Μια άξια αναφοράς προσπάθεια στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων μικροκινητικότητας, ένα ηλεκτρικό πατίνι που επαναφορτίζεται (και) με ηλιακή ενέργεια, είδαμε πρόσφατα και αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες γι’αυτό!
Το πατίνι δεν έχει κάποιο εντυπωσιακό όνομα αλλά είναι αποκύημα της προσπάθειας του Αναστάσιου Διακουμάκου, απόφοιτου Μηχανολόγου Μηχανικού της Πολυτεχνικής σχολής του Παν. Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Δρ. Γεώργιο Σαχαρίδη. Έχει ήδη κατασκευαστεί ένα λειτουργικό πρωτότυπο, το οποίο εμφανίστηκε πρόσφατα και στην έκθεση Beyond 4.0, στη Θεσσαλονίκη.
Το ηλιακό πατίνι έχει ογκώδες πάτωμα ώστε να χωρά την μπαταρία των 48V-21Ah αλλά και τα φωτοβολταϊκά panels, ισχύος περίπου 40W. Έχει αυτονομία έως 60 Km και επαναφορτίζεται μέσω κοινού ταχυφορτιστή σε 3,5 ώρες. Ωστόσο, μπορεί να εκμεταλλευθεί και την ηλιακή ενέργεια για να επαναφορτίζεται όταν είναι σε ακινησία, σε εξωτερικό χώρο. Θεωρητικά, τα panels του μπορούν να προσφέρουν αυτονομία περίπου 10 Km, αν εκτεθούν για 5 ώρες στον μεσημεριανό ήλιο. Μπορεί να είναι μη πρακτικό, καθώς προϋποθέτει ασφαλή στάθμευση σε εξωτερικό χώρο, αλλά σίγουρα είναι μια έξυπνη “λύση ανάγκης”. Επιπλέον, τα panels καλύπτουν την μπαταρία και την προστατεύουν από υπερθέρμανση εξ’αιτίας της έκθεσης στον ήλιο.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, έχουμε ένα μοτέρ των 1.000W στον πίσω τροχό. Οι τροχοί είναι των 10″, με συμβατικά, πνευματικά ελαστικά (όχι tubeless). Η μεγάλη μπαταρία και το παχύ γυαλί που προστατεύει τα panels, αυξάνουν σημαντικά το βάρος, στα 30 και πλέον Kg. Στο εμπρός και το πίσω μέρος υπάρχουν αναρτήσεις, ενώ δισκόφρενα εμπρός και πίσω εξασφαλίζουν την πέδηση. Να σημειωθεί πως ο ηλεκτροκινητήρας κάνει και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση.
Αισθητήρες ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Από τα πλέον εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του, ο ενσωματωμένος αισθητήρας μικροσωματιδίων στον αέρα! Μπορεί να μετρά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να αποθηκεύει τις μετρήσεις, μαζί με το στίγμα (μέσω ενσωματωμένου GPS) κάθε μέτρησης. Οι μετρήσεις είτε αποθηκεύονται σε κάρτα microSD και έπειτα μπορούν να μεταφερθούν σε υπολογιστή, είτε ανεβαίνουν αυτόματα στο cloud μέσω σύνδεσης δεδομένων, καθώς το πατίνι διαθέτει και κάρτα SIM. Η λειτουργία αυτή ήδη δοκιμάζεται στην πόλη του Βόλου και εμπίπτει στο ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο των smart cities, των έξυπνων πόλεων.
Το ηλιακό, ηλεκτρικό πατίνι ολοκληρώθηκε (ως πρωτότυπο) πριν από 8 μήνες. Οι δημιουργοί του θεωρούν ότι μπορεί να παραχθεί μαζικά με ένα εύλογο τελικό κόστος και αναζητούν χρηματοδότηση ώστε να το καταφέρουν. Σίγουρα είναι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά θα παρακολουθούμε το project με ενδιαφέρον.
Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Δείτε επίσης: