολογικά, για όσους υποφέρουν από μετατραυματικό στρες ή αντιμετωπίζουν λοιπές ψυχικές ασθένειες. Σίγουρα ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να “καλυφθούν” και με συμβατικά ποδήλατα, αλλά η ηλεκτρική υποβοήθηση (και σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρόωση χωρίς προσπάθεια του αναβάτη), ενθαρρύνουν τους ασθενείς να χρησιμοποιούν περισσότερο το ποδήλατο, κατάβαλλοντας όση προσπάθεια μπορούν και νιώθουν οτι χρειάζεται.
Ειδικά για τους ηλικιωμένους που είναι πιο ευαίσθητοι όσον αφορά το θέμα της ισορροπίας, αλλά και όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου τα κάτω άκρα τους, τα ηλεκτρικά τρίκυκλα ή e-trikes έρχονται στο προσκήνιο. Επιτρέπουν, λοιπόν, στους χρήστες τους να διατηρήσουν ένα ενεργό lifestyle και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, κάτι που με ένα “κλασικό” αμαξίδιο δεν θα ήταν εφικτό.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών add-on kits για αμαξίδια αυξάνονται κατά 10-15% σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εταιρείες του κλάδου. Θα μπορούσαν, λοιπόν, εν καιρώ να ενταχθούν στην κατηγορία βοηθημάτων που να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά πλάνα των ασθενών. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμα, στην παρούσα φάση, όμως μάλλον είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί. Εναλλακτικά, τα κέντρα αποκατάστασης θα μπορούσαν να επενδύσουν σε στόλους ειδικών e-bikes και e-trikes που θα διατίθονται στους ασθενείς για το χρονικό διάστημα που απαιτείται. Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν οτι η προπόνηση με e-bike μπορεί να ωφελήσει ακόμα και επαγγελματίες αθλητές στο να αυξήσουν την αντοχή και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα αλλάζουν τον κόσμο μας και προσφέρουν δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν είχαμε. Όχι μόνο ως μέσα μετακίνησης, αλλά και ως ιατρικά βοηθήματα, για χιλιάδες ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Το κόστος παραμένει σχετικά υψηλό (αλλά όχι απαγορευτικό) και σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί, ενώ και η τεχνολογία τους διαρκώς βελτιώνεται!
Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!
Δείτε επίσης:
Ο Slaven κάνει το Ζάγκρεμπ-Αθήνα με αναπηρικό αμαξίδιο και μαζεύει χρήματα για ευγενή σκοπό!
Πηγή: Bicycleretailer.com