Η Tesla πραγματοποίησε εχθές το event της, “We, Robot”, όπου παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, το Robovan και το Cybercab, με έμφαση στην αυτόνομη οδήγησή τους, προφανώς. Η γενική μας αίσθηση είναι πως το hype για τις τεχνολογίες αυτές της Tesla έχει μειωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η εταιρεία παραμένει από τις πρωτοπόρους στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης που, μοιραία, θα κυριαρχήσει κάποια στιγμή στις αστικές και υπεραστικές μεταφορές.

Για τo Robovan δεν πήραμε πολλές πληροφορίες, εκτός από το ότι θα μπορεί να μεταφέρει 20 άτομα (αν και οι φωτογραφίες δείχνουν μόνο 14 θέσεις) και θα μπορεί επίσης να μεταφέρει φορτίο. Η διαμόρφωση που είδαμε ήταν η “επιβατική”, και η Tesla έχει αναρτήσει αρκετές φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της για να δείτε πώς μπορεί να μοιάζει το εσωτερικό του βαν.

Ο Elon Musk δήλωσε ότι το Cybercab θα μπορούσε να μειώσει το κόστος μεταφοράς σε περίπου 15 cents/Km, αλλά ότι το Robovan θα το βελτιώσει περαιτέρω, στα 2-5 cents/Km, ανά επιβάτη.

Ένα τέτοιο όχημα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για δρομολόγια που χρειάζονται συχνές παραλαβές (όπως τα λεωφορεία αεροδρομίων ή τα φοιτητικά λεωφορεία), για δήμους που δεν έχουν αρκετή επιβατική κίνηση για ένα μεγάλο λεωφορείο 80 επιβατών και φυσικά για last mile delivery στην πόλη.

Ο σχεδιασμός του Robovan είναι σίγουρα ιδιαίτερος και φουτουριστικός, αλλά κανείς δεν ξέρει το ποια θα είναι η τελική του μορφή. Ενώ ο Musk δήλωσε ότι το Cybercab/Robotaxi θα είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δεν έδωσε καμία ημερομηνία για το Robovan.

Πάμε και στο Cybercab, ένα ηλεκτρικό ρομποταξί των $30.000 που θα κυκλοφορήσει μέχρι το 2026. Ο Elon Musk ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει το νέο όχημα αν και αναφέρθηκε σε αυτό και ως “Robotaxi”.

Όπως αναμενόταν, το όχημα είναι 2-θέσιο με “butterfly” πόρτες και δεν έχει τιμόνι ή πεντάλ. Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα πρωτότυπα που παρουσιάστηκαν, φάνηκε να έχουν χρυσό φινίρισμα. Δεν διαθέτει πίσω παράθυρο. Είναι διθέσιο, αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι διαθέτει ένα πολύ μεγάλο πορτμπαγκάζ με καταπακτή.

Το Cybercab θα είναι το πρώτο όχημα της Tesla που θα διαθέτει στάνταρ ασύρματη επαγωγική φόρτιση. Η ασύρματη φόρτιση πιστεύεται ότι θα είναι σημαντικό χαρακτηριστικό στα αυτόνομα οχήματα, καθώς θα τους επιτρέπει να φορτίζονται χωρίς να να τα συνδέσει κανείς στον φορτιστή. Η Tesla έδειξε επίσης εν συντομία ένα βίντεο με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που μπορεί να καθαρίσει το όχημα.

Η Tesla δεν δημοσίευσε πολλά όσον αφορά τις προδιαγραφές του νέου οχήματος. Δεν έγινε καμία αναφορά στην αυτονομία του. Ανέφερε, όμως, ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να το αγοράσουν. Δεν θα προορίζεται μόνο για έναν αυτόνομο στόλο car sharing, το Tesla Network, το οποίο ο Musk διαφημίζει εδώ και χρόνια.

Όσο για το πότε θα μπει στην παραγωγή, ο Musk είπε ότι θα έρθει το 2026, αλλά παραδέχτηκε ότι συχνά… πέφτει έξω με τα χρονοδιαγράμματά του και ότι μπορεί να έρθει το 2027.

Πώς κινείται μόνο του το Cybercab της Tesla; Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ερώτηση της βραδιάς. Ο Musk δήλωσε ότι το Cybercab είναι εξοπλισμένο με τον ενσωματωμένο υπολογιστή AI5 της Tesla και με βάση έναν οπτικό έλεγχο, φαίνεται να χρησιμοποιεί μόνο κάμερες, όπως και τα υπάρχοντα οχήματα της εταιρείας.

Το πότε θα είναι πραγματικά έτοιμα και ασφαλή τα οχήματα της Tesla ώστε να λειτουργήσουν αυτόνομα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα…

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Έρχεται στην Ελλάδα το Tesla Model 3 RWD LR με αυτονομία 700+ Km

Πηγή: Electrek (1), (2)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.