Ενώ στην Ελλάδα περιμένουμε πρόοδο όσον αφορά το νομοσχέδιο που θα εντάσσει τα ηλεκτρικά πατίνια στον ΚΟΚ, στη Ρουμανία το αντίστοιχο νομοσχέδιο ήδη τέθηκε προς διαβούλευση.

Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, ως ηλεκτρικά πατίνια θα ορίζονται τα δίκυκλα ή τρίκυκλα μοντέλα με ηλεκτροκινητήρα που θα έχουν μέγιστη ταχύτητα εώς 25 Km/h. Θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο σε ποδηλατόδρομους και όπου αυτοί δεν υπάρχουν, θα μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο, μαζί με τα υπόλοιπα οχήματα, αρκεί το όριο ταχύτητας του δρόμου να μην υπερβαίνει τα 50 Km/h. 

Επιπλέον, ο αναβάτης θα πρέπει να μεριμνά για επαρκή φωτισμό τη νύχτα, τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος, αλλά και να φορά ανακλαστικό γιλέκο ή κάτι αντίστοιχο ώστε να είναι εύκολα ορατός.

Όσον αφορά το όριο ηλικίας, θα επιτρέπεται σε εφήβους άνω των 14 ετών να τα χρησιμοποιούν και όσοι είναι μεταξύ 14-16 ετών θα πρέπει να φορούν κράνος υποχρεωτικά. Δε διευκρινίζεται από την πηγή τι θα ισχύσει για τα πατίνια που αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 25 Km/h, όπως και το αν ένας αναβάτης 14-15 ετών θα πρέπει να έχει άδεια οδήγησης ή όχι.

200 ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια έχουν καταγραφεί στη Ρουμανία από το 2016 μέχρι το 2019, ενώ το ένα εξ’αυτών ήταν θανατηφόρο για τον αναβάτη του. Αξίζει να σημειωθεί πως μια τέτοια ρύθμιση, αν ίσχυε στην Αθήνα θα σήμαινε πως τα πατίνια δε θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν νόμιμα σε λεωφόρους όπως η Συγγρού (όριο 90 Km/h), η Κηφισίας (70 Km/h) και η Αθηνών-Καβάλας (60 Km/h), όμως δεν αποκλείεται τα όρια αυτά να μειωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια μείωσης των ρύπων που παράγονται εντός αστικών κέντρων. Αντίστοιχα, το όριο σε πολύ κεντρικούς δρόμους μπορεί να μειωθεί μέχρι και στα 30 Km/h, για τον ίδιο λόγο.

Πηγή: romania-insider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.