Η συνολική χωρητικότητα των μπαταριών EV που κατασκευάστηκαν στην Κίνα ανήλθε σε 769,7 GWh το 2025, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 40,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αξιοσημείωτο το οτι 4 στις 5 από αυτές ήταν LFP!
Η χημεία των μπαταριών LFP κυριαρχεί πλέον στην Κίνα και στα ηλεκτρικά οχήματων των Κινέζων κατασκευαστών. Ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, με γνωστότερη τη BYD, βασίστηκαν αποκλειστικά σε μπαταρίες LFP από την “αρχή”. Άλλοι, όπως η Xpeng, έχουν επεκτείνει σημαντικά τη γκάμα μοντέλων τους με μπαταρίες LFP τα τελευταία χρόνια.
Ακόμη και στα premium οχήματα, οι μπαταρίες νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου (NMC) δεν είναι πλέον η προεπιλεγμένη επιλογή. Αντ’ αυτού, αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από τις πιο ανθεκτικές και οικονομικές LFP (Φωσφορικού Σιδήρου – Λιθίου), οι οποίες, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, ξεπερνούν σταδιακά τους περιορισμούς των παλαιότερων τεχνολογιών.
Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζεται και στην αγορά μπαταριών: το 2025, τα στοιχεία LFP αντιπροσώπευαν 625,3 GWh, ή 81,2% της συνολικής αγοράς μπαταριών EV της Κίνας – μια αύξηση 52,9% σε σύγκριση με το 2024. Από την άλλη, οι μπαταρίες NMC αντιπροσώπευαν μόλις 144,1 GWh, ή 18,7% της αγοράς. Η φθίνουσα σημασία των μπαταριών NMC στην Κίνα φαίνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός οτι η παραγωγή τους αυξήθηκε μόλις 3,7% σε ετήσια βάση, έναντι σχεδόν 40% της συνολικής αγοράς.
Τον Δεκέμβριο του 2025, η παραγωγή μπαταριών έφτασε σχεδόν τις 100 GWh, για την ακρίβεια τις 98,1 GWh. Συνήθως, η παραγωγή μειώνεται απότομα στην αρχή του έτους, οπότε δεν αναμένεται νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο. Ακόμη και τον Δεκέμβριο, οι LFP μπαταρίες κυριάρχησαν στην κινεζική αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 81,3% του όγκου, ή 79,8 GWh. Οι μπαταρίες NMC κατείχαν μερίδιο αγοράς 18,6%.
Δύο εταιρείες οδηγούν τις εξελίξεις: η CATL και η BYD. Με 333,57 GWh μπαταριών που παράγονται για ηλεκτρικά οχήματα, η CATL παραμένει ηγέτης της αγοράς στην Κίνα με μερίδιο 43,4%, παρόλο που αυτό έχει μειωθεί ελαφρώς από 45,1% το 2024. Η BYD ακολουθεί με 165,77 GWh και μερίδιο αγοράς 21,6%, επίσης μια μικρή μείωση από το 24,7%. Λοιποί, μικρότεροι κατασκευαστές έχουν “ροκανίσει” μερίδιο από τους δύο “μεγάλους”, αλλά παραμένουν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα. Εταιρείες όπως η CALB, η Gotion High-Tech, η Eve Energy, η Sunwoda και η Svolt Energy κατέχουν μονοψήφια μερίδια αγοράς.
Η κυριαρχία της CATL είναι ακόμη πιο έντονη στον τομέα των μπαταριών NMC: από τις 144,1 GWh που παρήχθησαν, οι 101,6 GWh, ή 70,9%, προήλθαν από την CATL. Καμία άλλη εταιρεία δεν πέτυχε διψήφιο μερίδιο αγοράς: η LG Energy Solution (13,75 GWh, 9,6%), η CALB (12,73 GWh, 8,9%) και η Svolt Energy εξακολουθούν να κατέχουν αξιοσημείωτα μερίδια, αλλά… ως εκεί.
Στην αγορά των LFP, η CATL είναι επίσης ο μεγαλύτερος κατασκευαστής, αν και με πολύ μικρότερο προβάδισμα έναντι της BYD. Οι 231,9 GWh της CATL αντιστοιχούν σε μερίδιο αγοράς 37,1%, ενώ η BYD ακολουθεί με 165,7 GWh και μερίδιο 26,5%. Στις LFP, η Gotion High-Tech, συνεργάτης της Volkswagen, κατατάσσεται τρίτη, αλλά με 42,9 GWh και μερίδιο αγοράς 6,9%, υστερεί σημαντικά από τις δύο πρώτες.
Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!
Δείτε επίσης:
Δείτε πως αλλάζουν μπαταρίες ηλεκτρικού φορτηγού μέσα σε 10′
Πηγή: Electrive















