Η Νορβηγία γίνεται από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. όπου η ασφάλιση αστικής ευθύνης καθίσταται υποχρεωτική για τα ηλεκτρικά πατίνια. Η είδηση δεν είναι “νέα”, αλλά με την πρώτη προθεσμία για την εφαρμογή του νέου νόμου να έχει μόλις παρέλθει, επανήλθε στην επικαιρότητα.

Με τους στόλους ενοικιαζόμενων, κοινόχρηστων πατινιών να έχουν μεγαλώσει κατά πολύ, αλλά και την αύξηση των ατυχημάτων με ηλεκτρικά πατίνια, η κυβέρνηση διαρκώς τροποποιεί τη νομοθεσία για να ελέγξει την κατάσταση. Ένα από τα νέα μέτρα αφορά και την υποχρεωτική ασφάλιση, τόσο για τις εταιρείες ενοικίασης, όσο και για τους ιδιώτες κατόχους πατινιών.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, όλα τα shared πατίνια είναι ασφαλισμένα για αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Αν και η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει ένα πρόβλημα. Μόνο μια ασφαλιστική εταιρεία αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία παρέχει τέτοια κάλυψη, η IF Forsikring. Το αποτέλεσμα είναι η απουσία ανταγωνισμού σε αυτή την αγορά, άρα και το αυξημένο κόστος ασφάλισης, το οποίο δυστυχώς οι εταιρείες μετακύλισαν στους χρήστες ήδη.

tier ηλεκτρικά πατίνια αλκοτέστ UK SOS flare

“Μονόδρομος” η επιλογή ασφαλιστικής και η μετακύλιση του κόστους

Ryde, Tier και Voi, μεταξύ άλλων, είχαν μόλις 3 μήνες να διαπραγματευτούν ένα πακέτο ασφάλισης με την εταιρεία, εντός του καλοκαιριού. Δεν ήταν αρκετό και πράκτικά έφτασαν προ τετελεσμένου, παραμονές της 1ης Σεπτεμβρίου. Είτε έπρεπε να δεχθούν την πρόταση της IF Forsikring, είτε να διακόψουν τη λειτουργία τους εν μια νυκτί. Η Tier εξέτασε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει πλήρως το στόλο πατινιών της με ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία δεν υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα. Ωστόσο, το κόστος αντικατάστασης ήταν μεγάλο και η πρόταση απορρίφθηκε. Εν τέλει, οι πάροχοι αποδέχθηκαν το πακέτο της IF Forsikring, που αγγίζει τα 1,7 εκ. ευρώ συνολικά. 

Το ποσό αγγίζει το 1/5 του τζίρου των παρόχων και έτσι, σχεδόν αυτομάτως, το κόστος ενοικίασης των πατινιών αυξήθηκε κατά 20%, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες. Από την προβληματική κατάσταση ξέφυγε η Bolt, η οποία είχε ήδη ασφαλισμένα τα πατίνια της από το 2021. Έτσι, θα διατηρήσει ίδιες τις τιμές ενοικίασης των πατινιών της, έχοντας πλέον ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες πατινιών, το μέτρο θα ισχύσει από 1/1/2023.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Διαμαντής Μπουζάνης, COSMOTE Insurance: Η ηλεκτροκίνηση και η αυτόνομη οδήγηση αλλάζουν την ασφάλιση όπως την ξέραμε

Πηγές: Thelocal, borsen.dagbladet

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.